RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Europol heeft 821 criminele bendes in vizier: 'We weten wie jullie zijn'

Onderschepte cocaïne. Beeld © EPA (archieffoto)

Europol heeft 821 grote criminele bendes in Europa in het vizier, waarin meer dan 25.000 mensen actief zijn. Dat heeft de Europese politiedienst Europol bekendgemaakt na een uitgebreide, 'unieke' studie onder alle EU-lidstaten en zeventien landen die Europol-partner zijn. "Deze netwerken zijn zeer bedreigend, maar we weten wie ze zijn en ze kunnen zich niet meer verbergen."

Het is de eerste keer dat Europol zo'n grootschalige, internationale analyse doet naar criminele bendes in zo veel landen. Een aparte groep die wordt genoemd, zijn de Nederlands-Belgische gangs, die veel samenwerken omdat ze dezelfde taal spreken, Nederland en België buurlanden zijn en omdat in beide landen een belangrijke doorvoerhaven is: de haven in Rotterdam en die in Antwerpen. Meer dan 100 van die 821 netwerken zijn in België actief, onder andere de zogenoemde Mocro Maffia. 

Flakka

Deze Belgisch-Nederlandse netwerken zijn actief in veertig landen, voornamelijk in de cocaïnehandel, en (in iets mindere mate) in de cannabishandel. Ook doen ze aan mensenhandel en het witwassen van geld. Bendes in België en Nederland spelen een grote rol in de productie van synthetische drugs. Als voorbeeld geeft de Belgische minister van Justitie de zogenoemde 'zombiedrugs', flakka

In onderstaande video is te zien hoe een synthetische 'horrordrug' mensen in zombies verandert:

Horrordrug VS 'verandert mensen in zombies', high voor 4 dollar

02:09
Heftige beelden van verslaafden die aan de ‘tranq’ zitten. Dat is een verdovingsmiddel dat wordt gevoegd bij de harddrug fentanyl.

De 821 organisaties die in heel Europa actief zijn, zitten ook voornamelijk in de cocaïnehandel. De andere helft van de bendes maakt zich onder andere schuldig aan fraude, migrantenhandel, mensenhandel of vermogenscriminaliteit. 

Duidelijke boodschap

Catherine De Bolle, baas van Europol, had tijdens de persconferentie ook een boodschap aan de criminelen: "We weten wie jullie zijn, wat jullie doen, met wie jullie samenwerken. Jullie kunnen je niet meer verbergen." 

'Tienduizenden
Lees ook:
'Tienduizenden havenarbeiders Rotterdam gescreend op drugscriminaliteit'

Maar liefst 86 procent van de organisaties heeft invloed op de legale economie in deze landen. "Het gaat hier niet alleen om de onderwereld", zegt De Bolle. "De criminele activiteiten zijn steeds beter zichtbaar in de samenleving, voor de burgers." De criminelen bedreigen mensen om zo gebruik te kunnen maken van bestaande, legale bedrijven. Het gaat vooral om bouwbedrijven, logistieke bedrijven en bedrijven in de horeca, zoals restaurants. Vooral nachtclubs zijn kwetsbaar voor criminelen.

In de criminele organisaties zitten leden van verschillende nationaliteiten. De meestvoorkomende zijn Nederlands, Belgisch, Albanees, Duits, Italiaans, Pools, Spaans, Turks en Oekraïens. De bendes verblijven vaak in het land waar de criminele activiteiten worden uitgevoerd. Een klein deel verblijft buiten de EU, bijvoorbeeld in Marokko, Turkije of de Verenigde Emiraten.

Minister:
Lees ook:
Minister: straf voor leden criminele organisatie moet fors zwaarder worden

De informatie over criminaliteit in België is volgens Koen Voskuil, onderzoeksjournalist bij RTL Nieuws, ook van belang voor Nederland. "Veel van de cocaïne die in Antwerpen binnenkomt, wordt verhandeld via Nederland. Amsterdam is de marktplaats voor de Europese drugshandel. Vanuit ons land wordt drugs ook verder Europa in vervoerd." 

Toegangspoort van Europa

Wat Voskuil ook opvalt, is dat bijna alle groeperingen die worden benoemd in het rapport, ook actief zijn in Nederland. "Dat bevestigt het beeld dat elke zichzelf respecterende criminele bende in ons land actief is. Dat heeft natuurlijk te maken met onze ligging, als toegangspoort van Europa voor legale goederen, maar ook voor drugs."

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, zei tijdens de persconferentie dat intensieve samenwerking tussen alle betrokken landen hard nodig is. "Een netwerk is alleen te bestrijden met een ander netwerk."