Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Honderden Duitse politieagenten verdacht van rechts-extremisme

  •  
04-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1005 keer bekeken
  •  
ANP-492706537

Tegen ruim vierhonderd Duitse politieagenten lopen onderzoeken of tuchtprocedures om verdenking van rechts-extremistische opvattingen of het steunen van complottheorieën. Dat meldt het Duitse nieuwstijdschrift Stern op basis van eigen onderzoek.

Stern vroeg bij alle zestien Duitse deelstaten cijfers op bij de ministeries van Binnenlandse Zaken. De deelstaten Berlijn, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Bremen en Thüringen konden geen actuele cijfers verstrekken, waardoor het werkelijke aantal waarschijnlijk nog hoger ligt. De minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen reageerde in het tijdschrift: "Politieagenten die niet achter de grondwet staan, maar extremistische standpunten nastreven, vormen een groot gevaar voor de democratie en de rechtsstaat". Ook voegde hij hier nog aan toe dat hij deze mensen niet bij de politie wilde.

Onderzoek naar mogelijke extremisten binnen de politiediensten is al jaren aan de gang in Duitsland. Het federale ministerie van Binnenlandse Zaken publiceerde in 2022 nog een rapport over de situatie. Destijds werd onthuld dat gedurende een periode van drie jaar 327 medewerkers van de Duitse politie banden hadden met rechts-extremisme.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.