Terug naar de krant

Finland sluit grensovergangen met Rusland voor onbepaalde tijd

Leeslijst Nieuws
Spanningen De Finse regering heeft donderdag besloten om de 1.340 kilometer lange grens met Rusland voor onbepaalde tijd te sluiten. De gesloten grens zou ervoor moeten zorgen dat er geen asielzoekers het land binnen komen.
Leeslijst

Finland gaat de 1.340 kilometer lange grens met Rusland voor onbepaalde tijd sluiten. Dat heeft de Finse regering donderdag besloten, melden Finse media. Volgens het Finse Ministerie van Binnenland Zaken zouden er nog steeds asielzoekers klaar staan om via de oostelijke grens illegaal het land binnen te komen. De regering zei in februari dat de grens tot 15 april dicht zou blijven.

De oversteekplaatsen en havens Haapasaari, Nuijamaa en Santio zijn vanaf half april ook gesloten. Het wordt verboden om via deze havens, die op het grensgebied liggen, te reizen. Dit betekent ook dat er geen toegang zal zijn voor pleziervaartuigen.

Lees ook Hoe de vele aanvallen door Rusland de Finse militaire identiteit hebben gevormd: ‘Onze geschiedenis is zó anders dan elk ander Europees land’
Rekruten van de grenswacht gebruiken langlaufski's tijdens de training in het bos. Ze brengen de nacht buiten door bij temperaturen die dalen tot dertig graden onder nul.

De grensovergangen zijn vorig jaar meerdere keren open en dicht gegaan vanwege een voortdurende stroom van migranten. Vorig jaar kwamen tussen augustus en december 1.323 ongedocumenteerde asielzoekers vanuit Rusland naar Finland.

Volgens Finland voert Rusland een „hybride oorlog”, waarbij het land migranten in groten getale naar de grens laat gaan. Finland denkt dat het een wraakactie is van Rusland voor de NAVO-toetreding van Finland en een defensiedeal die het land met de Verenigde Staten sloot, beide in 2023.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in