RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Maandenlange reparatie brug A7, sluiproutes dicht: forenzen vrezen

Het versterken van deze brug gaat vijf maanden duren. Beeld © ANP / Sem van der Wal

In Purmerend beginnen vandaag de werkzaamheden aan een brug die voor 'grote hinder en fors extra reistijd' op de A7 gaan zorgen. Rijkswaterstaat laat sluiproutes afsluiten en forenzen vrezen voor urenlange 'horrorfiles'. "We gaan het beleven."

De komende vijf maanden werkt Rijkswaterstaat aan een brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend. Anderhalf jaar geleden werd duidelijk dat die brug in de A7 versterkt moet worden met extra wapeningsstaal om het 'vele en zware verkeer van tegenwoordig' aan te kunnen.

Tot 1 september

Vannacht begonnen de voorbereidingen, vanaf maandag rijdt al het verkeer in beide richtingen op de A7 over één helft van de brug op versmalde rijstroken. 

Dat gaat 'grote hinder en fors extra reistijd' veroorzaken, verwacht Rijkswaterstaat. De werkzaamheden duren vijf maanden, tot 1 september.

Om te voorkomen dat de dorpen rondom Purmerend helemaal vastlopen, laat Rijkswaterstaat tijdens de spits sluiproutes afsluiten. 

Het gaat om heel veel verschillende wegen die zijn afgesloten. Gemeenten gaan daar met bijvoorbeeld boa's op controleren. 

Meer dan een uur extra reistijd

"De A7 bij Purmerend is een drukke weg met een lange ochtend- en avondspits", stelt Rijkswaterstaat. Er zijn geen routes beschikbaar 'die dezelfde verkeersdrukte aankunnen'. Ook eerder of later rijden en omrijden zijn 'helaas geen goede oplossingen'. 

Weggebruikers moeten daarom rekening houden met een reistijd van meer dan een uur in de spits. 

Nog
Lees ook:
Nog eens zes brakke tunnels zijn tikkende tijdbommen op belangrijke routes

Rijkswaterstaat roept mensen op de vijf komende maanden thuis te werken. Maar voor veel mensen die tussen Hoorn en Amsterdam reizen is dat geen optie. 

Op sociale media delen zij hun ervaringen. "Drie uur file gaan we denk ik wel redden", schrijft een forens. "Normaal tikken we de twee uur richting Amsterdam wel eens aan."

'Slachtoffers A7'

Anderen besluiten de trein te nemen. Om ov-gebruik te stimuleren beloofde Rijkswaterstaat tijdens de werkzaamheden gratis NS-kortingskaarten, maar op sociale media laten veel inwoners van Purmerend weten deze nog niet te hebben ontvangen. De NS zegt voor een deel langere treinen in te zetten. 

De ergste files worden vanaf maandag verwacht. "Dan wordt het filerecord (van 22 januari 2019) even compleet aan flarden geschoten!", schrijft een gebruiker in een Facebookgroep voor 'slachtoffers' van de A7. "Sterkte voor al die mensen die hier live getuige van mogen zijn."