RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Voortvluchtige drugsbaas schrijft recensie over Nederlands hotel: 'Lange neus naar justitie én heel dom'

Voor Christopher Vincent Kinahan is 5 miljoen dollar uitgeloofd. Rechts een overzicht van de vele recensies.

Gourmet Gangster wordt-ie in Britse media al toepasselijk genoemd: de Ier Christopher Vincent Kinahan. De internationaal gezochte drugsbaron blijkt jarenlang recensies te hebben achtergelaten van hotels en restaurants op Google - ook in Nederland. Het lijkt een hobby, maar vooral ook een lange neus naar justitie, zegt onderzoeksjournalist Koen Voskuil.

Christopher Vincent Kinahan is leider van een berucht drugskartel, maar blijkt er jarenlang een bijzondere hobby naast te hebben gehad: in geuren en kleuren vertelde hij over zijn ervaringen in restaurants en hotels in Europa, Afrika en het Midden-Oosten, blijkt na onderzoek van Bellingcat en the Sunday Times.

Kinahan is, zo blijkt uit de reviews, ook een aantal keer in Nederland geweest. De Albert Heijn op de Dam in Amsterdam kreeg vier sterren. Een hotel in Breda moest het in 2022 doen met slechts drie sterren. Hier kreeg ene 'Barbra' een speciale vermelding, omdat ze 'uiterst behulpzaam, efficiënt en professioneel was'. 

'Ben blij dat hij tevreden was'

RTL Nieuws spoort deze medewerkster op. Dat ze contact heeft gehad met een gezochte drugsbaas noemt ze achteraf 'bizar'. Ze kan hem niet meer voor de geest halen, ze had toen natuurlijk géén idee wie hij was. "Ik denk dat ik meer indruk op hem heb gemaakt dan hij op mij. Ik heb in mijn werk al duizenden verschillende gasten verwelkomd en gastvrij ontvangen. Ben blij dat deze gast ook tevreden was."

De vraag die dit alles vooral oproept: hoe kan zo'n zware crimineel zich zo vrij bewegen? Voordat we daarop verder gaan, eerst even: wie is deze Ierse 'gourmet gangster'?

RTL Nieuws-redacteur Koen Voskuil doet als onderzoeksjournalist al jaren onderzoek naar de georganiseerde misdaad en ondermijning. Hij legt uit dat 'Cristy Kinahan', zoals hij wordt genoemd, oprichter is van één van de grootste drugskartels die Europa de afgelopen decennia heeft gezien. Volgens een rapport van Europol uit 2022 is de bende betrokken bij zeker twintig moorden.

Op de sanctielijst

Kinahan is enkele keren veroordeeld voor heroïne- en xtc-handel maar is er nog vaker mee weggekomen, zegt Voskuil. De Ier en zijn organisatie staan sinds 2022 op de sanctielijst van de Verenigde Staten, tussen andere topcriminelen en terroristen.

De Amerikaanse overheid heeft in totaal 15 miljoen dollar uitgeloofd voor de persoon die informatie kan delen die kan leiden tot de arrestatie van Kinahan en zijn twee zonen. Want ook zijn zonen maken onderdeel uit van het kartel. Aangenomen wordt dat zijn zoon Daniel tegenwoordig de organisatie leidt. Toch blijft volgens Voskuil zijn vader één van ’s werelds meest gezochte criminelen.

Groot arrestatieteam

Werd hij ook al gezocht toen hij twee jaar geleden in Nederland was? Ja, zegt Voskuil. "Deze man staat al vele jaren op alle opsporingslijsten die je kunt verzinnen." Als Nederland had geweten dat Christy Kinahan in een Golden Tuliphotel in Breda logeerde, 'dan was daar een heel groot arrestatieteam van de politie binnengevallen'.

Dan die vraag: hoe kan zo'n grote crimineel zich zo vrij bewegen? Voor Voskuil is dat vrij eenvoudig. "Vergeet niet dat zijn vermogen wordt geschat op meer dan een miljard dollar. Met zoveel geld is alles onder handbereik. Criminelen van dit niveau beschikken sowieso over valse paspoorten en vermommingen. Soms hebben ze zelfs diplomatieke paspoorten uit Afrikaanse of Zuid-Amerikaanse landen kunnen kopen, waarmee ze nog makkelijker de grens overgaan."

Openbaar Ministerie

Het Nederlandse Openbaar Ministerie wil geen commentaar geven. De woordvoerder 'kan geen uitspraken doen als het gaat om met namen genoemde personen die wel of niet in belangstelling staan van justitie'.

Voskuil: "Dat hij openlijk recensies plaatste via Google is een lange neus naar justitie." Maar, ook een heel domme zet. De plaatsen die Kinahan heeft bezocht in de afgelopen jaren kunnen heel waardevolle puzzelstukjes zijn in onderzoeken. "Het is fascinerend om te zien hoe een topcrimineel van dit kaliber door de wereld reist."

Denkt zich veilig te wanen

Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid bij de politie wil wel iets algemeens kwijt. Namelijk dat criminelen van dit kaliber 'zich veilig denken te wanen in het buitenland en dat ze daar denken vrij te kunnen verblijven'. "Het laat ook zien dat dit soort criminaliteit letterlijk over grenzen gaat en internationale samenwerking belangrijk is. Uiteindelijk wordt iedereen een keer gepakt."

Dat Kinahan zich onaantastbaar lijkt te wanen, is iets wat Voskuil vaker is opgevallen. "Dat was al langer bekend. Rond 2010 werkten verschillende landen samen om hem te kunnen pakken voor witwassen. Kinahan leefde toen in Spanje. Hij werd er gearresteerd, maar uiteindelijk leverde het onderzoek niets op en moesten ze hem vrijlaten. Sindsdien leeft hij met name in Dubai, waar de autoriteiten hem maar niet uitleveren."

Taghi was op bruiloft zoon Kinahan

Volgens de Amerikaanse opsporingsdienst DEA werken of werkten verschillende grote drugshandelaren met elkaar samen in Dubai. De namen die in dit rijtje worden genoemd zijn Kinahans zoon Daniel, de Italiaan Raffaele Imperiale, de Bosnische gangster Edin G. en Ridouan Taghi. 

Taghi, dit jaar in Nederland tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, werd volgens de DEA in 2017 gespot op de bruiloft van Daniel Kinahan in het Burj al Arab-hotel. Taghi kon in december 2019 worden aangehouden omdat hij als ongewenst vreemdeling op een vlucht naar Nederland werd gezet.

Er lijkt wel een einde te zijn gekomen aan die schijnbare onaantastbaarheid: sinds de Amerikanen vijf miljoen op zijn hoofd hebben gezet, zie je Kinahan geen recensies meer delen buiten Dubai. Volgens de journalist is dat geen toeval. "Op enig moment moet Kinahan hebben begrepen dat het plaatsen van recensies hem niet helpt in zijn criminele carrière. Maar ik betwijfel of deze man veilig in Dubai blijft. Het zou me niets verbazen dat hij nog steeds de wereld rondreist."

Jarenlange lobbywerk

De vraag die velen zullen hebben: waarom levert Dubai deze man niet gewoon uit? Volgens Voskuil doet Dubai dat maar mondjesmaat. "Ook aan de uitlevering van Ridouan Taghi, die zich schuilhield in Dubai, is jarenlange lobbywerk voorafgegaan. Het is raden waarom Dubai zulke figuren de hand boven het hoofd blijft houden. Vermoedelijk zijn ze niet vies van het geld dat criminelen binnenbrengen."

Tot slot: waarom zou je als drugsbaas in het openbaar recensies plaatsen op internet? "Het komt op mij over als een hobby. Zijn dekmantel was die van een internationale zakenman. Misschien is hij daar echt in gaan geloven."