top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

De dagboeken van de premier: dit is wat Netanyahu deed op 7 oktober, en de eerste met wie hij sprak was Mark Rutte

Premier Benjamin Netanyahu, geflankeerd door minister van Defensie Yoav Gallant (links) en stafchef van de IDF, luitenant-generaal. Herzi Halevi houdt een veiligheidsbeoordeling in Tel Aviv. Foto Haim Zach / GPO


De dagelijkse dagboekverslagen van premier Benjamin Netanyahu voor 2023 zijn donderdag vrijgegeven, waaruit blijkt wat de premier deed en met wie hij sprak toen de gebeurtenissen van het bloedbad van Hamas op 7 oktober in Zuid-Israël zich ontvouwden en gemeld door The Jerusalem Post.


Volgens het dagboek van Netanyahu ontving hij het eerste telefoontje van die noodlottige zaterdagochtend, 7 oktober, waarin hij werd gewaarschuwd voor de verrassingsaanval van Hamas, om 06.29 uur, toen raketten richting Israël begonnen te razen vanuit de zuidelijke grensgemeenschappen van Gaza naar Tel Aviv en Jeruzalem.


In het dagboek staat dat de Amerikaanse president Joe Biden niet de eerste wereldleider was die Netanyahu op de ochtend van 7 oktober belde. In plaats daarvan was de Nederlandse premier Mark Rutte de eerste die Netanyahu belde met het verzoek om een ​​update over de situatie in het zuiden van Israël. Hij sprak met Rutte nog voor hij de bevolking toesprak.


Later die dag sprak Netanyahu met Biden, evenals met de Franse president Emmanuel Macron.


Rond 11.00 uur, vier en een half uur nadat de aanval van Hamas was begonnen, filmde Netanyahu een verklaring voor de pers buiten de kantoren van het ministerie van Defensie, voordat hij om 12.30 uur een bijeenkomst hield in de Kirya met minister van Financiën Bezalel Smotrich en minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen . Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, minister van Strategische Zaken Ron Dermer en minister van Bouw en Huisvesting Yitzhak Goldknopf.


In de middag, bijna tien uur nadat Hamas zijn invasie had gelanceerd, had Netanyahu een ontmoeting met oppositieleider MK Yair Lapid in Tel Aviv om hem te informeren over de veiligheidssituatie, voordat hij om 18.00 uur de regering bijeenriep. sprak het Israëlische publiek toe in een verklaring.


Volgens de gegevens beëindigde Netanyahu zijn werkdag om 03.15 uur in de nacht.


































































1.101 weergaven1 opmerking
bottom of page