Nieuws

'Uitbuiting' van Filipijnse chauffeurs door Deventer bedrijf: rechter verhoogt druk om salaris uit te keren

Filipijnse chauffeurs werden volgens het FNV uitgebuit door een transportbedrijf uit Deventer
© ANP / Ramon van Flymen
Zo'n vijftig Filipijnse chauffeurs zijn volgens het FNV uitgebuit door het Deventer transportbedrijf Trucksbanden Koning. Ze werden zwaar onderbetaald en leefden soms wel anderhalf jaar lang in hun cabine. Op jacht naar een eerlijk salaris stapte de FNV meermaals naar de rechter, en die voert de druk op het bedrijf nu flink op.
Ze konden één keer per week douchen, woonden in sommige gevallen 18 maanden aaneengesloten in de cabine van hun vrachtwagen en ze werden vooral chronisch onderbetaald: zo'n vijftig Filipijnse chauffeurs van het Deventer transportbedrijf Trucksbanden Koning (TBK) zijn volgens de FNV slachtoffer geworden van arbeidsuitbuiting.
De chauffeurs zouden volgens berekeningen van FNV gezamenlijk nog recht hebben op 600.000 tot 800.000 euro.

Via Polen

De vakbond sprak met de Filipijnse chauffeurs tijdens een onderzoek naar de omstandigheden bij TBK, en kwam daar schrijnende gevallen tegen. De chauffeurs zouden via Polen in Nederland zijn beland, in de zoektocht naar een goede baan en een mooie toekomst. Omdat in Polen de papierwinkel wat eenvoudiger zou zijn.
Echter kwamen het loon en de werkomstandigheden in Nederland volgens de FNV niet in de buurt van wat het volgens de cao moet zijn. "Als je op zo'n grote schaal chauffeurs onderbetaalt, en ook zwaar benadeelt, dan is uitbuiting geen overdreven woord", zei Richard Vervoorn (FNV) al eerder.

Dwangsom

FNV eiste dat het transportbedrijf zich aan de cao houdt, en ook de rechter heeft zich daar al over uitgesproken. Als TBK niet de juiste informatie over werknemers zou aanleveren bij de FNV, en zich zou conformeren aan de cao, dan stond daar een dwangsom op van maximaal 50.000 euro. Kortom, de druk is behoorlijk opgevoerd. Maar het resulteert nog nergens in.
Van de berichten in het nieuws over ons, klopt 99 procent niet
Eigenaar Trucksbanden Koning
Volgens de eigenaren klopt er helemaal niks van de berichten, zo zeiden ze tijdens de nieuwe rechtszaak die FNV aanspande om de dwangsom te verhogen, en daarmee de druk op te voeren op TBK om met geld over de brug te komen. "Het zijn grotendeels leugen. Van de berichten in het nieuws klopt 99 procent niet", zo verweerden ze zich. Maar de rechter gaat in zijn uitspraak mee met FNV.
TBK houdt zich niet aan de eerdere uitspraak waarin de rechtbank eiste dat het bedrijf zich aan de cao zou houden, en dus verhoogt de rechtbank in Zwolle nu de dwangsom. Voor elke dag dat TBK in gebreke blijft, staat een dwangsom van 2500 euro, met dit keer een maximum van 200.000 euro.

Faillissement

Of dat geld ooit op tafel komt? Volgens de eigenaren niet. Tijdens de rechtszaak wezen ze op de negatieve aandacht die het bedrijf had gekregen, en hintten ze al op een naderend faillissement. "Ons bedrijf is kapotgemaakt door heel veel leugens. We hebben nu nog nul euro, dus het maakt niet uit hoe hoog de dwangsom wordt."
Bij FNV heerst tevredenheid over de uitspraak, maar daarmee is het doel nog niet bereikt. Projectleider Vervoorn: "We gaan onderzoeken hoe we het geld kunnen innen, want we verwachten niet dat ze het uit zichzelf gaan betalen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.