RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Deuk in vertrouwen Pieter Omtzigt: vertrokken kiezers keren niet terug

Beeld © ANP

Het vertrouwen in NSC-leider Pieter Omtzigt heeft door het weglopen bij de kabinetsformatie in februari een flinke deuk opgelopen. Die deuk is nog steeds niet hersteld, blijkt uit een peiling van het RTL Nieuwspanel onder mensen die bij de Kamerverkiezingen in november op NSC stemden.

Op 22 november is Pieter Omtzigt een van de grote winnaars van de Tweede Kamerverkiezingen. Zijn nieuwe partij NSC komt uit het niets met 20 zetels in de Tweede Kamer en is de vierde partij van Nederland. En belangrijker, de partij is vrijwel onmisbaar voor elke mogelijke regeringscoalitie.

Daling vertrouwen

Omtzigt, die grote bekendheid verwierf met zijn inzet voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire, geniet dan een grote populariteit onder zijn kiezers. Maandenlang is in peilingen het vertrouwen in Omtzigt onder zijn kiezers dan ook bijna 100 procent.

Maar dat verandert drastisch als hij begin februari wegloopt uit de formatieonderhandelingen. Omtzigt is geschrokken van de staat van de Nederlandse overheidsfinanciën en stopt met de gesprekken met PVV, VVD en BBB. Hij laat de andere onderhandelaars verbijsterd achter.

Het vertrouwen van NSC-kiezers daalt dan naar 78 procent, zegt opiniepeiler van RTL Nieuws Gijs Rademaker. Na het debat over diezelfde formatieronde onder leiding van informateur Ronald Plasterk, daalt dat zelfs naar 53 procent halverwege februari.

Hoe
Lees ook:
Hoe Pieter Omtzigt de formatie op z'n kop zette: 'Uitgemaakt per app'

Emotionele uitbarstingen

In die periode komen ook verhalen naar buiten over de emotionele uitbarstingen van Pieter Omtzigt tijdens de onderhandelingen. 

Veel kiezers verlaten NSC na het weglopen van Omtzigt, hoewel de partij de onderhandelingen met PVV, VVD en BBB later weer hervat. Omtzigt krijgt zelfs zijn zin, er wordt door de informateurs en de onderhandelaars nu gekoerst op een extraparlementair kabinet. Iets waarvoor Omtzigt in het verleden vaak heeft gepleit.

In de peilingen staat zijn partij nu op slechts 10 Kamerzetels, een halvering van het verkiezingsresultaat van november.

Niet teruggekeerd

En op dit moment is het vertrouwen onder NSC-kiezers ook nog steeds vrij breekbaar, zegt Rademaker. "Op dit moment heeft 68 procent vertrouwen in Omtzigt als partijleider. Dat is nog steeds niet hoog en dat komt doordat kiezers die begin februari afscheid namen van de partij, teleurgesteld over zijn opstelling en handelen, nauwelijks zijn teruggekeerd. En ook al gaat de formatie door en zit die in rustiger vaarwater, het vertrouwen is en blijft vrij laag", zegt Rademaker.

“Over het algemeen beschouwen we een vertrouwen van de eigen achterban onder de 80 procent als een zorgelijke situatie voor een partijleider."

NSC:
Lees ook:
NSC: deze formatieronde is klaar, nu wachten op eindverslag Plasterk

Niet onberoerd

Inmiddels lijkt Omtzigt de emotionele uitbarstingen te boven te zijn. Informateur Elbert Dijkgraaf ontkent op vragen van journalisten dat de gemoederen nog steeds zo hoog oplopen als eerder tijdens de formatie.

Toch lijken de onderhandelingen met de andere partijen Omtzigt nog steeds niet onberoerd te laten. Volgens betrokkenen kan Omtzigt het niet laten om te klagen over de domheid van de andere onderhandelaars.

Europese verkiezingen

Vandaag houdt NSC een ledenbijeenkomst. Daar zullen Omtzigt en andere NSC-leden met elkaar spreken over het verkiezingsprogramma van de partij voor de Europese verkiezingen op 6 juni. Ook wordt de Europese kandidatenlijst vastgesteld. In een peiling eind maart van Ipsos staat NSC op 2 zetels. In totaal zijn er voor Nederland 31 zetels in het Europees Parlement.

Alles over de kabinetsformatie

Alle video's en artikelen over de kabinetsformatie vind je hier.