Israël opent noordelijke grensovergang met Gaza na druk van de Verenigde Staten

Nieuws
Onder druk van de Verenigde Staten gaat de Israëlische regering meer hulptransporten toelaten tot de Gazastrook. Volgens Israël is dat ‘noodzakelijk om de voortzetting van de gevechten te garanderen en de doelstellingen van de oorlog te bereiken’, staat in een verklaring.
Peter van Ammelrooy / vk
vrijdag 5 april 2024 om 10:02
De grens bij Erez.
De grens bij Erez. beeld Andrew Burton

Het oorlogskabinet kondigde de heropening aan van grensovergang Erez in het noorden van de Gazastrook. Die werd op 7 oktober zwaar beschadigd door Hamas toen de militante beweging Israël binnenviel. Tegelijkertijd staat Israël toe dat schepen met noodhulp afmeren in de haven van Asjdod ten noorden van Gaza. Van daaruit is het 40 kilometer rijden naar Erez. Eerder weigerde Israël noodhulp voor Gaza via eigen havens naar Gaza te vervoeren.

Met de opening van Erez kan er veel directer voedselhulp geleverd worden aan het noorden van Gaza. In dat gebied, waar het grootste deel van het Israëlische offensief tot nu toe plaatsvond, is de voedselschaarste het grootst. Noodhulp vanuit het zuiden bereikt het noorden amper.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Netanyahu (l.) en minister van Defensie Gallant (2e van r.) bevorderen afgelopen januari de nieuwe legerchef Herzi Halevi tot luitenant-generaal.

Israël nerveus over berichten dat Internationaal Strafhof een arrestatiebevel voor Netanyahu voorbereidt

Israël maakt zich met de dag grotere zorgen over het Internationaal Strafhof (ICC). Volgens Israëlische media en regeringsleden worden in Den Haag arrestatiebevelen voorbereid voor Israëlische leiders en functionarissen.

Rutte en Erdogan afgelopen vrijdag in Istanbul.

Turkse regering bevestigt dat zij steun geeft aan kandidatuur Mark Rutte voor topfunctie bij de Navo

Ook Turkije steunt nu de kandidatuur van demissionair premier Mark Rutte voor de post van secretaris-generaal van de NAVO. Een Turkse functionaris in Ankara heeft dat maandag bekendgemaakt, nadat het besluit van de Turkse regering al was gemeld door Navo-diplomaten.

Donald Trump met zijn advocaat op 22 april in de rechtbank.

Niet Trump, maar getuigen bepalen het beeld in de rechtbank: 'Zijn familie kwam niet één keer ter sprake'

Donald Trump is gewend verhalen naar zijn hand te zetten, maar binnen en buiten de rechtszaal moet hij gedwongen zwijgen over zijn strafzaak.

De Spaanse premier Pedro Sánchez maandag tijdens zijn tv-toespraak.

'Ik ga door', zegt de Spaanse premier Pedro Sánchez. Twijfelde hij echt of speelde hij een politiek spel?

Hebben we straks nog een regering? Die vraag stelde Spanje zich vijf dagen lang, nadat premier Pedro Sánchez zei dat hij overwoog om op te stappen na volgens hem schandalige aanvallen op zijn vrouw. Maandag kwam de sociaal-democraat met het verlossende woord: hij blijft.

Turkije is het een-na-grootste NAVO-land met het een-na-grootste leger. Eerder lag het land lang dwars bij bijvoorbeeld de toetreding van Zweden.

Diplomaten: Turkije steunt Mark Rutte als NAVO-chef

Turkije steunt demissionair premier Mark Rutte als NAVO-chef. Dat hebben diplomaten in Brussel bevestigd. Er zijn nu nog drie NAVO-landen over die Rutte moet zien over te halen.

Claudia Poblete kijkt naar een foto van haarzelf en haar moeder, gemaakt voordat de twee op brute wijze van elkaar gescheiden werden. Haar vader en moeder zijn in gevangenschap vermoord.

Claudia en Gabriel werden als baby's gestolen in Argentinië. 'Er is me iets voorgoed afgenomen'

De ‘Grootmoeders van Argentinië' zijn 47 jaar na oprichting nog op zoek naar driehonderd baby’s die verdwenen tijdens de brute dictatuur. 'Wat als iemand een familielid van jou zou ontvoeren, dan blijf je toch zoeken?'