Kamer roept om actie om burgers te beschermen tegen industrie

Samenleving
door anp
donderdag, 04 april 2024 om 17:41
anp040424198 1
DEN HAAG (ANP) - Vooral linkse partijen hebben felle kritiek op demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). Zij doet wat hen betreft veel te weinig om de gezondheid te beschermen van mensen die rondom zware industrie wonen. Met name haar 'actieagenda' vinden de partijen ondermaats. Ook NSC en VVD willen concretere acties zien van de staatssecretaris.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid schreef bijna een jaar geleden dat een betere bescherming tegen de uitstoot van industrie "mogelijk en noodzakelijk" is. Overheden moeten de regels beter inzetten, maar dat bedrijven zich aan de regels houden sluit ook niet uit dat ze gezondheidsschade veroorzaken. Burgers kunnen hun klachten moeilijk kwijt.
Volgens Ines Kostić (PvdD) is het plan van Heijnen een "doorschuifagenda" - "compleet respectloos voor omwonenden". Mpanzu Bamenga (D66) wees erop dat woorden als 'onderzoeken' en 'verkennen' tientallen keren in die brief voorkomen. Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA) riep op tot strengere regels. NSC'er Olger van Dijk wil meer actie zien van de staatssecretaris, en ook VVD-Kamerlid Hester Veltman vindt het belangrijk dat er "resultaten komen".
Andere Kamerleden toonden zich bezorgd om de gezondheid van mensen die dicht bij industrie wonen, maar wezen ook op het "vestigingsklimaat", oftewel de mogelijkheid dat bedrijven buiten Nederland verdergaan. Dat geldt met name voor Mona Keijzer (BBB), die zei: "werk is ook in het belang van omwonenden."