Telefoongebruik in verkeer moet keihard worden aangepakt

Mensen die op het fietspad ineens worden geschept door een auto omdat ze op hun telefoon zitten mogen niet janken. Ook mensen die hun wagen tegen een boom parkeren omdat ze aan het appen waren, moeten niet zeuren. Dat krijg je er namelijk van als je zo stom bent om in het verkeer met andere dingen bezig te zijn. Appen, gamen en vergaderen op de telefoon in het verkeer is dom en levensgevaarlijk, en toch doen tering veel mensen dat, zo heeft SWOV onderzocht. En dat moet maar eens afgelopen zijn.

Door: Robert

PowNed

De cijfers zijn dan ook schokkend. In de afgelopen jaren is het aantal mensen dat hun mobiel in het verkeer gebruikte gestegen van 66,1 procent in 2017 naar 74,9 procent in 2023. En dan denk je: dat komt natuurlijk door al die aan hun telefoonverslaafde kinderen van tegenwoordig, maar nee, het zijn vooral volwassenen die aan hun telefoon gekluisterd zijn. Maar wat misschien nog veel erger is, is dat deze verkeersaso's nauwelijks beboet worden!

Het wordt dan ook tijd dat de verkeerspolitie keihard gaat optreden tegen het gebruik van de telefoon in het verkeer. Want wat doen die idioten dan zoal? Van alles. Ze vergaderen, ze gamen, ze maken foto's, ze appen, ze versturen berichten, er wordt naar contacten in de telefoon gezocht, er wordt naar muziek gescrold, de navigatie wordt ingesteld en ga zo maar door. En dat alles terwijl er gewoon op het verkeer gelet moet worden. In het verkeer begeven betekent namelijk constant observeren, analyseren en anticiperen. Nou, als je net met je potje CandyCrush bezig bent op de A10 komt van observeren al niets meer terecht en van de rest dus ook niet. Levensgevaarlijk! 

En dus moet er ingegrepen worden. Een campagne is leuk en aardig, maar we willen lik-op-stuk-beleid. Daadkracht en boetes! Hoge boetes! En rijverboden voor mensen. Heel veel. Dan lost het fileprobleem misschien ook wel een keer op. Want je bent gewoon een regelrechte verkeersaso als je op je telefoon zit in het verkeer. Als fietser ook. Dan kan je ook kleine kinderen aanrijden. Of op bejaarden botsen. Met alle gevolgen van dien. Alleen als je loopt mag je met een telefoon in je hand over straat. Anders niet. Dat is vanaf nu de regel. Okee?