PowNed

Klimaatminister Jetten weigert burgers te compenseren voor zijn falende energiebeleid

Afgelopen week besteedde De Hofbar aandacht aan burgers die met torenhoge schulden zitten als gevolg van het warmtenet. De overheid beloofde mensen toen ze van het gas af moesten dat ze er financieel niet op achteruit zouden gaan. Maar nu deze belofte verbroken is, wil klimaatminister Rob Jetten niet de mensen die hij gedupeerd heeft, compenseren. De wereld op zijn kop! 

  1. De Hofbar
  2. Rutger Castricum
  3. Laatste nieuws

De Amsterdamse Kirsten wist in 2018 al: het warmtenet is te duur. En jawel, zo blijkt nu, de groene droom van klimaatdrammer Rob Jetten blijkt inderdaad behoorlijk aan de prijzige kant te zijn. Huishoudens die aangesloten zijn op het warmtenet zijn dit jaar ruim 500 euro duurder uit dan huishoudens met een normaal gascontract. Bovendien betaal je in Nederland twee a drie keer meer aan het warmtenet dan in het buitenland. 

En zoals wel vaker het geval is, komt de rekening niet bij de hoge heren in Den Haag maar bij de burger te liggen. Zo zitten sommige Rotterdammers met naheffingen van maar liefst 1900 euro. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, erkent ook minister Jetten. Hij noemt het zelfs ‘erg vervelend’ voor die mensen. Wat een compassie. Maar compenseren, ho maar! Jetten wijst namelijk naar energiebedrijven en woningcorporaties. ‘Het is aan de mensen die het lokaal niet goed hebben gedaan om met een oplossing te komen’, aldus de D66’er. 

En dat is nou juist het probleem. Energiebedrijven, woningcorporaties, gemeenten en Jetten: ze houden elkaar stijf vast in een financiële houdgreep. Alle betrokken partijen zeggen enorm mee te leven met de gedupeerde mensen. Ze willen heus helpen. Maar het moet vooral niet te veel uit hun eigen portemonnee komen. Als dat ter sprake komt, is de ander toch echt nét iets meer verantwoordelijk. 

Wat ze wel - op Jetten na - allemaal vinden: het kabinet moet actie ondernemen. Rutte IV lanceert groen plan na groen plan en staat te juichen als het goed gaat. Maar als diezelfde energietransitie pijn doet, is het afschuiven geblazen. Zo kunnen wij het ook, meneer Jetten.