RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Amerikaanse staat vindt ineens 1,8 miljard op rekening die leeg had moeten zijn

De gouverneur van South Carolina, Henry McMaster (links). Beeld © ANP / AP

Er is iets goed misgegaan bij de boekhouding in de Amerikaanse staat South Carolina. Op een rekening die leeg had moeten zijn, vonden accountants 1,8 miljard dollar (ruim 1,6 miljard euro). "Hier klopt duidelijk iets niet", zegt de gouverneur van de Amerikaanse staat.

Het is onduidelijk waar het geld voor bedoeld is. Niemand weet hoe het er terecht is gekomen en het is zelfs onduidelijk of het echt is. "We weten niet waarom het geld er is, waar het voor gebruikt moet worden of hoelang het al op de rekening staat", zei de gouverneur van South Carolina, Henry McMaster, tegen verslaggevers. 

Vorig jaar werd de belangrijkste accountant die gaat over de overheidsfinanciën van South Carolina ontslagen om 'een boekhoudkundige fout van 3,5 miljard dollar'. Ambtenaren die proberen te achterhalen wat er fout is gegaan, vermoeden volgens The Guardian dat de gevonden 1,8 miljard daarmee te maken heeft, maar bewijs is er niet.

Verkeerd
Lees ook:
Verkeerd bezorgde enveloppen met (veel) geld op de mat: politie zoekt gever

Het geld werd vorig jaar oktober ontdekt, maar zou mogelijk al in 2017 'tijdelijk' op de rekening hebben gestaan. "We hebben duizenden, maar dan ook echt duizenden rekeningen, en op een van die rekeningen die leeg zou moeten zijn, staat ineens 1,8 miljard dollar", zei een senator van de staat tegen buitenlandse media

Gouverneur McMaster zegt dat onderzoek wordt gedaan naar het geld – en naar de vraag of het nu ook echt kan worden uitgegeven. "Deze situatie wekt niet veel vertrouwen", erkent hij. "Maar het goede nieuws is dat er geen geld verloren is gegaan. De vraag is wel wat we ermee moeten doen."  

Gratis
Lees ook:
Gratis geld uit de muur: Ethiopiërs innen miljoenen na storing bank