NOS Voetbal

Valse start voor gehavend Oranje in EK-kwalificatie met nederlaag in Italië

Bekijk de samenvatting van het EK-kwalificatieduel Italië - Nederland

Het Nederlands elftal is slecht begonnen aan de kwalificatie voor het EK van 2025. In Cosenza ging een gehavend en slordig Oranje met 2-0 onderuit tegen Italië. In dezelfde groep won Noorwegen, dinsdag in Breda de tegenstander, met 4-0 van Finland.

Het decor was nog wel zo prachtig in Zuid-Italiaanse stadje Cosenza. Een voorjaarszonnetje belichtte het fraai gelegen San Vito-Gigi Marullastadion, de thuishaven van Serie B-club Cosenza, toen het startsignaal klonk.

Furieuze start Italië

Zonder sterkhouders Jackie Groenen, Lieke Martens, Jill Roord, Vivianne Miedema en Daphne van Domselaar leek het vernieuwde Oranje echter allerminst scherp onder de opwekkende omstandigheden. De thuisploeg ging furieus van start.

Nederland was gewaarschuwd. Namens AS Roma brachten Valentina Giacinti (2 goals) en Manuela Giugliano (1 goal) Ajax in november een 3-0 nederlaag toen in de Champions League. De gevaarlijke spits Giacinti sloeg ook in Cosenza toe.

Giugliano verstuurde een diepe bal, Giacinti kroop weg uit de rug van Sherida Spitse en schoot fraai binnen langs doelvrouw Lize Kop. Even daarna troefde Giacinti Spitse weer af. Ze legde dit keer af op Agnese Bonfantini, die naast schoot.

Vroege voorsprong voor Italië dankzij Giacinti

Aan de bal was Nederland heel slordig en balverlies van Oranje leverde kansen op voor Italië. Dominique Janssen leverde zomaar in bij Giugliano en de Italiaanse kreeg daarmee een opgelegde mogelijkheid. Gelukkig voor Nederland miste het schot kracht.

Pas vlak voor rust was daar de eerste kans voor Nederland. Ajacied Chasity Grant, die als rechterwingback haar basisdebuut maakte, zette voor en Daniëlle van de Donk kon uithalen. Het schot werd echter geblokt.

Tweede goal na rust

Bondscoach Andries Jonker liet na om te wisselen bij rust en wachtte ook in de tweede helft lang met een ingreep. Bij Italië was Michela Cambiaghi de eerste invalsster en de aanvalster van Inter was gelijk beslissend.

Een voorzet van Cambiaghi van links dreigde over Kop in het doel te vallen en Agnese Bonfantini gaf op de lijn het laatste tikje.

Italië verdubbelt voorsprong in EK-kwalificatieduel tegen Oranje

Een klap voor Oranje en ook de Nederlandse aanvallende wissels die volgden (Renate Jansen, Katja Snoeijs en Romée Leuchter) konden het verschil daarna niet meer maken. Het beeld bleef hetzelfde.

Van een slotoffensief kwam het nauwelijks en Nederland bleef slordig. Dominique Janssen werkte weer verkeerd weg en kon maar net voorkomen dat Giugliano de bal in het doel kon werken. Keepster Kop moest zich daarna nog een keer strekken op een schot van Aurora Galli.

Een valse start voor Oranje, dat de derde nederlaag op rij leed. Voor Italië was het feest. De zege op Nederland werd uitbundig gevierd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl