Direct naar artikelinhoud
Prognose

Ministerie verwacht dit jaar meer asielzoekers dan vorig jaar

De afdeling voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen op het asielcomplex in Ter Apel.Beeld Kees van de Veen

De druk op de asielopvang blijft de komende jaren hoog, staat in een prognose van het ministerie. Verwacht wordt dat het aantal asielzoekers toeneemt, maar prognoses zaten er vaak naast.

Volgens prognoses van het ministerie van justitie en veiligheid komen er dit jaar meer asielzoekers naar Nederland dan in voorgaande jaren. Dat trekt een zware wissel op de opvangcapaciteit van het landelijke orgaan Coa, meldt het ministerie. Als de prognose uitkomt, dreigt het opvangorgaan ondanks de invoering van de spreidingswet tienduizenden opvangplekken tekort te komen.

In totaal komen dit jaar tussen de 49.800 en 78.500 asielzoekers naar Nederland, schatten ambtenaren, met als ‘meest waarschijnlijke’ prognose 69.800 mensen. Het gaat dan niet alleen om asielzoekers die hier voor het eerst een aanvraag doen, maar bijvoorbeeld ook om nareizigers door gezinshereniging.

20.000 mensen teveel geschat

Vorig jaar deden er in totaal bijna 50.000 asielzoekers hier een aanvraag. Dat aantal wordt dit jaar fors overtroffen, als we de ambtenaren van justitie en veiligheid mogen geloven. De prognoses zijn er om met een flinke korrel zout te nemen: vorig jaar sprak het ministerie ook de verwachting uit dat er circa 70.000 asielzoekers naar Nederland zouden komen. Toen zaten ambtenaren er dus 20.000 mensen naast.

De berekeningen hadden desalniettemin forse impact op het debat over asielopvang. Vlak nadat de cijfers vorig jaar naar buiten kwamen, eisten leden van de VVD tijdens een partijcongres dat het kabinet de ‘instroom’ van asielzoekers snel omlaag moest brengen. Het onderwerp bleek uiteindelijk het struikelblok voor het kabinet, dat begin juli viel omdat partijen het niet eens werden over maatregelen om gezinshereniging te dwarsbomen.

Als de prognoses wel uitkomen, loopt het tekort aan opvangplekken van het Coa rap op. De spreidingswet moet ervoor zorgen dat gemeenten medio volgend jaar 96.000 opvangplekken hebben geregeld. Maar bij een hoge ‘instroom’ van asielzoekers zijn er begin 2026 mogelijk 133.500 opvangplekken nodig.

Lees ook:

Alweer blijkt asielbeleid van het kabinet in strijd met de wet

Het kabinet mag de vrijheid van asielzoekers niet zomaar beperken, zoals nu gebeurt in een locatie voor ‘kansarme’ asielzoekers, vindt de rechter. Maar het kabinet wil juist meer van zulke locaties.

Palestijnen begrijpen niet dat regering geen beslissing neemt over asielverzoek: ‘Ik wil mijn kinderen in veiligheid brengen’

Bij de Raad van State verdedigde de landsadvocaat het besluit van de regering om tijdelijk geen beslissingen te nemen over asielverzoeken van Palestijnen. ‘De staatssecretaris heeft geen glazen bol.’