Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Komende maanden fikse verkeershinder tussen Amsterdam en Hoorn: ‘Werk thuis of kom met de trein’

Weggebruikers moeten vanwege werkzaamheden aan de brug van de A7 bij Purmerend de komende vijf maanden tussen Amsterdam en Hoorn rekening houden met ernstige vertragingen die kunnen oplopen tot meer dan een uur. Rijkswaterstaat adviseert mensen om thuis te werken, de NS zet deels langere treinen in.

Rijkswaterstaat gaat de brug over het Noordhollandsch Kanaal renoveren, waardoor er vijf maanden lang flinke overlast zal zijn voor het verkeer.Beeld ANP/Sem van der Wal

Vrijdag start Rijkswaterstaat met de renovatie van de brug over het Noordhollandsch Kanaal in Purmerend. De werkzaamheden duren naar verwachting tot 1 september. Verkeer op de A7 krijgt in die vijf maanden te maken met versmalde rijstroken op de brug, een lagere maximumsnelheid, afgesloten toe- en afritten en afgesloten wegen om sluipverkeer te voorkomen.

Zware vrachtwagens mogen niet over de brug en moeten dus omrijden. Vooral tijdens de spits zal de hinder groot zijn, dan kan de extra reistijd oplopen tot meer dan een uur. De A7 loopt vanaf Zaandam via Purmerend en Hoorn naar de Afsluitdijk.

Om hinder te beperken adviseert Rijkswaterstaat om waar mogelijk thuis te werken, te carpoolen naar werk of ander vervoer te kiezen. Zo moet er ruimte op de weg blijven voor mensen die geen andere optie hebben dan met de auto reizen, is het idee. Om ov-gebruik te stimuleren stelt Rijkswaterstaat tijdens de werkzaamheden gratis NS-kortingskaarten beschikbaar.

Treinen

De NS zet voor een deel langere treinen in tijdens de werkzaamheden. De vervoerder laat weten dat sommige treinen worden verlengd, maar dat dat niet voor alle treinen nodig zal zijn. Hoeveel treinen precies worden uitgebreid, is niet bekend.

Per uur komen er twee sprinters langs Purmerend en in de spits rijden er van maandag tot en met donderdag twee extra intercity’s tussen Enkhuizen en Amsterdam Centraal die ook stoppen in Purmerend. In de ochtendspits gaat het om de extra treinen die uit noordelijke richting komen, in de avondspits maken de extra intercity’s uit de richting Amsterdam een stop in Purmerend.

Buiten de spits stoppen er geen intercity’s in Purmerend. Een woordvoerder zegt dat de NS de situatie blijft monitoren, mocht er bijvoorbeeld een run komen op de gratis abonnementen. “We roepen reizigers op gebruik te maken van alle treinen en niet alleen de spitsintercity.”

Miljoenenschade

Amsterdam wordt door de werkzaamheden een stuk minder bereikbaar. Daarvan krijgen vooral stadsverzorgende bedrijven last, zoals vuilnisverwerkers, loodgieters en andere mkb’ers die met een busje hun werk moeten doen, zegt een woordvoerder van ondernemersnetwerk VNO-NCW Noordwest-Holland.

De schade loopt naar verwachting in de miljoenen. “Er zijn schattingen dat dit nog veel verder oploopt. Afvalverwerking voor steden als Amsterdam en Zaanstad vindt juist in de regio bij Purmerend plaats. Er moet dus omgereden worden, wat tot verkeersinfarcten leidt.”