Lof voor nieuwe AZ-directeur Zeeman: 'Uniek karakter, een vaderfiguur'

Lof voor nieuwe AZ-directeur Zeeman: 'Uniek karakter, een vaderfiguur'

6 april - 13:40
12

Vanuit de wielrenwereld wordt er vol lof gesproken over Merijn Zeeman, de nieuwe algemeen directeur van AZ per december. De huidige technisch directeur van wielerploeg Visma - Lease a Bike staat er goed op bij zijn collega's.

Zeeman was een van de namen achter het grote succes van wielerploeg Visma-Lease a Bike. Voormalig wielrenners die onder hem werkten, beschrijven Zeeman als persoon en als baas tegenover de NOS. Zo noemt topsprinter Marcel Kittel hem een 'vaderfiguur'. "Ik kwam als jonge atleet die niet heel veel van de sport wist binnen bij het team. Merijn heeft me in die periode heel veel zelfvertrouwen gegeven", aldus Kittel.

Eind 2012 vertrok Zeeman naar Blanco, het huidige Visma-Lease a Bike. "Ik vond het echt heel jammer dat hij vertrok, net als de rest van de ploeg", vervolgt Kittel. "Ik dacht echt: shit, wat moet ik nu?" De Nederlandse wielrenner Stef Clement was niet direct overtuigd van Zeeman. "Hij maakte zeker niet direct een verpletterende indruk op me, maar hij is met de ploeg meegegroeid", begint Clement.

"Hij is in die jaren een veel betere versie van zichzelf geworden. Zeeman was echt een coach geworden die de hele ploeg leidde. Hij is begonnen in een heel roerige tijd. Hij is niet de subtielste persoon, maar hij heeft zichzelf door de jaren heen natuurlijk meer dan bewezen", aldus Clement. "Zie Zeeman als een heipaal, die geslagen is bij de opbouw van de ploeg. Nu staat er een stevig fundament. Het is de vraag wat er gebeurt nu je die ene heipaal weghaalt."

Ook Kittel is ervan overtuigd dat het vertrek van Zeeman een grote impact zal hebben op de wielerploeg. "Merijn heeft een uniek karakter. Zijn persoonlijkheid ga je niet zomaar vervangen. Hij heeft een hele hechte band met de renners en het personeel, voor hen zal zijn vertrek een dikke teleurstelling zijn", besluit Kittel.