Politiek

Staatssecretaris Gräper: ‘Vergunning NPO verlengen met één jaar niet voldoende’

05-04-2024 15:57

Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van OCW Foto Marlijn Beekman / rvd

Redactie, TPO, 5 april 2024 – Demissionair staatssecretaris van Media Fleur Gräper (D66) heeft aangegeven dat het verlengen van de NPO-vergunning met slechts één jaar niet voldoende tijd zou bieden om het omroepbestel aan te passen, meldt het ANP. Dit verklaarde ze vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het kabinet heeft voorgesteld om de vergunning twee jaar te verlengen na afloop van de huidige concessie in 2026, om zo ruimte te geven aan de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet om over mogelijke aanpassingen na te denken.

Sommige partijen overwegen echter om de vergunning slechts één jaar te verlengen.

Doorlopen van een wetgevingstraject

Gräper merkt op dat hoewel het een optie is om de vergunning met één jaar te verlengen, het de vraag is of dat genoeg tijd biedt om een ingrijpende herziening van het omroepbestel te realiseren.

Ze benadrukte dat het advies van de Commissie Van Geel om een fundamentele discussie te voeren over de toekomst van het omroepbestel niet alleen tijd vereist voor het maken van keuzes, maar ook voor het doorlopen van een wetgevingstraject.

Dit alles vergt tijd en zorgvuldigheid.

‘Verminderen aantal ledenomroepen’

Het demissionaire kabinet schat in dat een extra jaar niet voldoende tijd biedt om de benodigde veranderingen door te voeren, zoals voorgesteld door de Commissie Van Geel.

Deze commissie adviseerde onder andere om het aantal ledenomroepen te verminderen van negen naar zes en om een onafhankelijke autoriteit op te richten, die beslist welke omroepen tot het bestel mogen behoren, in plaats van dat deze verantwoordelijkheid bij de staatssecretaris ligt.