Aboutaleb dreigt met geheel verbod op fans bij Feyenoord-Ajax: 'Treurig'

Aboutaleb dreigt met geheel verbod op fans bij Feyenoord-Ajax: 'Treurig'

4 april - 19:25 Laatste update: 19:44
138

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam doet een klemmend beroep op de fans van Feyenoord om zondag niet opnieuw de spelersbus van Ajax op te wachten. Hij waarschuwt dat De Klassieker anders weleens helemaal zonder supporters gespeeld zal moeten worden. 'Een lege Kuip zou treurig zijn'.

Al sinds 2009 zijn er geen uitfans welkom bij De Klassieker. Desondanks wachtten vorig jaar vele honderden Feyenoord-aanhangers de spelersbus van Ajax op. Door een trucje, de Amsterdammers arriveerden in een anonieme bus en via een andere route bij het stadion, liep het met een sisser af. Wel werd er vuurwerk naar de politie gegooid.

Aboutaleb houdt zijn hart vast voor de confrontatie van zondag. "Ik maak me zorgen over die wedstrijd", vertelt de burgemeester aan het Algemeen Dagblad. "We hebben de laatste keer een paar honderd agenten moeten mobiliseren om de komst van die bus mogelijk te maken. Nou ben ik niet vies van een paar agenten, maar dit is te belachelijk voor woorden. Ik doe een dringend beroep op supporters om zich te gedragen. We hebben die capaciteit voor allerlei andere dingen nodig. Ik kan geen agenten uit de hemel toveren."

De Rotterdamse burgemeester, die per 1 oktober afzwaait, stelt dat de maat bijna vol is. Hij sluit zelfs niet uit dat De Klassieker straks helemaal achter gesloten deuren wordt gespeeld. "Het is dan waarschijnlijk niet meer aan mij, maar als het weer misgaat zal mijn opvolger zich moeten beraden op hoe nu verder. Het kan toch niet waar zijn dat een bus zoveel emoties oproept? Het is denkbaar dat de driehoek in de toekomst een rekensom zal maken van wat dit ons allemaal kost."

"Hoe mooi zou het zijn als we gewoon weer met thuis- en uitpubliek alle wedstrijden kunnen spelen, en niet dat er nog verdergaande maatregelen nodig zijn? Een lege Kuip zou helemaal treurig zijn. De twaalfde man hoort bij het voetbal. Oók bij Feyenoord - Ajax", besluit hij.

Niet alleen het opwachten van de spelersbussen is een probleem. Zo werd Davy Klaassen vorig jaar met een aansteker op het hoofd geraakt in De Kuip en moest het duel in de Johan Cruijff Arena eerder dit seizoen definitief worden gestaakt, omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid.