Midden-Oostenblog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Demonstraties voor vrijlating gijzelaars • Israëlische ambassade dient klacht in bij Schiphol

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Australië benoemt adviseur in onderzoek naar gedode hulpverleners

Australië heeft een voormalige hoge militaire officier aangesteld die het onderzoek gaat leiden naar de Israëlische aanval in Gaza waarbij zeven hulpverleners omkwamen. De gepensioneerde defensiechef Mark Binskin moet met het Israëlische leger gaan samenwerken in het onderzoek.

Hij werd door de Australische minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong benoemd tot speciaal adviseur. Wong zei dat Binskin "bij uitstek geschikt" was voor de taak om de regering te adviseren bij de vraag of verder onderzoek of consequenties gerechtvaardigd zijn.

De Australische Zomi Frankcom was een van de zeven medewerkers van de World Central Kitchen die omkwamen toen Israël vorige week een hulpkonvooi aanviel dat door Gaza reisde. Het Israëlische leger heeft twee officieren ontslagen vanwege de aanval.

Langstzittende Palestijnse gevangene overleden

In Israël is de langstzittende Palestijnse gevangene, Walid Daqqah, overleden. Dat schrijven onder meer Al Jazeera en Haaretz op basis van een bericht van het Palestijnse overheidsorgaan voor gevangenen in Israël.

De 62-jarige Daqqah was terminaal ziek en leed onder meer aan een chronische longziekte en aan beenmergkanker. Volgens Haaretz overleed Daqqah in een Israëlisch ziekenhuis. Vorig jaar werd een verzoek tot vervroegde vrijlating vanwege zijn ziekte nog geweigerd. Hij zou in maart 2025 vrijgelaten worden.

Daqqah zat een gevangenisstraf van 37 jaar uit voor betrokkenheid bij de moord op de Israëlische soldaat Moshe Tamam in 1984. In 2018 werd daar nog twee jaar bij opgeteld omdat Daqqah telefoons de gevangenis in zou hebben gesmokkeld voor medegevangenen.

Gedurende zijn gevangenschap werd Daqqah een bekend figuur en geliefd onder politiek gevangenen. Talloze organisaties in Israël en daarbuiten hebben jarenlang gepleit voor zijn vrijlating. Daqqah laat een vrouw en een 3-jarig dochtertje na, die naar het schijnt is verwekt met uit de gevangenis gesmokkeld zaad.

Administratieve detentie: zo worden Palestijnen langdurig vastgezet door Israël:

Administratieve detentie: zo worden Palestijnen langdurig vastgezet door Israël

Demonstraties in Amsterdam, New York en andere steden voor vrijlating gegijzelden

Op meerdere plekken in de wereld werd vandaag stilgestaan bij de aanval van Hamas op Israël die precies een half jaar geleden plaatsvond. In onder meer Jeruzalem, New York en Parijs gingen mensen de straat op om aandacht te vragen voor het lot van de gegijzelden die nog in Gaza worden vastgehouden door Hamas en andere terreurgroepen.

In Amsterdam waren op het Museumplein ongeveer duizend mensen op de been. Onder anderen voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal hield een toespraak.

  • NOS
    Pro-Israëldemonstratie op het Museumplein
  • AFP
    Protest Parijs
  • EPA
    Protest New York
  • AFP
    Demonstratie bij het parlement in Jeruzalem

Rami redde tientallen Israëliërs bij aanval op 7 oktober

Rami misleidde terroristen op 7 oktober en redde tientallen feestgangers

Israëlische ambassade dient klacht in bij Schiphol

De Israëlische ambassadeur in Nederland gaat een klacht indienen bij Schiphol na een incident op de luchthaven tussen een veiligheidsmedewerker en een voormalige gijzelaar van Hamas. Dat bevestigt een woordvoerder van de ambassade naar aanleiding van berichtgeving van de Israëlische nieuwssite Ynet.

Volgens de nieuwssite werden twee Israëlische vrouwen, waarvan een vrouw zowel een Nederlands als Israëlisch paspoort bezit, lastiggevallen door een veiligheidsmedewerker. Ynet zegt dat het tweetal in de rij stond om in te checken voor een vlucht naar Israël na een bezoek aan Nederland.

Toen zij - op verzoek van de Israëlische vliegtuigmaatschappij - gebruik wilden maken van de versnelde rij, stak de veiligheidsmedewerker daar een stokje voor. "Hij zag onze Israëlische paspoorten en werd razend", zegt een van de vrouwen tegen Ynet. Daarop ontstond er ruzie en werden de twee vrouwen volgens Ynet lastiggevallen, vastgehouden en vernederd.

Een van de vrouwen heeft al een klacht ingediend, de Israëlische ambassadeur gaat eveneens een officiële klacht indienen bij Schiphol. Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee zegt dat er onderzoek wordt gedaan naar het incident. Schiphol kan nog niet bevestigen dat het om een veiligheidsmedewerker gaat en zegt uit te zoeken wat er precies is voorgevallen.

Vrachtschepen in Rode Zee aangevallen

In de Rode Zee zijn opnieuw vrachtschepen aangevallen. Voor zover bekend hebben de schepen geen schade opgelopen, al is niet over elke melding onafhankelijke informatie beschikbaar.

De Houthi's in Jemen hebben de aanvallen opgeëist. Volgens hen zijn er de afgelopen 72 uur raketten en drones ingezet tegen Britse, Amerikaanse en Israëlische schepen. De militie, die grotendeels de macht heeft in Jemen, zegt niet in hoeverre de aanvallen succesvol zijn geweest.

Britse maritieme beveiligingsbedrijven bevestigen dat in ieder geval twee schepen zijn beschoten. Het is niet bekend of de projectielen zijn onderschept door het Britse of Amerikaanse leger. Een internationale coalitie is aanwezig in de Rode Zee en de aangrenzende Golf van Aden om het vrachtverkeer te beschermen.

De Houthi's beschieten al maanden passerend vrachtverkeer op zee. Ook schepen die niets te maken hebben met Israël worden soms het slachtoffer.

Wie zijn de Houthi's en wat willen ze? Lees hier meer:

Video toont Israëlische tanks en jeeps die Gaza verlaten

Persbureau Reuters heeft beelden gedeeld van Israëlische militairen voertuigen die richting een basis in Zuid-Israël rijden. De beelden zijn opgenomen na de aankondiging dat het Israëlische leger een deel van zijn troepen terugtrekt uit Zuid-Gaza.

Israël zegt dat het op enkele duizenden militairen na alle troepen weghaalt uit het zuiden van Gaza. Het is nog onduidelijk hoeveel militairen zich daadwerkelijk hebben teruggetrokken.

Palestijnse bronnen melden aan het Turkse persbureau Anadolu dat het leger van Israël het westen van Khan Younis inmiddels heeft verlaten. In het oosten zijn nog steeds militairen actief. Israël heeft ook erkend dat het leger operationeel blijft in de stad.

Bekijk hier beelden van het terugtrekkende materieel:

Militaire voertuigen rijden richting Israëlische basis

Israëlische delegatie reist naar Caïro voor onderhandelingen

Een Israëlische delegatie zal aanwezig zijn bij de onderhandelingen in Caïro over vrijlating van de gijzelaars. Een regeringswoordvoerder bevestigt dat een afvaardiging van Israël naar de Egyptische hoofdstad gaat. De gesprekken, met tussenkomst van Egypte, de VS en Qatar, beginnen vandaag. De Israëlische krant Haaretz meldt dat de delegatie vandaag vertrekt.

De gesprekken over een wapenstilstand zitten al weken muurvast, maar vandaag was er ogenschijnlijk een positief signaal. Het Israëlische leger heeft besloten een deel van zijn troepen terug te trekken uit Zuid-Gaza. De families van de tientallen gijzelaars die nog worden vastgehouden door Hamas, zien dit als een mogelijk teken van een aanstaande doorbraak. Het valt nog niet te zeggen of hun optimisme gegrond is.

Premier Netanyahu herhaalde vandaag dat Israël nooit toe zal geven aan "extreme" eisen van terreurorganisatie Hamas. "We zijn een stap verwijderd van de overwinning", zei hij voorafgaand aan een kabinetsoverleg. "Er komt geen staakt-het-vuren zonder terugkeer van alle gijzelaars. Dat gaat gewoon niet gebeuren." Ook zei hij: "Israël is klaar voor een deal, maar niet om zich over te geven".

Hamas heeft tot nu toe steeds geëist dat Israël zich volledig terugtrekt uit Gaza in ruil voor vrijlating van de gijzelaars. Ook wil de militante beweging dat er een permanente wapenstilstand komt en dat Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten. Israël is tot nu toe alleen bereid geweest tot een tijdelijke wapenstilstand. De grote vraag is of de twee strijdende partijen de komende dagen bereid zijn tot concessies.

Politie verhoort man die bij protest Tel Aviv inreed op demonstranten

De politie in Israël verhoort een man die verdacht wordt van het inrijden op demonstranten in Tel Aviv gisteravond. Bij de opzettelijke aanrijding raakten vijf mensen gewond. Het motief van de dader is nog onbekend.

Bij de anti-regeringsprotesten waren tienduizenden mensen aanwezig. Om onbekende reden reed een auto in op de menigte. De auto reed door totdat de politie het voertuig tot stilstand kon brengen. De chauffeur is vervolgens aangehouden.

Bekijk hier beelden van het incident:

Auto rijdt hard in op protest in Tel Aviv, meerdere gewonden

Families van gijzelaars: terugtrekking moet eerste stap tot deal zijn

De organisatie die opkomt voor familieleden van gegijzelde Israëliërs heeft gereageerd op de gedeeltelijk terugtrekking van het leger uit Zuid-Gaza. "Dit zou de eerste stap moeten zijn tot een deal om de gijzelaars vrij te laten", citeren Israëlische media uit de verklaring.

Na zes maanden oorlog worden nog vele tientallen burgers vastgehouden in Gaza. Hun familie en naasten voeren onophoudelijk actie in Israël om hen vrij te krijgen, want ze vinden dat de regering ernstig tekortschiet in die taak. Nu spreekt hun belangenorganisatie de hoop uit dat er een doorbraak mogelijk is.

In Caïro worden vandaag de gesprekken over een wapenstilstand hervat. De directeur van de CIA, de premier van Qatar en een delegatie van Hamas zijn bij deze gesprekken in Egypte aanwezig, melden internationale media. Het is nog onduidelijk of er een verband is tussen deze dialoog en het besluit om een groot deel van het leger weg te halen uit Zuid-Gaza.

Iran dreigt: geen Israëlische ambassade is veilig

Geen enkele Israëlische ambassade is nog veilig, dreigt een hooggeplaatst Iraanse functionaris. Hij deed zijn uitspraken, die verwijzen naar de vermoedelijke Israëlische luchtaanval op een Iraans consulaat in Syrië, tegenover staatspersbureau Tasnim.

De Israëlische minister van Defensie Gallant zegt dat het land klaar is voor een eventuele vergeldingsaanval. Na overleg met de legerleiding maakte Gallant bekend dat alle voorbereidingen zijn voltooid. Hij maakte geen details bekend. Eerder werd al duidelijk dat tientallen Israëlische ambassades zijn gesloten uit voorzorg.

Het is vrijwel zeker dat Israël achter de luchtaanval op Damascus zit. Daarbij werden hooggeplaatste Iraanse legercommandanten gedood. De actie wordt gezien als een escalatie in de schaduwoorlog tussen de twee vijanden. Een diplomatieke post geniet immuniteit.

De VS en Israël verwachten binnen een week een Iraanse wraakactie. Daarbij zouden raketten en drones worden ingezet, maar het doelwit is nog onbekend.

Tienduizenden mensen waren vrijdag bij de begrafenis in Teheran van de gedode militairen

Woordvoerder: leger blijft actief in Khan Younis

De Israëlische krant Haaretz heeft meer details over het legerbesluit om troepen weg te halen uit Zuid-Gaza. "Onze missie was om de Khan Younis-brigade van Hamas uit te schakelen, en dat is gelukt", zegt een legerwoordvoerder. Hij benadrukt dat er nog wel militairen actief blijven in de omgeving.

Volgens het leger is een brigade achtergebleven in het zuiden van Gaza en is het leeuwendeel van de troepen inmiddels vertrokken. Daarmee komt, zo stelt de woordvoerder, een kans vrij voor ontheemde Palestijnen in Rafah om terug te keren naar Khan Younis. De stad ligt voor een groot deel in puin. Het is onduidelijk of het aangekondigde offensief op Rafah, waar ruim een miljoen mensen schuilen, nog doorgaat.

Israël is de afgelopen tijd onder zeer zware internationale druk komen te staan, ook vanuit de VS, om Rafah niet binnen te vallen. Maar volgens de geciteerde legerwoordvoerder heeft dat geen invloed gehad op de gemelde terugtrekking. In de nabije toekomst blijven drie legerdivisies gestationeerd bij de grens met Gaza.

Het is opvallend dat het leger suggereert dat de strijd in Khan Younis tegen Hamas is voltooid. Afgelopen dag werden minstens vier militairen gedood door militanten, volgens Hamas waren het er zelfs veertien. Israël heeft ook eerder gezegd dat Hamas verslagen was in Centraal-Gaza, maar leverde recent zware gevechten rond het al-Shifa-ziekenhuis. Het ziekenhuis ligt inmiddels in puin. Analisten wijzen erop dat Hamas zware verliezen heeft geleden, maar nog lang niet verslagen is.

Bekijk hier de verwoesting in Gaza na zes maanden oorlog:

Zes maanden bombardementen: dit is er nog over van Gaza

Leger trekt deel van troepen terug uit Zuid-Gaza

Het Israëlische leger zegt dat het zich grotendeels heeft teruggetrokken uit Zuid-Gaza. Diverse media melden dat er nog één brigade, die doorgaans bestaat uit enkele duizenden militairen, actief blijft in het zuiden van de Palestijnse enclave.

Het is nog onduidelijk in hoeverre het leger zich daadwerkelijk heeft teruggetrokken, of waarom dat besluit is genomen. Afgelopen nacht en vanmorgen werden nog vuurgevechten en luchtaanvallen gemeld in Khan Younis en Rafah, in het zuiden van Gaza. Nieuwssite Jeruzalem Post meldt op basis van het leger dat drie brigades zich afgelopen nacht hebben teruggetrokken.

De achtergebleven brigade Nahal gaat over het toezicht op de zogeheten Netzarim-corridor, schrijft krant Times of Israël. Deze corridor in Centraal-Gaza volgt een lijn van de Middellandse Zee tot aan Israël. De militairen hier moeten de leveranties van humanitaire hulp waarborgen en voorkomen dat Palestijnen terug kunnen keren naar Noord-Gaza. Ook behoudt Israël de mogelijkheid om het noorden en midden van de Gazastrook aan te vallen.

Zware gevechten Khan Younis, 'doden en gewonden bij Israëlische beschietingen'

In het zuiden van Gaza zijn doden en gewonden gevallen door Israëlische luchtaanvallen, zeggen Palestijnse media. Onder meer in de steden Rafah en Khan Younis zijn beschietingen en bombardementen gemeld. Met name in Khan Younis lijkt zwaar te worden gevochten.

Er is onduidelijkheid over het aantal slachtoffers, maar nieuwssite Wafa schrijft dat het gaat om tientallen dode en gewonde burgers. Huizen zouden getroffen zijn door Israëlische luchtaanvallen. In Khan Younis beschrijven ooggetuigen hevige vuurgevechten. Die informatie komt overeen met berichten van het Israëlische leger en Hamas.

Khan Younis ligt grotendeels in puin. De zuidelijke stad is al maanden een speerpunt bij de Israëlische grondaanval. Volgens persbureau AP begint de plek steeds meer te lijken op Gaza-Stad, waar naar schatting 70 procent van alle gebouwen is beschadigd of verwoest.

Dit zijn foto's vanuit Khan Younis die persbureaus de afgelopen weken hebben gepubliceerd:

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Leger meldt dood van vier militairen in Zuid-Gaza

De afgelopen dag zijn vier Israëlische militairen omgekomen, zegt het leger in een verklaring. Ze werden gedood bij gevechten in Khan Younis, Zuid-Gaza. Hier viertal zou zijn beschoten door militanten die zich schuilhielden in een tunnel.

De gewapende tak van Hamas stelt dat Israël meer militairen verloren heeft. In de nieuwste update wordt beweerd dat militanten veertien militairen hebben gedood. Ook zouden in het oosten van de stad drie Israëlische tanks zijn aangevallen. Het is onduidelijk hoeveel strijders Hamas heeft verloren bij deze gevechten in Khan Younis.

Sinds het begin van het grondoffensief, enkele weken na de terreuraanslag door Hamas, zijn 260 Israëlische militairen gedood. Ook bij de grote terreuraanslagen van 7 oktober werden door Hamas enkele honderden militairen gedood. Het totale dodental bij het Israëlische leger staat volgens de vrijgegeven statistieken op 604 sinds het begin van de oorlog.

Het leger gaf op 4 april deze foto van militairen in Gaza vrij

In Gaza zijn in een half jaar oorlog ruim 33.000 mensen gedood, meldt het door het Hamas aangestuurde ministerie van volksgezondheid. Naar schatting twee derde van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Het Israëlische leger zegt vandaag dat het minstens 12.000 militanten van Hamas heeft gedood.

Dit is over van Gaza na 6 maanden oorlog

Na zes maanden oorlog zijn miljoenen Gazanen gevlucht en is Gaza een ravage. Hoe groot is de verwoesting écht? Nieuwsuur dook in de data om te zien wat nog over is van het gebied. Aan het woord komen Gazanen die laten zien hoe het leven daar nu is.

Dit is over van Gaza na 6 maanden oorlog

Zes maanden oorlog tussen Israël en Hamas

De oorlog in Gaza begon vandaag precies een halfjaar geleden. Op 7 oktober voerde de militante Palestijnse beweging Hamas een terreuraanval uit op Israël. Ze doodden zo'n 1200 Israëliërs en buitenlanders.

Israël slaat sindsdien terug in de Gazastrook met luchtaanvallen en een grondoorlog. Inmiddels zijn er als gevolg zo'n 33.000 Palestijnen gedood. Volgens de vrijgegeven statistieken vormen vrouwen en kinderen de meeste slachtoffers. Het Israëlische leger meldt vandaag dat er in totaal minstens 12.000 Palestijnse militanten zijn gedood.

Een oplossing voor het conflict lijkt niet in zicht, al reist er vandaag wel een delegatie van Hamas naar Caïro voor nieuwe besprekingen over een staakt-het-vuren, maar de eisen liggen ver uit elkaar. Ook de directeuren van de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten zouden bij de gesprekken aanschuiven.

Lees hier een terugblik op een half jaar oorlog:

'Israëlische raketaanvallen op trainingskamp Hezbollah'

Israël heeft raketten afgevuurd op de Bekavallei, in Oost-Libanon, zeggen twee Libanese veiligheidsbronnen tegen persbureau Reuters. Dat gebeurde een paar uur nadat een Israëlische gevechtsdrone boven Libanon werd neergehaald. Volgens de bronnen is de Israëlische aanval onder meer gericht op een trainingskamp van de militante beweging Hezbollah in het dorp Janta, vlak bij de grens met Syrië. Een andere raket kwam op de stad Safri terecht, bij de oostelijke stad Baalbek.

Hezbollah en Israël vuren sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza over en weer raketten af. De door Iran gesteunde groep eiste zaterdag de verantwoordelijkheid op voor het neerhalen van de Israëlische drone.

Antiregeringsdemontratie in Tel Aviv

Op diverse plaatsen in Israël zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering van premier Netanyahu. Ook eisen ze vervroegde verkiezingen en willen ze dat de regering meer doet om de gijzelaars in Gaza vrij te krijgen.

Er zijn demonstraties gaande in onder meer Jeruzalem en Haifa. De grootste manifestatie is in Tel Aviv. Daar is een moment van stilte gehouden voor de omgekomen Israëlische soldaten en hebben mensen toespraken gehouden. Volgens The Times of Israel lijkt het de grootste betoging in die stad te zijn sinds het begin van de oorlog. Verder zijn er nog kleinere protesten, onder meer in de badplaats Caesarea, waar een privéverblijf van Netanyahu staat.

Dit zijn beelden van de betoging in Tel Aviv:

Weer vele duizenden de straat op in Israël tegen regering Netanyahu

Hamas-leider naar Caïro voor besprekingen over staakt-het-vuren

Een delegatie van Hamas reist morgen af naar Caïro voor besprekingen over een staakt-het-vuren. De delegatie wordt geleid door de tweede man van Hamas in Gaza, Khalil al-Hayya. Hamas gaat hiermee in op een uitnodiging van Egyptische onderhandelaars, zegt de beweging in een verklaring.

Hamas herhaalt daarin ook zijn eisen, zoals een permanent bestand, terugtrekking van het Israëlische leger uit Gaza, terugkeer van vluchtelingen en een serieuze uitwisseling van Palestijnse gevangenen en Israëlische gijzelaars.

Gisteren meldde een journalist van het Amerikaanse medium Axios dat de directeuren van de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten ook aanschuiven bij de gesprekken.

Israël haalt omgekomen gijzelaar weg uit Gaza

Het Israëlische leger heeft het lichaam van gijzelaar Elad Katzir uit Gaza weggehaald. Dat gebeurde afgelopen nacht in de buurt van de zuidelijke stad Khan Younis. Speciale commando's haalden het lichaam op nadat de veiligheidsdienst Shin Bet en de inlichtingendienst van het leger het hadden getraceerd. Volgens Israël is de 47-jarige Katzir vermoord door Islamitische Jihad.

Katzir werd op 7 oktober ontvoerd uit de kibboets Nir Oz, niet ver van de grens met Gaza. In december was hij samen met een andere gijzelaar levend te zien in een propagandavideo van Islamitische Jihad. Ook in januari werd hij nog levend in beeld gebracht.

Demonstranten houden een bord met het gezicht van Katzir omhoog

Zijn zus maakte bekend dat hij in Nir Oz wordt begraven. Hun moeder werd ook gegijzeld, zij werd in november vrijgelaten in ruil voor Palestijnse gevangenen. Hun vader werd op 7 oktober bij de Hamasaanval gedood.

Nog meer dan 130 gijzelaars zitten vast in Gaza. Over hun lot is niet veel bekend.

Duizenden roepen om wraak bij uitvaart Iraanse generaal na aanslag in Syrië

Duizenden mensen hebben in Isfahan, in centraal-Iran, de uitvaart bijgewoond van de Iraanse generaal die maandag werd gedood bij een luchtaanval in Damascus, meldt het Iraanse persbureau Isna. Iran houdt Israël verantwoordelijk voor de aanslag en dreigde met vergeldingsacties. Tijdens de bijzetting van Zahedi werden anti-Israëlische leuzen geschreeuwd en werd om wraak geroepen.

De 63-jarige Mohammad Reza Zahedi was de hoogste commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde voor Syrië en Libanon. In totaal werden zeven Iraanse officieren gedood bij de aanval op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad.

Bij de ceremonie zei de leider van het Iraanse leger, Mohammed Bagheri, dat de vijand "spijt zal krijgen" van de aanval op het Iraanse regime. Hij houdt Israël verantwoordelijk en noemt de VS als hoofdverantwoordelijke. Hij zei niets over vergeldingsaanvallen op Amerikaanse doelen.

Israël en de VS houden rekening met een aanval van Iran op Amerikaanse en Israëlische doelen, nog voor het einde van de ramadan.

Bekijk hier welke rol Iran speelt bij de machtsstrijd in het Midden-Oosten:

Australië helpt Israël bij onafhankelijk onderzoek naar dood hulpverleners

Australië wil een speciaal adviseur benoemen om samen met Israël onderzoek te doen naar de drone-aanval waarbij op 1 april zeven hulpverleners om het leven kwamen. Onder hen was een Australische vrouw. Daarmee moet het vertrouwen in het onderzoek worden vergroot. "We willen volledig kunnen vertrouwen op de transparantie en de verantwoording die wordt afgelegd en we zullen er alles aan doen om dat te bereiken", zegt minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong.

Wong vindt dat de Israëlische regering de dood van de zeven hulpverleners van World Central Kitchen niet hoog genoeg opneemt en wil dat de onderste steen boven komt.

Het Israëlische leger heeft gisteren twee officieren ontslagen na de aanval op het hulptransport. Na eigen onderzoek sprak het leger van "ernstige fouten". Er was toestemming gegeven voor het hulptransport, maar drone-piloten zagen een hulpverlener met een tas aan voor een gewapende Palestijn.

Belangrijke westerse partners van Israël dringen aan op openbaarmaking van het volledige onderzoeksrapport van het leger. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken wil niet alleen weten welke maatregelen Israël neemt, maar wil ook op de voet volgen of ze effectief zijn. Ook de Britse minister Cameron van Buitenlandse Zaken wil meer onderzoek. Hij noemt het ontslag van de officieren "een eerste stap".

Israëlische politie zet traangas in bij al-Aqsamoskee in Jeruzalem

De Israëlische politie heeft voor de tweede dag op rij traangas ingezet om moslims uiteen te drijven bij de al-Aqsamoskee op de Tempelberg in Jeruzalem. Volgens de politie gooiden sommigen vuurwerk naar agenten. Ook zouden pro-Palestijnse betogers provocerende leuzen hebben gescandeerd tegen Israël. Zestien mensen zijn opgepakt.

Ooggetuigen zeggen in gesprek met persbureau Reuters dat de Israëlische politie het traangas vanuit drones op de menigte liet vallen. Dit gebeurde vlak na het ochtendgebed. Op dat moment waren er duizenden mensen op het terrein rond de moskee. De dag ervoor zetten Israëlische ordetroepen ook traangas in na ongeregeldheden rond het ochtendgebed. Die ontstonden nadat honderden Palestijnen de toegang tot de moskee zou zijn ontzegd. Elf mensen zijn toen opgepakt.

In de ramadan zijn er altijd spanningen rond de gebeden in de al-Aqsamoskee, een heilige plek voor moslims. Vorig jaar bestormden Israëlische ordetroepen de moskee, wat tot woede in de moslimwereld leidde. De vrees bestond dat de spanningen dit jaar verergerd zouden worden door de oorlog in Gaza, maar vooralsnog is het relatief rustig gebleven.

Israëlische politie zet traangas in om moslims uiteen te drijven in Jeruzalem

Colombia wil aansluiten bij genocidezaak Zuid-Afrika

Colombia heeft het Internationaal Gerechtshof verzocht om zich aan te sluiten bij de zaak van Zuid-Afrika waarin het Israël beschuldigt van het plegen van genocide in Gaza. Dat meldt het hof.

Colombia roept de rechtbank op om "de veiligheid en zelfs het voortbestaan van het Palestijnse volk" te garanderen. Het hof kan staten toestaan tussenbeide te komen in zaken en hun standpunten naar voren te brengen. Verschillende staten hebben aangegeven dat te willen doen, maar tot nu toe heeft naast Colombia alleen Nicaragua zo'n verzoek ingediend.

In een tussenvonnis in januari sprak het hof uit dat het risico op genocide aanwezig is en droeg het Israël op maatregelen te nemen een genocide te voorkomen. Op 28 maart legde het hof extra maatregelen op, waaronder dat Israël 'ongehinderd en zonder vertraging' hulp de Gazastrook moet inlaten.

Colombia stelt zich sinds het begin van de oorlog kritisch op tegenover Israël. Op 1 november riep het zijn ambassadeur terug uit Tel Aviv. In februari stopte Colombia met het kopen van wapens van Israël en eind maart zei de Colombiaanse president Petro dat landen hun banden met Israël moeten verbreken, als dat land zich niet houdt aan de resolutie van de Veiligheidsraad. In deze resolutie wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde Petro toen van "het steunen van Hamas".

De Colombiaanse president Gustavo Petro vorig jaar

'Iraanse tegenaanval binnen een week'

Israël en de VS verwachten dat Iran tussen nu en het einde van de ramadan een vergeldingsactie gaat uitvoeren voor de Israëlische aanval op het Iraans consulaat in Damascus. Dat meldt het Amerikaanse CBS News. De ramadan eindigt in de loop van volgende week.

De VS zeggen over inlichtingen te beschikken dat Iran raketten en drones gaan gebruiken bij de aanval, aldus anonieme functionarissen tegen CBS. Wat het doelwit wordt blijft ongewis.

Israël heeft vandaag uit voorzorg 28 ambassades dichtgehouden, berichten Israëlische media, zonder te vermelden in welke landen. Omdat de Israëlische aanval een consulaat trof, bestaat in het land de vrees dat Iran ook een diplomatieke post zal willen raken.

Gisteren berichtte The Jerusalem Post dat bepaalde Israëlische ambassadeurs was verzocht zich niet te vertonen bij publieke evenementen en dat alle ambassades in een hoge staat van paraatheid zijn gebracht. Premier Netanyahu verzekerde dat Israël zich kan verdedigen tegen een eventuele aanval van Iran. "Wie ons pijn doet, doen wij pijn", zei hij.

Een Iraanse functionaris zei vandaag op X dat Iran de VS heeft gewaarschuwd zich afzijdig te houden en zich niet in de "val van Netanyahu" te laten slepen.

Doden bij Israëlische aanvallen in Zuid-Libanon

Bij een Israëlische luchtaanval in het plaatsje Ayta ash Shab in Zuid-Libanon zijn meerdere Hezbollah-strijders gedood, meldt Al Jazeera. Om hoeveel strijders het precies gaat wordt niet vermeld.

Bij een andere aanval, ook in Zuid-Libanon, zijn drie leden van de Libanese Amal Beweging omgekomen, bericht de nieuwszender. Amal is na Hezbollah de tweede sjiitische partij in Libanon.

Het Israëlische leger bevestigt op X doelen van Hezbollah en van Amal te hebben beschoten. Leden van Amal zouden een aanval tegen Israël hebben beraamd. In een eerder bericht op X deelde het Israëlische leger beelden van een aanval op Ayta ash Shab.

Hezbollah en Israël beschieten elkaar dagelijks sinds het begin van de oorlog in Gaza. De zorgen over escalatie nemen toe, met name na de Israëlische aanval op het Iraanse consulaat in Damascus eerder deze week. Bij deze aanval kwamen zeker zeven Iraanse officieren om. Hezbollah en Iran zijn bondgenoten.

"Een reactie van Iran op de aanval in Damascus is onvermijdelijk", zei Hezbollah-leider Hassan Nasrallah vandaag in een televisietoespraak. Hij noemde de aanval een "keerpunt" in de oorlog. Ook de opperbevelhebber van de Iraanse Republikeinse Garde zei vandaag terug te zullen slaan tegen Israël.

Wie is Hezbollah en wat willen ze?

VN-baas: militaire procedures Israël moeten veranderen

De secretaris-generaal van de VN heeft gereageerd op het ontslag van twee Israëlische officieren vanwege de dodelijk aanval op een hulpkonvooi. "De kern van het probleem is niet wie de fout heeft gemaakt, maar de militaire procedures die worden gevolgd waardoor dit soort fouten keer op keer weer plaatsvinden," zegt Guterres.

Een Israëlische militaire onderzoekscommissie heeft vastgesteld dat er "grove fouten" zijn gemaakt in aanloop naar de aanval, waarbij zeven medewerkers van de voedselhulporganisatie World Central Kitchen (WCK) werden gedood.

Guterres zegt dat er sinds het begin van de oorlog 196 hulpverleners zijn gedood in Gaza, en dat er "onafhankelijk onderzoek en wezenlijke verandering" nodig is om gemaakte fouten te herstellen. WCK zei eerder dat het Israëlische leger "zijn eigen falen niet op geloofwaardige wijze kan onderzoeken" en wil een onafhankelijk internationaal onderzoek.

Lees hier meer:

EU-leiders: stappen Israël om meer hulp toe te laten 'onvoldoende'

Israël's aankondiging om een grenspost te heropenen om meer hulpgoederen de Gazastrook in te laten, is "niet voldoende om uithongering te voorkomen". Dat schrijft de EU-buitenlandchef Borrell op X.

Borrell roept Israël op de resolutie van de VN-Veiligheidsraad van 25 maart, die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, uit te voeren.

Israël zei gisteren meer humanitaire hulp toe te gaan laten, via de Israëlische haven Asjdod en de grensovergang Erez aan de noordgrens van de Gazastrook.

Ook voorzitter Michel van de Europese Raad laat van zich horen op X. "Kinderen en zuigelingen in Gaza gaan dood door ondervoeding. [..] Het tijdelijk heropenen van de grensovergang Erez en het toestaan van hulpleveringen via de haven van Asjdod, is niet genoeg," schrijft hij.

EU-buitenlandchef Borrell

Bij de UNRWA in Gaza: 'We doen ons werk, maar we zijn bang'

UNRWA vervult een cruciale rol in de hulpverlening in Gaza, maar Israël beschuldigt de VN-organisatie van banden met Hamas. Medewerkers van UNRWA in de Gazastrook zijn bang dat ze doelwit worden van Israëlische aanvallen.

Volgens de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zijn er sinds het begin van de oorlog 196 hulpverleners omgekomen in Gaza. "Als een centrum van de UNRWA wordt beschoten, hoe kunnen we ons dan veilig voelen?" zegt een medewerker.

Bekijk hier de beelden van een distributiecentrum voor hulpgoederen in Gaza:

Bij de UNRWA in Gaza: 'We doen ons werk, maar we zijn bang'

Synagoge in Emmen neemt extra veiligheidsmaatregelen voor optreden van Lenny Kuhr

Een synagoge in Emmen neemt zondag extra veiligheidsmaatregelen rond een optreden van Lenny Kuhr. Het gebedshuis heeft drie beveiligers ingehuurd en ook de politie houdt een oogje in het zeil.

In aanloop naar het optreden heeft stichting Emmer Sjoel Sjemmesj, die onder meer activiteiten in het de synagoge organiseert, "nare reacties" op sociale media gekregen. Bedreigingen zijn niet geuit.

Margot Maynard van de stichting benadrukt dat de synagoge een oud en klein gebouw is dat niet gemaakt is om te beveiligen: "Maar het gaat om de veiligheid van het publiek en van Lenny", zegt ze tegen RTV Drenthe.

De stichting zegt dat Kuhr graag wil dat het opreden in Emmen doorgaat. "Ze wil bij alle synagoges een keer hebben opgetreden. In Emmen dus ook."

Een optreden van de 74-jarige Kuhr eind vorige maand in Waalwijk werd verstoord door pro-Palestijnse activisten. Een optreden daarna in Stadskanaal ging door, maar de politie en gemeente hadden daar wel aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen.

Lenny Kuhr

Al Jazeera: Palestijnen die voedselhulp halen beschoten

Nieuwszender Al Jazeera heeft gisteren beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe Palestijnen worden beschoten terwijl ze goederen uit luchtpakketten halen. Volgens Al Jazeera dateren de beelden van 9 maart.

De NOS heeft de locatie waar de beelden zijn gemaakt, in het noorden van de Gazastrook nabij de grens met Israël, kunnen verifiëren. Vrijwel dagelijks vinden er voedseldroppingen plaats in Gaza, waar hongersnood heerst.

Het is op basis van de beelden niet met zekerheid te zeggen wie het vuur opent. Wel zijn Israëlische militairen in positie zichtbaar.

Op de beelden is te zien hoe mensen naar de hulppakketten toe rennen en deze uitladen. Vervolgens beginnen de beschietingen en rennen de mensen weg. Een van van de beschoten mannen valt neer, staat op en strompelt verder. Hij valt een tweede en een derde keer, en blijft dan bewegingloos liggen.

Dit zijn de beelden, die als schokkend kunnen worden ervaren:

Al Jazeera: Israëlische militairen beschieten Palestijnen na voedseldropping

Er circuleren vaker beelden uit Gaza van op het oog ongewapende Palestijnen die worden gedood. Vorige week publiceerde Al Jazeera een video waarop een man te zien is die met een witte zakdoek lijkt te zwaaien en dan in elkaar zakt.

Een eerdere video laat een veronderstelde drone-aanval door Israël zien op vier mannen. In een reactie op die beelden zei Israël dat het incident wordt onderzocht.

Marineschip Karel Doorman naar Rode Zee vanwege aanvallen Houthi's

Het marineschip Zr.Ms. Karel Doorman gaat naar de Rode Zee om mee te doen aan de Europese operatie tegen aanvallen van de Houthi's in Jemen op de internationale scheepvaart.

De Karel Doorman is een logistiek ondersteuningsschip voor bevoorrading, brandstof en medische zorg. Op het schip kunnen levensreddende chirurgische ingrepen worden uitgevoerd. Het blijft daar van begin mei tot half augustus. Eerder vertrok het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp naar de Rode Zee.

Lees hier meer:

Drukte en spanning bij Al-Aqsamoskee rond vrijdagmiddaggebed

Meer dan 120.000 moslims hebben het laatste vrijdagmiddaggebed van de ramadan bijgewoond in de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem. Dat meldt het Palestijnse persbureau WAFA.

De omgeving van de moskee werd streng gecontroleerd door Israëlische ordetroepen, aldus WAFA, waarbij honderden Palestijnen de toegang tot de moskee zou zijn ontzegd. Elf mensen zijn opgepakt.

Eerder op de dag, bij het ochtendgebed dat plaatsvindt voor zonsopkomst, zouden de Israëlische ordetroepen traangas hebben afgevuurd op Palestijnse betogers die leuzen scandeerden tegen Israël.

In de ramadan zijn er altijd spanningen rond de gebeden in de Al-Aqsamoskee, een heilige plek voor moslims. Vorige jaar bestormde Israëlische ordetroepen de moskee, wat tot woede in de moslimwereld leidde. De vrees bestond dat de spanningen dit jaar verergerd zouden worden door de oorlog in Gaza, maar vooralsnog is het relatief rustig gebleven.

Gebed bij de Al-Aqsamoskee vorige maand

Uitvaart 7 gedode officieren in Teheran, Iran zweert opnieuw wraak

Iran heeft opnieuw gezworen Israël te straffen voor de dood van zeven officieren van de Iraanse Revolutionaire Garde, onder wie een hoge commandant. Zij kwamen begin deze week om het leven bij een luchtaanval op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus.

"Geen enkele daad van de vijand tegen de heilige islamitische republiek zal onbeantwoord blijven", sprak opperbevelhebber Salami van de Revolutionaire Garde tegen een menigte in de Iraanse hoofdstad Teheran. "Onze dappere mannen zullen het zionistische regime straffen."

Vandaag worden de zeven doden begraven in Teheran. Op beelden van de staatstelevisie is te zien hoe mensen in de menigte foto's van de gedode soldaten vasthouden. Ook hebben ze spandoeken bij zich met "Dood aan Israël" en "Dood aan Amerika" erop:

Woede en roep om wraak bij begrafenis Iraanse doden

De uitvaart valt samen met Quds (Jeruzalem)-dag, een jaarlijkse anti-Israëlische en pro-Palestijnse manifestatie in Iran. Die vindt altijd plaats op de laatste vrijdag van de ramadan, sinds de Islamitische Revolutie in 1979. Volgens Iraanse media was de leider van de Palestijnse militante groepering Islamitische Jihad aanwezig bij de manifestatie in Teheran. Die groep vecht in de Gazastrook net als Hamas tegen het Israëlische leger.

Eerder deze week kwamen er ook al andere woedende reacties uit Iran. Woensdag zei president Raisi dat de aanval in Damascus "niet onbeantwoord zal blijven". En ook de hoogste geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, zwoer wraak. "We zullen ervoor zorgen dat het land spijt krijgt van deze misdaad", sprak hij dinsdag.

De luchtaanval in Damascus is een van de grootste aanvallen in de 'schaduwoorlog' tussen de twee landen, waarbij Israël steeds verder gaat met zijn militaire acties.

Lees in dit artikel van dinsdag meer daarover:

Meer hulp Gaza in? 'Eerst zien, dan geloven'

Hulporganisatie Oxfam Novib denkt dat het "ongelofelijk veel" zou helpen als Israël inderdaad meer humanitaire hulp over land toelaat in de Gazastrook. Vannacht zegde Israël toe dat de noordelijke grensovergang Erez en de haven van Asjdod zullen worden gebruikt om meer hulpgoederen het gebied in te brengen. "Beter laat dan nooit", zegt directeur Michiel Servaes van Oxfam Novib in Nederland.

Toch durft hij nog niet te zeggen of er daadwerkelijk genoeg hulp zal worden toegelaten. "We zien de afgelopen maanden een patroon, waarbij Israël steeds net genoeg meebeweegt als de internationale verontwaardiging toeneemt. Die vrees heb ik nu ook. Eerst zien, dan geloven."

Daniëlle Brouwer van het Rode Kruis deelt de zorgen. "Het is goed nieuws dat Israël heeft aangekondigd dat er meer hulp zal worden toegelaten, maar nu moeten ze de daad bij het woord voegen. We hebben tientallen vrachtwagens klaarstaan bij de grens, die moeten gewoon naar binnen." Brouwer wijst erop dat de hulp ook veilig verspreid moet kunnen worden. "Er zijn al vijftien medewerkers van de Palestijnse Rode Halve Maan omgekomen terwijl zij hun werk deden. Het is belangrijk dat zij hun werk veilig kunnen doen."

Lees hier meer over de toezegging van Israël en de reacties daarop:

Israëlische leger ontslaat twee militairen na aanval hulpkonvooi

Het Israëlische leger heeft twee militairen ontslagen in verband met de dood van zeven medewerkers van de hulporganisatie World Central Kitchen in de Gazastrook begin deze week. Ook hebben hooggeplaatste bevelhebbers een reprimande gekregen. Dat is het resultaat van het interne onderzoek dat het leger deze week heeft uitgevoerd.

Inspecteurs komen tot de conclusie dat er grove fouten zijn gemaakt en dat de procedures van het leger niet zijn gevolgd. Volgens het onderzoek dachten Israëlische militairen ten onrechte dat ze Hamas-militanten aanvielen toen ze drones afstuurden op drie voertuigen van World Central Kitchen.

"De aanval op het hulpkonvooi is een grove fout als gevolg van serieus falen. Er zijn fouten gemaakt bij de identificatie van het doelwit en in de besluitvorming", staat in een verklaring van het leger.

Een geraakte auto uit het hulpkonvooi van World Central Kitchen

Woordvoerders zeggen dat de regels van het leger inhouden dat er meerdere redenen gegeven moeten worden voordat iets of iemand als doelwit bestempeld mag worden. Uit het onderzoek blijkt dat een bevelhebber de drone-aanval had goedgekeurd op basis van de observatie van één majoor. Die zou op korrelig camerabeeld van een drone hebben gezien dat iemand in het hulpkonvooi bewapend was. Dat bleek uiteindelijk niet te kloppen, aldus de onderzoekers.

Legerwoordvoerder Hagari spreekt tegen journalisten van een tragedie. "Het is een ernstige gebeurtenis, waar wij voor verantwoordelijk zijn. Het had niet mogen gebeuren en we gaan ervoor zorgen dat het niet nog een keer gebeurt."

World Central Kitchen noemt het onderzoek en de strafmaatregelen "belangrijke stappen vooruit", al zegt de hulporganisatie dat er meer moet gebeuren. "Zonder systematische veranderingen zal er meer militair falen plaatsvinden, zullen er meer excuses volgen en zullen er meer rouwende families zijn." World Central Kitchen eist dat een onafhankelijke commissie verder onderzoek doet.

De hulporganisatie besloot na de dodelijke aanval de hulp aan de Gazastrook op te schorten vanwege gevaar voor eigen veiligheid. Gisteren nam ook een andere hulporganisatie, Anera, hetzelfde besluit. Samen waren World Central Kitchen en Anera goed voor 2 miljoen maaltijden per week.

Hoe het zit met de honger in de Gazastrook zie je in deze explainer van NOS op 3:

Oorlog in Gaza: honger als wapen?

Lawaaidemonstratie in Den Haag tegen honger in Gaza

Op het Binnenhof en bij de Hofvijver in Den Haag is vanmorgen rond de ministerraad een lawaaidemonstratie tegen de honger in Gaza gehouden. De demonstranten eisen een permanent staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas. Minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken sprak er kort met directeur Rolien Sasse van vredesorganisatie PAX.

Bruins Slot staat achter de zaak waar de betogers aandacht voor vragen. "Er moet massaal meer hulp de Gazastrook in", zei ze, "en daar roepen we Israël ook zeer nadrukkelijk toe op. Landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en de Verenigde Staten, we geven internationaal allemaal dezelfde boodschap af."

Vorige week nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook tot ten minste het einde van de ramadan. Bruins Slot wil dat het bestand snel ingaat, "zodat de gijzelaars heel snel kunnen worden vrijgelaten" en er meer grensovergangen open kunnen om "veel meer voedsel en water" in te voeren.

Het lawaaiprotest bij de Hofvijver in Den Haag

Correspondent Nasrah Habiballah over het openen van grensovergang Erez

"Er is veel druk op Israël om de grensovergang in het noorden van de Gazastrook te openen, omdat juist in dat gebied de honger het grootst is. Door die toenemende druk heeft Israël vannacht besloten om grensovergang Erez toch te openen.

Het is de hoop dat dit een verschil gaat maken, want volgens hulporganisaties is hulp over land is de enige manier om de honger echt aan te pakken. Andere pogingen om hulp te leveren, zoals met luchtdroppingen, zijn slechts een druppel op een gloeiende plaat. Als er nu daadwerkelijk opgeschaald wordt, zou dat zeker een verschil kunnen maken. Dat is wel de belofte die Israël doet.

Netanyahu zei in zijn verklaring dat het opschalen van humanitaire hulp niet alleen van cruciaal belang is om een humanitaire crisis te voorkomen, maar ook om de gevechten te kunnen voortzetten. Daarmee maakt hij heel duidelijk dat hij op dit moment niet van plan is om de oorlog te staken."

VN-Mensenrechtenraad neemt resolutie aan over oorlogsmisdaden

De VN-Mensenrechtenraad heeft een resolutie aangenomen die oproept om Israël verantwoordelijk te houden voor mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Gazastrook. Ook wordt er een eind geëist aan alle wapenleveranties aan Israël.

22 landen stemden voor, 13 onthielden zich van stemming en 6 landen stemden tegen de resolutie. Westerse landen waren verdeeld: onder meer België en Finland stemden voor, Duitsland en de VS stemden tegen, en Nederland onthield zich van stemming.

Het is de eerste keer dat de Mensenrechtenraad een resolutie aanneemt over de oorlog tussen Israël en Hamas, die bijna zes maanden geleden begon. De resolutie is niet bindend.

De Israëlische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in Genève beschuldigt de Mensenrechtenraad ervan "het Israëlische volk al lang geleden in de steek te hebben gelaten en langere tijd achter Hamas te staan". De Verenigde Staten hebben tegen de resolutie gestemd, omdat de terreuraanvallen van 7 oktober door Hamas niet in harde bewoordingen worden veroordeeld. "Ook is er geen enkele verwijzing naar het terroristische karakter van de aanvallen", aldus de Amerikaanse vertegenwoordiger Taylor.

Wel voegt ze eraan toe dat bondgenoot Israël niet genoeg heeft gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen. "De Verenigde Staten hebben er bij Israël meermaals op aangedrongen om te zorgen dat humanitaire operaties niet worden gehinderd door de militaire operatie tegen Hamas", zegt Taylor. "Burgerslachtoffers moeten vermeden worden en hulporganisaties moeten hun essentiële missie in veiligheid kunnen uitvoeren. Dat is niet het geval geweest. In amper zes maanden zijn er in deze oorlog meer hulpverleners gedood dan in elke andere oorlog in de moderne tijd."

De VN-Mensenrechtenraad is de enige intergouvernementele organisatie die als taak heeft om de mensenrechten wereldwijd te beschermen. Het is bevoegd om het toezicht op de mensenrechtensituatie van landen te vergroten en het kan onderzoeken instellen tegen landen.

McDonald's neemt 225 Israëlische McDonald's over na boycot

Hamburgerketen McDonald's neemt Alonyal over, het Israëlische bedrijf dat in Israël 225 McDonald's-restaurants bezit en exploiteert. De Amerikaanse keten kreeg te maken met een boycot, nadat de Israëlische McDonald's gratis eten hadden aangeboden aan Israëlische militairen. McDonald's liet bij de bekendmaking van zijn jaarcijfers in februari weten de boycot financieel te voelen.

Het bedrijf Alonyal runt al ruim 30 jaar McDonald's-locaties in Israël. In de restaurants werken meer dan 5000 personeelsleden, die na de overname hun baan behouden. Hoeveel geld er met de overname gemoeid is, is niet bekendgemaakt.

De topman van de burgerketen zei in februari dat de boycot het hardst te voelen is in het Midden-Oosten en in andere moslimlanden zoals Maleisië en Indonesië. Ook in landen waar er wijken zijn met veel moslims, lopen de omzetcijfers terug, zoals in Frankrijk.

Het bedrijf hoopt dat het met de overname van de restaurants in Israël weer wat klanten kan terugwinnen. Maar topman Kempczinski zegt zich geen illusies te maken. "Zolang de oorlog duurt, verwachten we geen significante verbeteringen (in het Midden-Oosten, red.)."

'Directeuren CIA en Mossad schuiven aan bij onderhandelingen'

Directeur Burns van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA reist dit weekend af naar Caïro voor de onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Dat meldt een journalist van de Amerikaanse nieuwssite Axios op basis van twee bronnen.

Burns ontmoet in Caïro Egyptische en Israëlische onderhandelaars en de premier van Qatar in de hoop om een doorbraak in de onderhandelingen te bewerkstelligen. Volgens Axios is directeur Barnea van de Israëlische inlichtingendienst Mossad er dit weekend ook bij.

Een woordvoerder van Hamas zei gistermiddag nog dat er vooralsnog geen vorderingen worden gemaakt. Israël en Hamas beschuldigen elkaar er al weken van niet flexibel genoeg te zijn in de onderhandelingen.

Hamas-leider Haniyeh zei gisteren vast te houden aan de voorwaarden voor het vrijlaten van de gijzelaars. Hamas wil dat Israël zich volledig terugtrekt uit de Gazastrook en de gevechten stopt. Israël wil een uitruil tussen gijzelaars en Palestijnse gevangenen, maar zegt dat de oorlog pas voorbij kan zijn als Hamas is uitgeschakeld.

Meer weten over hoe Hamas in elkaar zit? Bekijk deze explainer van Nieuwsuur:

De organisatie, tactieken en belangen van Hamas

Leger VS vernietigt antischip-raket in Jemen

Het leger van de Verenigde Staten zegt dat het opnieuw een antischeepsraket heeft neergehaald in een door de Houthi's gecontroleerd gebied in Jemen. Er zijn geen gewonden gemeld. Ook zou er geen schade zijn.

Israël gaat meer humanitaire hulp toelaten in Gaza na Amerikaanse druk

Israël zal meer humanitaire hulp toelaten tot de Gazastrook, heeft het oorlogskabinet van de Israëlische premier Netanyahu bekendgemaakt. Dat zal gaan gebeuren via de Israëlische haven van Asjdod, die 40 kilometer ten noorden van de Gazastrook ligt, en de gesloten grensovergang Erez aan de noordgrens van de strook die tijdelijk zal worden heropend. Ook gaat Israël meer hulp toestaan vanuit Jordanië via de grenspost Kerem Shalom.

"De verhoogde hulp zal een humanitaire crisis voorkomen", zegt Netanyahu, "en is van cruciaal belang voor het verzekeren van de voortzetting van de gevechten en het bereiken van de oorlogsdoelen."

Deze gesloten grensovergang zou voor de hulpleveranties gebruikt gaan worden

In een interview met CNN zegt Witte Huis-woordvoerder Kirby dat hij het nieuws over de heropening van de noordelijke grensovergang toejuicht. Wanneer de hulp wordt toegelaten, melden de media niet.

Biden heeft Netanyahu gewaarschuwd dat Amerikaanse steun aan Israël afhangt van de stappen die Israël neemt om mensen in de Gazastrook te beschermen. De VS wil onder meer dat Israël maatregelen neemt "om burgerschade, humanitair lijden en de veiligheid van hulpverleners te adresseren", zei het Witte Huis eerder.

Groeiende druk op Sunak om te stoppen met Britse wapenleveranties aan Israël

De Britse premier Sunak staat zowel vanuit linkse als rechtse partijen onder druk om geen wapens meer te leveren aan Israël. In een brief roepen juristen de regering op de wapenverkoop aan Israël op te schorten. De kwestie domineert inmiddels het politieke gesprek in het Verenigd Koninkrijk en wordt gesteund door een toenemend aantal politici, onder wie de leider van de Liberal Democrats Ed Davey en de Schotse SNP. Ook binnen de Conservatieve Partij krijgt de brief steun.

Lees hier meer:

Biden koppelt steun aan Israël aan bescherming Palestijnse burgers

President Biden heeft premier Netanyahu verteld dat verdere Amerikaanse steun voor Israël afhankelijk is van de stappen die Israël neemt om burgers in de Gazastrook te beschermen. Dat staat in een verklaring van het Witte Huis na een telefoongesprek vanavond tussen Netanyahu en Biden.

"Biden heeft duidelijk gemaakt dat Israël een serie specifieke, concrete en meetbare stappen moet aankondigen en implementeren om burgerschade, humanitair lijden en de veiligheid van hulpverleners te adresseren", aldus het Witte Huis. Daarbij heeft Biden gezegd dat het beleid van de VS afhangt van deze stappen, en dat een "onmiddellijk staakt-het-vuren essentieel is".

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei vanavond dat zonder stappen van Israël, het VS-beleid gaat veranderen. Eerder deze week sprak Biden zijn woede uit over de Israëlische aanval waarbij zeven hulpverleners van de organisatie World Central Kitchen werden gedood. Een van de slachtoffers was Amerikaan.

Israël zei dat de aanval onopzettelijk was en bood excuses aan. De oprichter van World Central Kitchen, José Andrés, nam daar geen genoegen mee en zei dat de aanval bewust en "systematisch" was, omdat Israël wist dat het om een hulpkonvooi ging. Andere hulporganisaties uitten ook kritiek op het handelen van Israël. Artsen zonder Grenzen zei in persconferentie vandaag dat de aanval "onderdeel is van hetzelfde patroon van bewuste aanvallen op medisch personeel, journalisten, VN-staf, scholen en huizen".

De VS is de belangrijkste bondgenoot van Israël, maar de meningsverschillen over de oorlog in Gaza nemen toe. Wel heeft Biden deze week nog nieuwe wapenleveringen aan Israël goedgekeurd.

President Biden (l) en premier Netanyahu vorig jaar

Hamas-woordvoerder: geen vorderingen in onderhandelingen

Er worden geen vorderingen gemaakt in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren, zegt Hamas-woordvoeder Osama Hamdan op een persconferentie in Beiroet. Volgens hem stelt Hamas zich flexibel op, maar verhindert de Israëlische premier Netanyahu dat een partijen tot overeenstemming kunnen te komen.

"De onderhandelingen zitten vast in een vicieuze cirkel," citeert persbureau Reuters Hamdan.

Dinsdag keerde een Israëlische delegatie terug uit Caïro na gesprekken over een bestand, waar het een nieuw voorstel aan Hamas heeft gedaan. Vorige week zei een Israëlische bron dat de onderhandelingen door de eisen van Hamas op een "dood spoor" waren beland.

De onderhandelingen, die plaatsvinden onder bemiddeling van Egypte en Qatar, verlopen uiterst stroef. Gisteren zei Hamas-leider Ismail Haniyeh vast te zullen houden aan de voorwaarden voor het vrijlaten van de gijzelaars. Die behelzen onder andere een einde aan de gevechten en terugtrekking van Israël uit de Gazastrook, zodat Palestijnse vluchtelingen terug kunnen keren.

Israël wil wel een uitruil tussen gijzelaars en Palestijnse gevangen, maar wil de oorlog voortzetten totdat Hamas volledig is verslagen.

Hamas-woordvoerder Osama Hamdan op een persconferentie in Beiroet

Hulporganisaties slaan alarm over hongersnood Gaza: 'Code vlammend rood'

Zes hulporganisaties, waaronder Save the Children en Oxfam Novib, hebben gesproken met demissionair premier Rutte over honger in de Gazastrook.

"Het is gewoon code rood, vuurrood, vlammend rood," zegt Save the Children-directeur Pim Kraan. Hij wil dat Nederland zich harder gaat opstellen tegenover Israël. Ook moet onmiddellijke en volledige toegang worden geëist voor humanitaire hulp over land en garanties voor de veiligheid van hulpverleners in het gebied.

Oxfam Novib zegt in een aparte verklaring dat er voor de mensen in noord-Gaza, waar de situatie het meest schrijnend is, slechts 12 procent van de benodigde dagelijkse calorieën beschikbaar is. De hulporganisaties en de VN zeggen dat Israël bij lange na niet genoeg vrachtwagens met hulpgoederen de Gazastrook in laat.

Verder zeggen de hulporganisaties dat UNRWA in Gaza onvervangbaar is. "Als UNRWA wegvalt is dat echt de doodsteek voor de Gazanen," aldus Kraan. Nederland is een van de landen die de financiële steun aan UNRWA hebben opgeschort na beschuldigingen van Israël dat medewerkers van de organisatie betrokken waren bij de aanval van Hamas op 7 oktober.

Lees hier meer:

Britse juristen: 'Stop wapenleveranties aan Israël'

Een groep van 600 Britse juristen heeft premier Sunak in een brief opgeroepen te stoppen met wapenleveranties aan Israël.

Zij wijzen op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof dat er een risico op genocide is in Gaza, en dat volgens internationaal recht regeringen de plicht hebben dat binnen hun mogelijkheden te voorkomen. De wapens die het VK levert aan Israël kunnen worden gebruikt in Gaza en daarmee bij het plegen van genocide, en dus moet het VK deze leveringen volgens internationaal recht stoppen, zo redeneren de briefschrijvers.

Verder roepen de advocaten, rechtsgeleerden en gepensioneerde rechters de regering op om sancties in te stellen tegen "individuen die hebben aangezet tot genocide", onder wie leden van de Israëlische regering en het leger. Een andere aanbeveling is het hervatten van de steun aan UNRWA, omdat de hulpverlening van UNRWA in Gaza van belang is om genocide te voorkomen.

Volgens de krant The Guardian heeft de brief gewicht omdat verschillende prominenten hem hebben ondertekend, zoals voormalig rechters van het Britse Hooggerechtshof.

Ook in het parlement zijn er oproepen om wapenleveringen aan Israël te stoppen. Het is een reactie op de Israëlische aanval op een hulpkonvooi van maandag, waarbij drie Britten werden gedood.

Sunak zegt in een reactie dat wapenexporten naar Israël "zorgvuldig" worden gemonitord.

De Britse premier Sunak

Zus van Hamasleider Haniyeh blijft vastzitten

De zus van Hamasleider Ismail Haniyeh blijft in Israël in voorarrest. Sabah Haniyeh, die in de Zuid-Israëlische stad Tel Sheva woont, werd deze week opgepakt door de politie op verdenking van bezit van opruiende publicaties, het publiceren van lovende uitspraken over terreurdaden en contact met een buitenlandse agent.

De rechter in Be'er Sheva verlengde haar voorarrest met twaalf dagen. De advocaat van Haniyeh voerde aan dat zij sinds het begin van de Gaza-oorlog geen contact heeft gehad met haar broer Ismail, die in de Qatarese hoofdstad Doha woont.

Sabah Haniyeh werd ook in 2015 achter de tralies gezet. Toen werden zij en haar zus, die eveneens in Tel Sheva woonde, gearresteerd voor het reizen naar de Gazastrook zonder toestemming van Israël.

Ismail Haniyeh was Palestijnse premier van 2006 tot 2007. Hij werd verkozen tot hoofd van het politieke bureau van Hamas in 2017. In 2018 werd hij door de Amerikaanse regering op de terrorismelijst gezet.

Israël: 'Aanslagen op minister en stadion verijdeld'

Zeven Israëliërs en vier Palestijnen zijn gearresteerd op verdenking van het beramen van een moordaanslag op de Israëlische minister Ben-Gvir van Nationale Veiligheid. Ze zouden hem met een raketwerper willen vermoorden, en bovendien aanslagen willen plegen op Israëlische legerbases. Dat meldt de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet.

In een andere verklaring melden Shin Bet en de Israëlische politie de arrestatie van drie mensen die verdacht worden van het plannen van een aanslag op het Teddystadion, waar twee Israëlische profvoetbalclubs spelen. Daarnaast zou het drietal van plan zijn geweest om een aanslag te plegen op een politiestation in Oost-Jeruzalem.

De drie verdachten zijn volgens de politie IS-aanhangers die gebruik wilden maken van explosieven en vuurwapens. Twee van de verdachten wonen in Oost-Jeruzalem en de andere woont op de Westelijke Jordaanoever. Zij worden naar verwachting vandaag formeel aangeklaagd.

Het is niet de eerste keer dat het Teddystadion een doelwit zou zijn van een terreurcomplot. In 2020 meldde het Israëlische leger de arrestatie van drie Hamas-leden op verdenking van een plan om een aanslag te plegen in de arena, die 30.000 zitplaatsen telt.

Teddystadion in Jeruzalem

Israëlisch leger trekt alle verloven in, meer reservisten opgeroepen

Het Israëlische leger trekt de verloven in bij de gevechtseenheden. "In verband met de situatiebeoordeling is besloten dat alle verlof tijdelijk opgeschort wordt voor alle gevechtseenheden (..)", zo citeert persbureau Reuters uit een verklaring van het leger.

Volgens Israëlische media houdt het land rekening met een Iraanse vergelding na de aanval op Iraanse generaals in Damascus eerder deze week. Na de aanval, waarvoor Israël overigens geen verantwoordelijkheid heeft opgeëist, zwoer de hoogste Iraanse leider, ayatollah Khamenei, wraak. "Het zionistische regime zal worden bestraft door de handen van onze moedige mannen. We zullen zorgen dat [Israël] spijt krijgt van deze misdaad en andere die het heeft begaan", zei hij.

Israëlische reservisten zijn opgeroepen en de luchtverdediging is versterkt. Daarnaast is de verstoring van gps-signalen uitgebreid van Noord-Israël naar Jeruzalem en Tel Aviv, melden Israëlische media.

Poster in Teheran met dreigementen aan het adres van Israëlische leiders, geplakt na de vermoedelijk Israëlische aanval deze week in Damascus

Onderzoeksjournalisten: 'Israël gebruikte AI om doelen te kiezen, menselijke rol nihil'

Het Israëlische leger maakte in de eerste maanden van de Gaza-oorlog uitgebreid gebruik van kunstmatige intelligentie om doelen uit te kiezen voor bombardementen, met veel burgerslachtoffers tot gevolg. Het aantal doelen liep in de tienduizenden, en met het besluit om een bepaald doel aan te vallen ging nauwelijks menselijke bemoeienis gepaard. Dat meldt +972, een samenwerkingsverband tussen Israëlische en Palestijnse journalisten, na gesprekken met meerdere Israëlische inlichtingenofficieren.

De inlichtingenbronnen spraken met +972 over de situatie in de eerste maanden van de Gaza-oorlog. Zij melden dat er veel gebruik werd gemaakt van 'domme bommen', die niet in staat zijn om een doel precies te raken, en dat het de voorkeur had om Hamas-strijders 's nachts te bombarderen, wanneer ze thuis waren.

'Veel burgerslachtoffers geaccepteerd'

Het gaat om een tot nu toe geheim systeem, met de naam 'Lavendel'. Het kiest met behulp van een AI-database doelen op basis van hun schijnbare link met Hamas en andere militante groeperingen. De inlichtingenofficieren die goedkeuring moesten geven aan aanvallen op basis van die keuzes, kregen van hogere officieren toestemming om burgers te doden, tenminste als er ook Hamas-strijders uitgeschakeld konden worden. De rang van het Hamas-doelwit deed er niet toe, ook bij het doden van een voetsoldaat werden soms vijftien tot twintig burgerslachtoffers geaccepteerd.

De inlichtingenofficieren die Lavendel gebruikten, suggereerden dat de oorlogsvoering door AI werd overgenomen. "Ik investeerde 20 seconden voor elk doel [op een gegeven moment], en ik viel tientallen doelen aan per dag. Ik had als mens geen toegevoegde waarde behalve als goedkeuringsstempel. Het bespaarde veel tijd."

Volgens het door Hamas bestuurde ministerie van Gezondheid in Gaza zijn er 33.000 Palestijnen omgekomen in de Gaza-oorlog. Bijna de helft van hen, zo'n 15.000 mensen, vonden de dood in de eerste zes weken van de oorlog. +972 meldt niet of, en hoeveel, het Lavendel-AI-systeem nog gebruikt wordt in Gaza.

Slachtoffer van een Israëlische bombardement, vandaag in Rafah, houdt het lichaam van zijn kind vast

Tweede hulporganisatie staakt activiteiten Gaza

Een tweede hulporganisatie die voedsel distribueert in Gaza legt het werk neer. De organisatie Anera, die 150.000 maaltijden per dag verzorgde in samenwerking met World Central Kitchen, zegt dat de veiligheidsrisico's te groot zijn voor de medewerkers en hun gezinnen.

World Central Kitchen verloor maandag zeven medewerkers bij een Israëlische luchtaanval en staakte onmiddellijk alle activiteiten in Gaza. Samen waren WCK en Anera goed voor 2 miljoen maaltijden per week.

Gisteravond liet de VN weten de komende 48 uur geen nachtelijke hulpverlening te verstrekken in verband met het gevaar voor aanvallen door het leger.

Hongersnood dreigt voor meer dan een miljoen mensen in Gaza wegens een combinatie van factoren, waarschuwt de VN: het feit dat Israël voedselhulp tegenhoudt, de voortdurende gevechten en de wanorde die in Gaza heerst.

In februari al meldde Anera dat de voedselproductie door Israël werd aangevallen.

Mensen in Rafah wachten op maaltijden

'Stafchef was gewaarschuwd over slechte coördinatie tussen leger en hulporganisaties'

Hoge officieren waarschuwden in de dagen voorafgaand aan de Israëlische luchtaanval die deze week zeven hulpverleners doodde dat er problemen waren met de coördinatie tussen het Israëlische leger en hulporganisaties. Dat meldt het Institute for the Study of War (ISW), dat oorlogshandelingen monitort en erover publiceert.

Het ISW haalt de Israëlische legerradio aan, die zei dat niet nader genoemde topofficieren van het leger stafchef Halevi hadden gewaarschuwd dat "het coördinatiemechanisme met internationale hulporganisaties in de Gazastrook niet goed functioneerde".

Het radiostation meldde verder dat de Nahal Brigade 162 Divisie van het leger verantwoordelijk was voor de luchtaanval op het hulpkonvooi van World Central Kitchen (WCK). Volgens Israëlische media is die brigade al weken bezig Hamas-strijders in Midden-Gaza uit te schakelen.

De Israëlische legerradio stelt dat Hamas vaak probeert om de controle op hulpkonvooien over te nemen. Volgens de Israëlische krant Haaretz was de aanval op het konvooi een mislukte poging om een Hamas-strijder te doden.

Stafchef Halevi (midden) in een foto die volgens het Israëlische leger in de buurt van het al-Shifa-ziekenhuis is gemaakt

Defensieminister Austin 'maakt woede kenbaar' aan Israëlische ambtsgenoot

De Amerikaanse minister van Defensie Austin heeft in een telefoongesprek met zijn Israëlische ambtgenoot Gallant "zijn woede kenbaar gemaakt" over de dood van zeven hulpverleners in Gaza, zo meldt het Pentagon in een persverklaring. De medewerkers van World Central Kitchen kwamen dinsdag om bij een Israëlische luchtaanval, volgens de Israëlische regering per ongeluk.

Volgens de persverklaring heeft Austin Gallant aangesproken op het feit dat "er herhaaldelijk fouten worden gemaakt in de coördinatie", waardoor hulpverleners ten onrechte worden aangezien als vijandelijke strijders - zelfs als ze vooraf hun plannen hebben overlegd met het Israëlische leger. Austin heeft zijn ambtgenoot aangespoord om hulpverleners en Palestijnse burgers beter te beschermen, "snel en transparant" onderzoek te doen naar de aanval van deze week en de verantwoordelijken te straffen.

Het lichaam van een van de hulpverleners die deze week omkwam door een Israëlische aanval

VS: aanval op oorlogsschip in Rode Zee afgeslagen

Het Amerikaanse leger heeft gisteren een aanval van Houthi-rebellen op een Amerikaans oorlogsschip in de Rode Zee afgeslagen, zo meldt het leger op sociale media. De militie vuurde een ballistische anti-scheepsraket en twee drones af op de USS Gravely, die in de Rode Zee patrouilleert.

Het schip raakte niet beschadigd, zo meldt het leger. Later zou het leger ook een mobiele lanceerinstallatie voor raketten op het Jemenitische vasteland hebben vernietigd.

De Houthi's voeren sinds het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook aanvallen uit op schepen in de Rode Zee, die een band met Israël zouden hebben.

Meer weten over hoe de Houthi's in het conflict staan? Bekijk onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten:

VN schort hulpverlening in de nacht voor 48 uur op na aanval op hulpverleners

De Verenigde Naties schorten nachtelijke voedselhulpverlening in de Gazastrook voor minstens twee dagen op, naar aanleiding van de Israëlische luchtaanval op hulpverleners, gisteren. Volgens een woordvoerder blijft de hulp overdag doorgaan, maar moet de veiligheid van de hulpverleners gegarandeerd worden.

Bij de aanval kwamen zeven medewerkers van World Central Kitchen (WCK) om het leven; drie Britten, een Palestijn, een Australiër, een Pool en iemand met zowel de Amerikaanse als Canadese nationaliteit. Hoewel de auto's duidelijk gemarkeerd waren en de locatie was gedeeld met het Israëlische leger, werd het konvooi toch geraakt. Israël spreekt van een 'onbedoelde aanval' en belooft nader onderzoek.

De aanval staat niet op zichzelf: sinds de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza zijn er minstens 200 hulpverleners omgekomen. Nog nooit eerder kwamen er in één jaar zoveel hulpverleners om het leven. De meesten van hen werken voor de VN-organisatie UNRWA, de grootste hulpverlener in de Gazastrook. Israël beschuldigt UNRWA-medewerkers van betrokkenheid bij de aanvallen van Hamas op 7 oktober.

Internationaal is er met grote verontwaardiging gereageerd op de Israëlische luchtaanval van gisteren en wordt er van Israël een onafhankelijk onderzoek geëist. Het heeft gevolgen voor de bevolking in de Gazastrook, waar honger heerst. WCK was een van de weinige organisaties die actief waren in het gebied. De hulpverleners deelden maaltijden uit. De activiteiten van WCK werden na de aanval met onmiddellijke ingang gepauzeerd, nu volgt dus ook de nachtelijke hulpverlening van de VN.

Hoe het zit met de honger in Gaza zie je in deze video van NOS op 3:

Oorlog in Gaza: honger als wapen?

Oorlogskabinetslid Gantz wil verkiezingen in september

Volgens Benny Gantz, minister zonder portefeuille in het Israëlische oorlogskabinet, moeten er nieuwe parlementsverkiezingen komen in september. Dat zei hij in een op televisie uitgezonden toespraak.

"We moeten mikken op een datum voor verkiezingen in september. Het vaststellen van een verkiezingsdatum staat ons toe om de oorlog voort te zetten en tegelijkertijd een signaal te geven aan de Israëlische burgers dat ze opnieuw hun vertrouwen in ons kunnen uitspreken."

Met de uitspraak neemt de druk op premier Netanyahu nog meer toe. De centrumrechtse Gantz staat bekend als dé politieke rivaal van Netanyahu. Peilingen in Israël tonen aan dat, mochten er nu verkiezingen worden gehouden, Netanyahu's Likud-partij het ruim aflegt tegen Gantz. Netanyahu, die zich liet voorstaan op zijn belofte Israëliërs veiligheid te garanderen, wordt het kwalijk genomen dat onder zijn leiding de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober niet werd voorzien en voorkomen.

Na die aanval van Hamas vormde Gantz met Netanyahu een oorlogskabinet, al is er veel spanning tussen de twee. Een bezoek van Gantz aan de Verenigde Staten, vorige maand, stond daar symbool voor. Netanyahu liet weten het niet eens te zijn met het bezoek van Gantz, die onder meer met de Amerikaanse vicepresident Harris en minister van buitenlandse zaken Blinken sprak.

Premier Netanyahu en minister Gantz tijdens een persconferentie van het oorlogskabinet, in oktober 2023.

'VN-waarnemers in Zuid-Libanon vermoedelijk gewond geraakt door landmijn'

De drie VN-waarnemers van vredesmissie UNIFIL die afgelopen weekend gewond raakten in Zuid-Libanon, zijn waarschijnlijk geraakt door een landmijn. Dat zegt een functionaris van het Libanese leger tegen persbureau AFP. Zowel het Libanese leger als UNIFIL doet momenteel onderzoek naar de explosie.

Samen met hun vertaler waren de waarnemers te voet op patrouille, toen er een explosie in hun omgeving was. Die explosie blijkt uit voorlopig onderzoek van het Libanese leger veroorzaakt te zijn door een landmijn.

Op zaterdag zeiden bronnen tegenover persbureau Reuters dat de waarnemers gewond raakten bij een Israëlische luchtaanval, maar dat werd door het Israëlische leger met klem ontkend: het zou geen aanval hebben uitgevoerd in het gebied waar de gewonden zich begaven. In plaats daarvan wees het leger naar Hezbollah. Die groep reageerde niet op de beschuldiging.

Voorlopig wordt nog onderzocht wie de landmijn heeft geplaatst. Vredesmissie UNIFIL van de Verenigde Naties is al tientallen jaren actief in het grensgebied tussen Libanon en Israël. Sinds de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober 2023 beschieten Hezbollah en het Israëlische leger elkaar dagelijks.

UNIFIL-militairen op patrouille in Zuid-Libanon, eind december vorig jaar.

Kritiek op antiregeringsdemonstraties na verf-actie in de Knesset

In de Knesset, het Israëlische parlement, hebben familieleden van gegijzelde Israëliërs gele verf gesmeerd op het glas tussen de publieke tribune en de plenaire zaal. De demonstranten zijn boos op de regering omdat die er niet in slaagt om de gijzelaars vrij te krijgen. Veel familieleden willen dat Israël de gijzelaars meer prioriteit geeft dan het vernietigen van Hamas, een van de door premier Netanyahu gestelde doelen van de Gaza-oorlog.

Op X zie je het moment waarop de demonstranten met verf op het glas smeren:

Het hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet, Ronen Bar, zegt dat de antiregeringsdemonstraties te ver gaan. Gisteravond liepen demonstranten van de Knesset naar de residentie van premier Netanyahu, waar ze probeerden de barricades om de woning heen te doorbreken. De politie beschreef de situatie als een "ongebreidelde rel" en zowel demonstranten als politieagenten moesten medische zorg krijgen voor verwondingen, schrijft The Times of Israel.

"De gewelddadige taal online en sommige scènes die we in Jeruzalem vanavond zagen gaan verder dan aanvaardbaar protest", zegt Bar. Hij waarschuwt ervoor dat de protesten tot confrontaties kunnen leiden met de veiligheidsdiensten.

Nog steeds verblijven honderden demonstranten in tenten rond het Knesset-gebouw. Zij eisen onder meer onmiddellijke verkiezingen om het vertrek van Netanyahu af te dwingen.

De tentenkamp buiten de Knesset in Jeruzalem

Oprichter van World Central Kitchen bekritiseert Israël fel na aanval op hulpverleners

José Andrés, oprichter en directeur van de hulporganisatie die zeven medewerkers verloor bij een dodelijke Israëlische luchtaanval in Gaza, uit felle kritiek op Israël in een opiniestuk in de Israëlische krant Yedioth Ahronoth.

"Je kunt de gijzelaars niet redden door elk gebouw in Gaza te bombarderen", schrijft hij in een verwijzing naar het onbekende aantal Israëlische burgers dat tijdens de terreuraanslag van Hamas van 7 oktober gevangen is genomen en vermoedelijk nog in Gaza wordt vastgehouden. "Je kunt deze oorlog niet winnen door een gehele bevolking te laten verhongeren", voegt Andrés toe.

De bekende chef-kok die van zijn World Central Kitchen in vijftien jaar tijd een van de bekendste hulporganisaties wereldwijd heeft gemaakt, vroeg Israël om zijn beste kant te laten zien. "In de ergste omstandigheden, na de ergste terreuraanslag in zijn geschiedenis, is het tijd voor Israël om zich van zijn beste kant te laten zien."

Andrés heeft Israël meermaals verdedigd sinds 7 oktober. Maar na de dood van zijn medewerkers riep hij Israël via X op om te "stoppen met het willekeurig doden, stoppen met het tegenhouden van humanitaire hulp, stoppen met het doden van burgers en hulpverleners, en te stoppen met het gebruikmaken van voedsel als oorlogswapen".

Oprichter José Andrés van World Central Kitchen tijdens een ontmoeting met Jill Biden in 2022

Poolse openbare aanklager onderzoekt de dood van Poolse hulpverlener in Gaza

De openbaar aanklager in de Poolse stad Przemysl begint een onderzoek naar de dood van Damian Sobol, de 35-jarige medewerker van World Central Kitchen die omkwam bij de Israëlische luchtaanval maandag in Gaza. Dat zegt het kantoor van de plaatselijke openbare aanklager tegen Poolse staatspersagentschap PAP.

Voor zover bekend wordt dat het eerste buitenlandse onderzoek van het incident waarbij zeven hulpverleners om het leven kwamen. Gisteren kondigde het Israëlische leger aan een onderzoek in te stellen naar het bombardement. Volgens het Israëlische leger moet het doel zijn om te voorkomen dat een soortgelijke aanval nog een keer kan plaatsvinden. Er zijn tijdens de Gaza-oorlog bijna 200 hulpverleners omgekomen, in veel gevallen door Israëlische aanvallen.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Sikorski bracht zijn Israelische ambtsgenoot Katz op de hoogte van het Poolse onderzoek, meldt PAP. Sikorski heeft er volgens zijn woordvoerder bij Katz op aangedrongen dat Israël de zaak ook strafrechtelijk onderzoekt.

Ook reactie Netanyahu maakt boos

De Poolse premier Tusk laat via X weten dat de solidariteit van zijn land met Israël na de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober vorig jaar zwaar op de proef wordt gesteld. In een bericht gericht aan de Israëlische premier Netanyahu zegt hij dat Polen terecht boos is, niet alleen over de aanval op het hulpkonvooi, maar ook over de reactie van Netanyahu zelf. Die zei in een videoboodschap dat de aanval tragisch en onopzettelijk was, maar dat het "kan gebeuren tijdens een oorlog".

In een reconstructie van het incident schrijft de Israëlische krant Haaretz dat de luchtaanval wél opzettelijk was. Het Israëlische leger heeft volgens de krant het hulpkonvooi aangevallen omdat het vermoedde dat er een Hamas-strijder in een van de voertuigen zat.

Poolse slachtoffer van Israëlische luchtaanval, Damian Sobol (35)

Extra beveiliging ingezet tijdens het leggen van herdenkingsstenen in het Gooi

Bij het leggen van struikelstenen ter nagedachtenis aan Joodse Holocaustslachtoffers in Bussum en Naarden zet de gemeente Gooise Meren vandaag opnieuw beveiliging in. Volgens de Stichting Struikelstenen Gooise Meren is de extra beveiliging nodig vanwege groeiend antisemitisme en de oorlog tussen Israël en Hamas.

"De beveiliging is zowel zichtbaar als onzichtbaar aanwezig", zegt Willem de Jonge van de stichting bij regionale omroep NH Nieuws. Of er dreigementen zijn binnengekomen, wil hij niet zeggen.

Struikelstenen, in het Duits Stolpersteine, worden in veel, vooral Europese, landen neergelegd als kleine monumenten op de plek waar Joden en andere mensen zijn weggevoerd in de Tweede Wereldoorlog. Toen in Naarden en Bussum vorig najaar een aantal van die struikelstenen werd neergelegd, was er ook al extra beveiliging.

De nieuwe struikelstenen van vandaag komen onder andere bij een aantal huizen aan de Waldecklaan in Bussum. Voormalig NOS-nieuwslezer Gerard Arninkhof zal daarbij verhalen vertellen over de voormalige bewoners.

Stolpersteine worden gelegd

VS zegt niet betrokken te zijn geweest bij aanval op consulaat in Syrië

De Verenigde Staten waren niet betrokken bij de Israëlische luchtaanval op het terrein van de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus. Dat heeft Witte Huis-woordvoeder John Kirby gezegd tijdens een persconferentie. Iran houdt naast Israël ook de Verenigde Staten als belangrijkste bondgenoot van dat land verantwoordelijk voor de aanval en heeft gedreigd met vergelding.

"Onzin", zei Kirby over de vermeende betrokkenheid. "Voor alle duidelijkheid: wij hadden niets te maken met de aanval. We waren er op geen enkele manier bij betrokken."

Eerste diplomatieke post

Bij de aanval maandagavond werden zeker zeven Iraanse officieren gedood in een gebouw van het Iraanse consulaat, een bijgebouw van de ambassade. Een van hen is generaal Mohammad Reza Zahedi, een belangrijk figuur binnen de Revolutionaire Garde. Zahedi was de hoogste commandant in Syrië en Libanon. In die landen zijn pro-Iraanse milities actief die Israël regelmatig aanvallen met raketten. Dit doen de militanten ter ondersteuning van Hamas, tegen wie Israël oorlog voert in de Gazastrook.

Israël heeft de afgelopen maanden veelvuldig aanvallen uitgevoerd op doelen in omringende landen, vaak gericht op pro-Iraanse milities. Daarbij werden meestal wapendepots of andere militaire posten getroffen. Het is voor het eerst sinds de oorlog in Gaza dat Israël een diplomatieke post aanvalt. Op het grondgebied daarvan gelden de wetten van het land waar ze zijn gevestigd, maar diplomatieke posten genieten wel immuniteit.

Vrees voor uitbreiding oorlog

Het is een van de grootste aanvallen in de 'schaduwoorlog' tussen de twee landen, waarbij Israël steeds verder gaat met zijn militaire acties. Door de aanval groeit de vrees dat de oorlog in de Gazastrook zich verder uitbreidt in de regio. "We zullen ervoor zorgen dat het land spijt krijgt van deze misdaad", zei de hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei.

In de Iraanse hoofdstad Teheran gingen maandagavond mensen uit protest de straat op. Daarbij werden Amerikaanse en Israëlische vlaggen verbrand:

Amerikaanse en Israëlische vlaggen worden in brand gestoken op straat in de Iraanse hoofdstad Teheran

Biden woedend over dodelijke Israëlische luchtaanval op hulpverleners

De Amerikaanse president Biden is "woedend en diepbedroefd" over de Israëlische luchtaanval in Gaza die het leven kostte aan zeven hulpverleners van de voedseldistributieorganisatie World Central Kitchen.

"Tragisch genoeg staat dit incident niet op zichzelf", stelde Biden in een verklaring. "Dit conflict is een van de ergste in de recente geschiedenis wat betreft het aantal hulpverleners dat is omgekomen."

Biden wil dat Israël zijn eigen onderzoek naar het incident snel afrondt, verantwoording aflegt en de resultaten publiekelijk bekendmaakt. Ook roept Biden Israël op meer te doen om hulpverleners in Gaza te beschermen.

De dodelijke Israëlische luchtaanval wordt internationaal sterk veroordeeld, en nu ook door de belangrijkste bondgenoot van Israël, de Verenigde Staten. De Israëlische president Herzog en legereider Halevi betuigden eerder spijt.

Sinds de oorlog in Gaza in oktober vorig jaar begon zijn er zeker 200 hulpverleners omgekomen, zegt Aid Worker Security Database. Daarmee geldt 2023 als het dodelijkste jaar voor hulpverleners in tijden.

Ook legerleider betuigt spijt na aanval op hulpverleners

De hoogste Israëlische militair, de chef van de generale staf Herzi Halevi, heeft in een video gereageerd op de Israëlische luchtaanval in Gaza waarbij zeven medewerkers van hulporganisatie World Central Kitchen om het leven zijn gekomen. Halevi zegt in de video op X dat het leger een grote fout heeft gemaakt.

Volgens Halevi was de aanval een gevolg van een verkeerde identificatie. "Het had niet mogen gebeuren", zegt hij. De legerleider spreekt verder zijn waardering uit voor het werk van de hulporganisatie en betuigt spijt voor het leed dat is veroorzaakt.

Gisteravond bood president Herzog van Israël excuses aan aan de oprichter van WCK. In een telefoongesprek betuigde hij zijn medeleven aan de families van de slachtoffers, meldde zijn kantoor. De organisatie speelt een belangrijke rol bij de distributie van hulp in de Gazastrook. Eerder hielp WCK ook Israëliërs. De hulporganisatie heeft zijn werkzaamheden in Gaza opgeschort.

Kijken: Netanyahu's geplande verbod op Al Jazeera in Israël

De Israëlische premier Netanyahu wil de nieuwszender Al Jazeera verbieden om vanuit Israël uit te zenden, zo bleek maandag. De zender, die als een van de weinige nog actief is met eigen journalisten in Gaza, is de Israëlische regering al langer een doorn in het oog. Netanyahu sprak van een "terreurzender". Wat daar achter zit, en hoe binnen en buiten Israël naar het plan van de premier wordt gekeken, zie je in deze video van Nieuwsuur.

Al Jazeera als een van weinige media nog in Gaza, maar Netanyahu wil verbod 'terreurzender'

Meer weten over Al Jazeera, Netanyahu's plan en de reacties daarop? Lees dan dit artikel.

Israëlische president biedt oprichter hulporganisatie excuses aan

De Israëlische president Isaac Herzog heeft de oprichter van World Central Kitchen (WCK), José Andrés, excuses aangeboden voor "het tragische verlies van levens" van hulpverleners van WCK. Dat schrijft het kantoor van de president op X.

Zeven medewerkers van WCK zijn gedood bij een Israëlische aanval op een hulpkonvooi.

Herzog bedankte Andrés en WCK voor hun voor inzet voor het welzijn voor Israëliërs en Palestijnen. WCK speelt een belangrijke rol bij de distributie van hulp in de Gazastrook en leverde ook hulp aan Israëliërs na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Naar aanleiding van de aanval heeft WCK zijn werkzaamheden in de Gazastrook opgeschort. Oprichter Andrés schreef op X dat Israël moet stoppen met het "willekeurig doden" en "het ombrengen van burgers en hulpverleners".

President Herzog

Nieuwe betoging tegen Netanyahu in Jeruzalem

Vanavond zijn opnieuw duizenden Israëliërs de straat op gegaan in Jeruzalem om te demonsteren tegen premier Netanyahu. De demonstranten marcheerden van het parlement, de Knesset, naar de residentie van Netanyahu en braken daar door een veiligheidskordon. De politie heeft de betogers vervolgens uiteengedreven. Onder hen waren familieleden van de Israëlische gijzelaars in Gaza.

De demonstranten verwijten Netanyahu dat het hem niet lukt de 130 gijzelaars die Hamas nog vasthoudt vrij te krijgen en eisen dat hij een deal met de beweging sluit. Ook willen ze nieuwe verkiezingen.

Ook gisteravond en -nacht was er een grote demonstratie tegen Netanyahu in Jeruzalem, die uitmondde in confrontaties met de politie.

Een video van de demonstraties vanavond op X (niet geverifieerd):

Haaretz: hulpkonvooi drie keer beschoten met drone

Het Israëlische leger heeft het hulpkonvooi aangevallen omdat vermoed werd dat er een Hamasstrijder in een van de voertuigen zat. Dat schrijft de Israëlische krant Haaretz in een reconstructie op basis van defensiebronnen.

Een Israëlische drone heeft het konvooi drie keer onder vuur genomen, en daarbij zeven hulpverleners van de organisatie World Central Kitchen gedood. Er bleek geen Hamasstrijder in het konvooi te zitten, aldus Haaretz.

Volgens de krant wist de legereenheid dat het om een hulpkonvooi ging, maar was het vermoeden van de aanwezigheid van de Hamasstrijder genoeg om de aanval door te zetten. Het konvooi reed over een route die was afgesproken met en goedgekeurd door het leger.

World Central Kitchen zei in een verklaring na de aanval ook dat de bewegingen van het konvooi bekend waren bij het Israëlische leger en dat op de voertuigen een logo van de organisatie stond.

"Het is frustrerend," citeert Haaretz een defensiebron. "We doen ons uiterste best om terroristen nauwkeurig te raken [..] maar uiteindelijk besluit een eenheid in het veld zonder voorbereiding een aanval uit te voeren, in een situatie die niets te maken heeft met het verdedigen van onze troepen."

Premier Netanyahu zegt dat de aanval op het konvooi niet opzettelijk was en hij heeft een onderzoek aangekondigd. Veel landen, waaronder bondgenoten van Israël, hebben de aanval scherp veroordeeld.

Een van de getroffen voertuigen van het hulpkonvooi van World Central Kitchen in centraal-Gaza

Aanval op Iraans consulaat is 'een grens voorbij'

"We zullen ervoor zorgen dat het land spijt krijgt van deze misdaad", zegt de opperste leider van Iran, ayatollah Khamenei, in reactie op het bestoken van het Iraanse consulaat in Damascus gisteravond.

Het wordt aangenomen dat Israël verantwoordelijk is voor de aanval, waarbij zeker zeven Iraanse officieren werden gedood.

Het Israëlische leger heeft in de afgelopen maanden veelvuldig aanvallen uitgevoerd op buitenlands grondgebied in de regio, vaak gericht tegen pro-Iraanse milities. Het is voor het eerst sinds de oorlog in Gaza dat een diplomatieke post, die immuniteit geniet, wordt aangevallen.

"Een aanval op een consulaat is wel een grens voorbij", zegt Koert Debeuf, Midden-Oostendeskundige en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel.

Lees hier meer:

VAE schort hulplevering via zee op

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) schorten de levering van humanitaire hulp via zee aan de Gazastrook op, in afwachting van "veiligheidsgaranties en een volledig onderzoek". Dat zegt een functionaris uit de VAE tegen persbureau Reuters.

De beslissing volgt op de Israëlische luchtaanval waarin zeven hulpverleners van de organisatie World Central Kitchen (WCK) werden gedood. De VAE was de belangrijkste donateur voor hulp via de zeeroute.

WCK had een grote rol bij de distributie van hulpleveringen via zee, maar heeft haar werkzaamheden na de aanval direct stopgezet.

Ook de Amerikaanse hulporganisatie Anera stopt voor onbepaalde tijd met haar werkzaamheden in de Gazastrook. Het veilig leveren van hulpgoederen "is niet langer haalbaar", schrijft de organisatie in een verklaring.

Een woordvoerder van het Cypriotische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat verschillende schepen na de aanval zijn teruggekeerd uit Gaza zonder hun hulpgoederen te hebben uitgeladen. Cyprus speelt een sleutelrol in de zeeroute voor hulp.

Humanitaire hulp, gefinancierd door de VAE en verzameld door World Central Kitchen, ligt klaar in Cyprus om te worden verscheept naar Gaza

Beeld van omgekomen Poolse hulpmedewerker Gaza: 'Dank voor jullie donaties!'

Onder de zeven slachtoffers van de Israëlische aanval op een hulpkonvooi in Gaza was een Poolse man van 35. Damian Sobol werkte voor World Central Kitchen. Hij plaatste een maand geleden deze video van hemzelf bij een distributiecentrum van zijn organisatie in Caïro.

Beeld van omgekomen Poolse hulpmedewerker Gaza: 'Dank voor jullie donaties!'

VK ontbiedt Israëlische ambassadeur over luchtaanval

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Israëlische ambassadeur ontboden vanwege de luchtaanval waarbij zeven hulpverleners omkwamen.

De Britse staatssecretaris voor Ontwikkeling en Afrika, Andrew Mitchell, sprak een "ondubbelzinnige veroordeling" uit van het "vreselijke doden" van de hulpverleners. Drie van hen waren Brits. Mitchell vroeg de ambassadeur om een snel en transparant onderzoek, en volledige verantwoording. "We hebben een onmiddellijke humanitaire pauze nodig, om hulp binnen te laten en de gijzelaars vrij te krijgen," voegde Mitchell eraan toe.

De dodelijke luchtaanval op een hulpkonvooi heeft Israël stevige kritiek opgeleverd, zowel van landen als van hulporganisaties. Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib, zei tegen de NOS dat het er "alle schijn" van heeft dat het konvooi bewust werd aangevallen. "We hebben de afgelopen zes maanden meermaals meegemaakt dat hulpverleners doelbewust worden aangevallen," zei hij.

Premier Netanyahu zei dat de aanval onopzettelijk was, en de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zei dat er een zogenoemde situation room zou worden opgezet met internationale organisaties om de distributie van hulp te coördineren met het Israëlische leger.

Een slachtoffer van World Central Kitchen

Frankrijk veroordeelt Israëlische aanval hulpkonvooi, VS wil 'grondig' onderzoek

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stephane Sejourne heeft de Israëlische aanval op een hulpkonvooi in de Gazastrook sterk veroordeeld. "Niets kan zo'n tragedie rechtvaardigen," zei Sejourne in een gezamenlijke persconferentie met zijn Amerikaanse tegenhanger Blinken.

"Het beschermen van hulpverleners is een morele en wettelijke verplichting waar iedereen zich aan moet houden," aldus de Franse minister.

Blinken riep Israël op een "snel, grondig en onpartijdig" onderzoek in te stellen naar de luchtaanval, waarbij zeven medewerkers van de hulporganisatie World Central Kitchen omkwamen. Hij noemde de Israëlische stappen om hulp Gaza in te krijgen onvoldoende.

Eerder vandaag noemde premier Netanyahu de aanval "onopzettelijk". World Central Kitchen zei dat het Israëlische leger op de hoogte was gesteld van de bewegingen van het hulpkonvooi.

Naast de VS en Frankrijk hebben ook andere landen gereageerd op de aanval op het hulpkonvooi. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Mélanie Joly zei op X dat ze "geschokt" was door de aanval, en dat Canada "volledige verantwoording" verwacht. "Aanvallen op hulpverleners zijn compleet onacceptabel," aldus Joly.

Een van de slachtoffers was Canadees.

Opnieuw hulpverleners omgekomen in Gaza: 'Is een heel ernstige oorlogsmisdaad'

De Israëlische aanval op een hulpkonvooi waarbij zeven werknemers van World Central Kitchen omkwamen, laat zien hoe gevaarlijk het werk van hulpverleners in de Gazastrook is.

Premier Netanyahu noemde de aanval "onopzettelijk" en kondigde een onderzoek aan, maar het is niet voor het eerst dat er hulpverleners omkomen bij werkzaamheden in de Gazastrook.

Sinds de oorlog begon in oktober vorig jaar zijn er zeker tweehonderd hulpverleners omgekomen, zegt Aid Worker Security Database. Waarschijnlijk zijn het er meer omdat de cijfers van dit jaar nog niet up-to-date zijn.

"We hebben de afgelopen zes maanden meermaals meegemaakt dat hulpverleners doelbewust worden aangevallen. Daar heeft het vandaag ook alle schijn van. Dat is gewoon een heel ernstige oorlogsmisdaad," zegt Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib.

Lees hier meer:

Israëlische delegatie keert terug uit Cairo

Een Israëlische delegatie verlaat vanmiddag de Egyptische hoofdstad Cairo, waar werd onderhandeld over de vrijlating van gijzelaars. De Israëlische delegatie heeft Hamas een nieuw voorstel gedaan, aldus een verklaring van het kantoor van premier Netanyahu. Details over het voorstel zijn niet bekendgemaakt.

In de verklaring staat dat de Egyptische rol als bemiddelaar "effectief" is, maar ook dat "Israël verwacht dat de bemiddelaars krachtiger optreden tegen Hamas om tot een deal te komen". De Israëlische krant Times of Israel ziet hierin een signaal dat Israël vindt dat met name Qatar meer moet doen om Hamas naar een deal te bewegen.

Onderhandelingen over een uitruil van Israëlische gijzelaars in Gaza en Palestijnse gevangenen in Israël vinden plaats onder bemiddeling van Qatar, Egypte en de VS. Als onderdeel van zo'n deal wil Hamas een permanent staakt-het-vuren en terugtrekking van het Israëlisch leger uit de Gazastrook. Israël wil de gevechten voorzetten totdat Hamas volledig is verslagen.

De Israëlische delegatie in Cairo bestond uit functionarissen van het Israëlische leger en de veiligheidsdiensten Mossad en Shin Bet. Naar verwachting reizen de hoofden van deze beide diensten later deze week naar Qatar voor verdere onderhandelingen.

Premier Netanyahu: Luchtaanval was niet opzettelijk

Netanyahu: 'Luchtaanval op hulpkonvooi was niet opzettelijk'

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat de aanval op een hulpkonvooi van World Central Kitchen een "onopzettelijke aanval" was van de Israëlische strijdkrachten.

Hij noemde het een tragisch incident, maar zei dat zoiets in een oorlog kan gebeuren.

Netanyahu erkent aanval op hulpkonvooi: 'Was niet opzettelijk'

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat de aanval op een hulpkonvooi van World Central Kitchen een "onopzettelijke aanval" was van de Israëlische strijdkrachten.

Eerder zei de Israëlische legerwoordvoerder Hagari dat het leger het incident aan het onderzoeken is om te kunnen voorkomen dat het weer gebeurt. Hij zei niet expliciet dat Israël achter de aanval zat.

De uitspraak van Netanyahu is de eerste onomwonden erkenning dat het een Israëlische luchtaanval was die afgelopen nacht de levens van zeven hulpverleners kostte.

World Central Kitchen zelf zei in een verklaring dat de getroffen hulpverleners zich in een "niet-conflictzone" begaven in voertuigen met het logo van de organisatie erop, en dat hun verplaatsingen waren gecoördineerd met het Israëlische leger.

"De Israëlische regering moet stoppen met dit willekeurig doden. Ze moet stoppen met het beperken van humanitaire hulp, stoppen met het doden van burgers en hulpverleners, en stoppen voedsel als wapen te gebruiken," schreef José Andrés, de oprichter van World Central Kitchen, op X.

Premier Netanyahu van Israël

President Cyprus: 'Hulp via de zee moet doorgaan'

De Cypriotische president zegt dat de voedselhulp voor Gaza via de Middellandse Zee door moet blijven gaan. Dat ondanks de pauze die hulporganisatie World Central Kitchen aankondigde nadat zeven medewerkers waren omgekomen door een vermoedelijk Israëlische luchtaanval op een hulpkonvooi.

"We moeten volharden in onze pogingen om hulp naar Gaza te krijgen", zei president Christodoulides na een ontmoeting met Europese Parlementsvoorzitter Roberta Metsola.

Vanochtend liet World Central Kitchen weten de activiteiten in de regio onmiddellijk op te schorten. De organisatie leverde sinds afgelopen oktober voedselhulp in Gaza, via land, lucht en sinds kort ook zee. Na de terreuraanslag door Hamas leverde WCK ook eten aan Israëliërs, onder wie reservisten.

Cyprus speelt een sleutelrol in de leveringen via de zee. Het land creëerde vorige maand de enige vaarcorridor voor het vervoer van hulp naar Gaza. Een tweede schepenkonvooi met meer dan 300 ton voedsel aan boord verliet Cyprus vorig weekend.

Voedselhulp wordt door World Central Kitchen naar Gaza gesleept, begin maart

De verklaring van legerwoordvoerder Hagari over de aanval op het hulpkonvooi

Israël start onderzoek naar aanval op hulpverleners in Gaza

Woordvoerder Hagari van het Israëlische leger neemt niet expliciet verantwoordelijkheid voor de aanval, maar zegt dat er een onafhankelijk onderzoek komt om lessen te kunnen trekken uit het incident zodat zoiets in de toekomst niet meer gebeurt.

WHO: 'Vernietiging al-Shifa-ziekenhuis rukt hart uit volksgezondheidssysteem'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het al-Shifa-ziekenhuis in Midden-Gaza op geen enkele manier meer bruikbaar is voor zorg. Met de vernietiging van het ziekenhuis is "het hart uit het volksgezondheidssysteem [van Gaza] gerukt", zegt WHO-woordvoerder Harris tegen persbureau Reuters.

Het Israëlische leger vertrok gisteren uit het ziekenhuiscomplex na een militaire operatie die twee weken duurde. Bijna alle gebouwen zijn in puin achtergelaten.

Medische teams zijn bezig honderden lichamen te bergen die na de terugtrekking bleven liggen. Zeker 300 lichamen waren tot gisteren geborgen, meldde de burgerwacht van Gaza. Die zegt dat het moeilijk is om het precieze aantal doden te achterhalen omdat Israëlische troepen lichamen zowel binnen als buiten het ziekenhuiscomplex hebben begraven.

Israël zegt 900 vermoedelijke militanten te hebben opgepakt tijdens de operatie, waarvan 500 bevestigde militanten zouden zijn, inclusief een onvermeld aantal commandanten en mensen uit de hoogste politieke rang van Hamas. Dat wordt bestreden door het door Hamas bestuurde ministerie van Gezondheid in Gaza. Dat meldt dat er onder meer medici en journalisten onder de gevangengenomen mensen zitten. Zowel het ministerie als nieuwsorganisatie Al Jazeera meldt dat gevangenen zijn toegetakeld door het leger.

Het al-Shifa-ziekenhuiscomplex in puin na de Israëlische terugtrekking

Legerwoordvoerder geeft impliciet toe dat Israël achter aanval op hulpkonvooi zit

De Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari erkent via X impliciet dat het Israëlische leger achter de luchtaanval zit die zeven medewerkers van World Central Kitchen om het leven bracht. Die aanval afgelopen nacht vond plaats in Midden-Gaza, toen een hulpkonvooi via een route reed die volgens de hulporganisatie van tevoren met het Israëlische leger was afgesproken.

Woordvoerder Hagari zegt met de oprichter chef José Andrés te hebben gesproken om "de diepste condoleances" aan de families van de omgekomen World Central Kitchen medewerkers aan te bieden.

Lessen trekken

Het leger is volgens Hagari aan het onderzoeken hoe de aanval heeft kunnen plaatsvinden. Hagari voegt eraan dat er lessen getrokken moeten worden uit het incident, om de kans te reduceren dat zo'n incident ooit weer gebeurt. Hagari benadrukt dat het onderzoek onafhankelijk en deskundig zal zijn. Hij zegt niet expliciet dat Israël de aanval heeft uitgevoerd, maar laat weinig ruimte over voor een ander uitleg van de toedracht van de bombardement.

De Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari

VS, Australië en Polen willen opheldering van Israël over aanval op hulpkonvooi

Meerdere landen eisen uitleg van de Israëlische regering over de aanval op een hulpkonvooi in Gaza waarbij zeven medewerkers van de organisatie World Central Kitchen omkwamen. Onder de slachtoffers waren een Australiër, een Pool en een medewerker met zowel de Amerikaanse als de Canadese nationaliteit.

De Australische premier Anthony Albanese heeft de Israëlische ambassadeur in zijn land om opheldering gevraagd. Albanese zei dat hij "volledige verantwoording" verwacht van Israël.

De Verenigde Staten hebben ook gereageerd, en zeggen "diep geschokt en verontrust" te zijn. "We dringen er bij Israël op aan om snel te onderzoeken wat er is gebeurd", schrijft een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis op X. Een soortgelijke reactie kwam uit Polen, dat Israël ook om uitleg heeft gevraagd.

Israël heeft nog niet bevestigd dat het de aanval heeft uitgevoerd, de zaak wordt nog onderzocht, heet het in een verklaring.

EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt de aanval en vraagt om een onderzoek. Op X schrijft hij "ondanks alle eisen om burgers en humanitaire werkers te beschermen, zien we opnieuw onschuldige slachtoffers".

Ravage op de plek van de aanval op de hulpkonvooi afgelopen nacht

Spaanse premier wil in juni de Palestijnse staat erkennen

Spanje gaat de Palestijnse staat voor de zomer officieel erkennen, zei premier Sánchez tegen journalisten.

Twee weken geleden verklaarden Spanje, Ierland, Slovenië en Malta zich bereid om een Palestijnse staat te erkennen "op het juiste moment". Nu zegt Madrid die stap te willen zetten rond de Europese verkiezingen op 9 juni. Volgens dagblad El Pais verwacht Spanje dat andere Europese landen dat voorbeeld zullen volgen.

In reactie op de verklaring zei Israël tegen die vier landen dat erkenning van de Palestijnse staat terrorisme zou belonen. Ook zou erkenning de kansen op een oplossing aan de onderhandelingstafel voor de Gaza-oorlog verslechteren.

Spaanse premier Sánchez tijdens EU-topoverleg in Brussel op 21 maart

Spanje probeert ook Arabische landen die Israël niet hebben erkend, over te halen om dat wel te doen. Dat zei premier Sánchez tegen verslaggevers die met hem mee zijn op een reis door het Midden-Oosten. Volgens El Pais zou Sánchez het opportuun vinden om de Palestijnse staat te erkennen als de gevechten in Gaza voorbij zijn en voordat Amerika in november naar de stembus gaat om een president te kiezen.

Zweden werd in 2014 de eerste EU-lidstaat die de Palestijnse staat erkende. Malta en Cyprus deden dat voordat ze EU-lidstaten werden, net als een aantal EU-landen in Midden-Europa. Malta wil die erkenning nu als EU-lidstaat bevestigen.

Saudi-Arabië veroordeelt aanval op Iraanse consulaat in Syrië

Het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt zijn "categorische afkeuring" uit tegen het bombardement van een consulair gebouw van Iran in Damascus.

Bij de aanval op het terrein van de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad is een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde om het leven gekomen. Er zouden zeker acht doden zijn gevallen, meldden Syrische staatsmedia gisteren. Volgens Iran zit Israël achter de aanval.

In een verklaring veroordeelt Saudi-Arabië het "doelwit maken van diplomatische faciliteiten ongeacht de rechtvaardiging of de aanleiding daartoe". De aanval is in strijd met internationale diplomatieke wetten en de regels van diplomatieke immuniteit, zegt Riyad. Het is opmerkelijk dat Saudi-Arabië zich uitspreekt tegen de aanval, het land wordt gezien als een grote rivaal van Iran.

Bekijk hier hoe de verhoudingen in het Midden-Oosten liggen:

Ook de Verenigde Staten hebben afstand genomen van de aanslag op het consulaat in Damascus. De VS hebben Iran laten weten niet betrokken en ook niet van tevoren op de hoogte te zijn geweest van de aanval, meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Axios op basis van een anonieme regeringsbron. Volgens Axios is Washington bezorgd dat de bombardement tot een verdere escalatie in het Midden-Oosten zal leiden en de hervatting van aanslagen op Amerikaanse troepen door pro-Iraanse milities.

Hulporganisatie geeft Israël de schuld voor luchtaanval waarbij 7 medewerkers omkwamen

Zeven medewerkers van voedselhulporganisatie World Central Kitchen (WCK) zijn in Midden-Gaza om het leven gekomen door een luchtaanval op hun hulpkonvooi. Volgens de hulporganisatie zijn ze geraakt door een Israëlische luchtaanval. Het Israëlische leger zegt het "op het hoogste niveau" te onderzoeken.

Volgens de hulporganisatie stond het logo van World Central Kitchen afgebeeld op twee auto's in het konvooi en zijn de bewegingen van de voertuigen van tevoren met het Israëlische leger gecoördineerd.

Op deze video op X van het Palestijnse medium Quds News Network is een kapotgebombardeerde auto met een logo van het WCK te zien:

Onder de slachtoffers zijn burgers van Polen, Australië, het Verenigd Koninkrijk en een medewerker met zowel de Canadese als de Amerikaanse nationaliteit. Hun Palestijnse chauffeur is ook omgekomen. Op een foto, die gedeeld is door de autoriteiten in Gaza, zijn meerdere slachtoffers te zien. Op hun lichamen zijn paspoorten neergelegd. Ook valt te zien dat de slachtoffers beschermende kleding dragen met het logo van World Central Kitchen.

De hulporganisatie zegt dat het alle activiteiten in de regio onmiddellijk heeft stopgezet. Voor hoelang is niet bekend.

Ook Japan hervat betalingen aan UNRWA

Japan gaat weer geld geven aan UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen. Hiermee volgt het Aziatische land Frankrijk, Canada, Australië, Zweden en Finland. Zij besloten afgelopen weken om de steun te hervatten.

Veel landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, stopten met het financieren van UNRWA nadat Israël de organisatie had beschuldigd van betrokkenheid bij de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober.

Het hoofd van UNRWA zei vorige week dinsdag dat de organisatie nog tot eind mei de middelen heeft om haar operaties te bekostigen.

Waarom UNRWA belangrijk is voor Palestijnen in en buiten de Gazastrook, zie je in de onderstaande video:

In opspraak geraakte hulporganisatie UNRWA ook buiten Gaza bijna onmisbaar

Premier Australië: Israël moet verantwoording afleggen

De Australische premier Anthony Albanese heeft de Israëlische ambassadeur in zijn land om uitleg gevraagd over de dood van een Australische hulpverlener in Gaza. Die kwam samen met vier anderen om het leven bij een aanval in Deir al-Balah, in het midden van de Gazastrook.

Volgens de autoriteiten in Gaza, die onder controle staan van Hamas, ging het om een Israëlische luchtaanval op een auto met daarin internationale hulpverleners van World Central Kitchen. Behalve de Australiër en de Palestijnse chauffeur zouden hierbij inwoners van Polen, Ierland en het Verenigd Koninkrijk zijn omgekomen. Die landen hebben nog niet gereageerd op de gebeurtenis.

Albanese zei dat hij "volledige verantwoording" verwacht van Israël. Ook bood hij zijn condoleances aan de familie en vrienden van de omgekomen hulpverlener aan.

Premier Albanese van Australië

Oprichter World Central Kitchen: Israël moet stoppen met doden van burgers en hulpverleners

José Andrés, de Spaanse sterrenchef en oprichter van de internationale voedselhulporganisatie World Central Kitchen, laat in een eerste reactie weten dat hij diep geraakt is door de dood van zijn "broeders en zusters". Hij zegt mee te leven met de families en vrienden van de slachtoffers.

In een bericht op sociale media noemt hij de omgekomen hulpverleners 'engelen'. Ook roept hij Israël op te stoppen met "deze willekeurige moorden". Volgens hem moet de Israëlische overheid "stoppen met het beperken van humanitaire hulp, stoppen met het doden van burgers en hulpverleners en stoppen met voedsel als wapen te gebruiken".

VS en Israël bespreken inval Rafah

De Verenigde Staten en Israël hebben gisteravond overleg gevoerd over het geplande offensief van het Israëlische leger in Rafah. In een ruim twee uur durend videogesprek zijn de landen niet tot een nieuw akkoord gekomen.

De VS wil graag dat Israël het offensief niet doorzet, om zo meer Palestijnse burgerdoden te voorkomen. In een verklaring stellen de landen dat Israël "ermee instemt rekening te houden met deze zorgen".

Bij de bijeenkomst waren onder meer Jake Sullivan, de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, en Antony Blinken, de minister van Buitenlandse Zaken, aanwezig. Namens Israël schoven veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi en Ron Dermer, minister van Strategische Zaken, aan. Volgende week zou er een persoonlijke ontmoeting moeten plaatsvinden tussen de landen.

Minister Blinken geeft een interview in Tel Aviv, op 22 maart

Internationale hulpverleners omgekomen bij aanval

In Deir al-Balah, in het midden van de Gazastrook, zijn vijf medewerkers van voedselhulporganisatie World Central Kitchen om het leven gekomen. Het zou gaan om inwoners van Polen, Australië, het Verenigd Koninkrijk en hun Palestijnse chauffeur, meldt het woordvoeringsbureau van de autoriteiten in Gaza, die onder controle staat van terreurorganisatie Hamas. Het vijfde slachtoffer zou uit Ierland komen, meldt The Times of Israel.

Volgens Palestijnse autoriteiten werd het vijftal geraakt door een Israëlische luchtaanval toen het in een auto onderweg was. Ze waren in Gaza aangekomen via een schip met hulpgoederen. Een medewerker van het Palestijnse Rode Kruis bevestigt dit aan persbureau AP. Het is nog niet onafhankelijk vastgesteld dat Israël achter de luchtaanval zat.

Het Israëlische leger zegt de gebeurtenis te onderzoeken. Ook de hulporganisatie zegt op de hoogte te zijn van de situatie:

Op een foto, die gedeeld is door het woordvoeringsbureau, zijn meerdere slachtoffers te zien. Op hun lichamen zijn paspoorten neergelegd. Ook valt te zien dat de slachtoffers beschermende kleding dragen met het logo van de hulporganisatie.

World Central Kitchen werd in 2010 opgericht door de Spaanse sterrenkok José Andrés na de dodelijke aardbeving in Haïti. De organisatie levert maaltijden aan slachtoffers van natuurrampen en humanitaire crisissen.

Het lichaam van een van dodelijke slachtoffers wordt verplaatst door hulpverleners

'Twee generaals gedood bij aanval Iraanse ambassade Damascus'

Bij de aanval op het terrein van de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus zijn acht mensen gedood, onder wie twee generaals en vijf officieren van de Iraanse Revolutionaire Garde. Een van hen is een commandant van de Quds Brigade, verantwoordelijk voor buitenlandse operaties.

De Iraanse ambassadeur in Syrië zei eerder al dat vijf tot zeven mensen zijn gedood bij de aanval, waarvoor Israël verantwoordelijk wordt gehouden. Dat land heeft niet gereageerd op het nieuws, dat doet het in dit soort gevallen vrijwel nooit.

Lees hier meer:

Witte Huis: 'Sluiting Al Jazeera door Israël 'zeer zorgwekkend'

Als de berichten kloppen dat Israël probeert de nieuwszender Al Jazeera in Israël te sluiten, dan is dit "zeer zorgwekkend". Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse Witte Huis gezegd.

De Israëlische premier Netanyahu heeft gezegd de Qatarese zender in Israël te willen sluiten. Het parlement in Jeruzalem heeft een wet aangenomen die het mogelijk maakt om Al Jazeera in de ban te doen. Israël stelt dat de zender, die kritisch verslag doet over de oorlog in Gaza, zijn kijkers tegen Israël opzet.

Netanyahu wil Al Jazeera in ban doen in Israël

De Israëlische premier Netanyahu wil de zender Al Jazeera per direct in de ban doen in Israël. Hij zegt het "terreurkanaal" te sluiten nadat het parlement een wet had aangenomen die de weg vrijmaakt om Al Jazeera te verbieden uit te zenden vanuit Israël.

Netanyahu beschuldigt de Arabische zender ervan de Israëlische veiligheid te schaden, actief te hebben deelgenomen aan de terreuraanvallen van Hamas van 7 oktober en aan te zetten tot geweld tegen Israël. De zender, die wordt betaald door de overheid van Qatar, bericht uiterst kritisch over de oorlog in Gaza en dat is de Israëlische regering een doorn in het oog.

"De terreurzender Al Jazeera zal niet langer vanuit Israël uitzenden", schrijft Netanyahu op X. "Ik ben van plan onmiddellijk actie te ondernemen in overeenstemming met de nieuwe wet om de activiteiten van de zender stop te zetten."

Lees hier meer:

Iran houdt Israël verantwoordelijk voor aanval ambassade

Iran houdt Israël verantwoordelijk voor de gevolgen van de aanval op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian gezegd in een telefoongesprek met zijn Syrische collega. Iraanse staatsmedia berichten over dat gesprek.

De aanval in Damascus is "een schending van alle internationale verdragen", zei Amirabdollahian. De Iraanse ambassade zou door de aanval met de grond zijn gelijkgemaakt.

De Iraanse minister Hossein Amirabdollahian van Buitenlandse Zaken

De Iraanse ambassadeur in Syrië heeft gezegd dat vijf tot zeven mensen zijn gedood bij de aanval. De reactie van Teheran op de aanval zal hard zijn, dreigt hij.

Video: Beelden na de aanval bij de ambassade in Damascus

Beelden van de ravage bij de ambassade in Damascus. Volgens Iraanse media was het een gerichte aanval van Israël op Mohammed Reza Zahedi, een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Israël heeft niet gereageerd op het nieuws, zoals het dat zelden doet in dit soort gevallen.

Bombardement op Iraans consulaat in Damascus

Hoge commandant Iraanse Revolutionaire Garde gedood bij luchtaanval Damascus

Bij een Israëlische luchtaanval op Damascus is een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, Mohammed Reza Zahedi, om het leven gekomen. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

Reuters citeert Iraanse staatsmedia die melden dat bij een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in Damascus "verschillende Iraanse diplomaten" zijn gedood. Het Syrische observatorium voor de mensenrechten, dat vanuit Londen opereert, meldt dat er zes mensen zijn omgekomen bij de aanval.

Volgens de Iraanse staatstelevisie was de Israëlische actie een doelgerichte aanval om Zahedi om te brengen.

Israël heeft niet gereageerd op het nieuws, zoals het dat zelden doet in dit soort gevallen. "We geven geen commentaar op berichten in buitenlandse media", zegt een legerwoordvoerder tegen persbureau Reuters.

Netanyahu morgen weer uit het ziekenhuis

De Israëlische premier Netanyahu (74) verlaat morgenmiddag het ziekenhuis, meldt zijn kantoor. "De premier voelt zich goed en verricht zijn dagelijkse bezigheden vanuit het ziekenhuis. "Premier Netanyahu werd gisteren geopereerd aan een liesbreuk. Die was zaterdag vastgesteld bij een routinecontrole.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu

Gisteravond en vannacht gingen tienduizenden mensen de straat op in Jeruzalem om te protesteren tegen de regering van premier Netanyahu. Het was volgens Israëlische media de grootste anti-regeringsbetoging sinds het begin van de oorlog.

Patiënt vertelt over situatie in al-Shifa: 'Geen medicijnen, geen eten'

Twee weken geleden viel het Israëlische leger het al-Shifa in Gaza-Stad binnen. Het ziekenhuis is verwoest. Een jongeman verbleef een tijd in het ziekenhuis. Hij vertelt erover:

Patiënt vertelt over situatie in Al Shifa: 'Geen medicijnen, geen eten'

'Hulp uit Cyprus nadert Gaza'

Schepen met honderden tonnen aan hulpgoederen naderen Gaza. Dat meldt de Cypriotische minister van Buitenlandse Zaken. Drie schepen hebben toestemming gekregen om hun lading te lossen, zei minister Constantinos Kombos tegen persbureau AP.

De schepen hebben voldoende kant-en-klare producten aan boord waarmee meer dan een miljoen maaltijden bereid kunnen worden, zegt de Amerikaanse liefdadigheidsinstelling World Central Kitchen. Het gaat onder meer om rijst, pasta, meel en ingeblikte groenten.

Begin deze maand zette de Europese Commissie een maritieme corridor op voor noodhulp aan Gaza. De eerste lading werd op 15 maart gelost. De haven in Gaza is door Israëlische bombardementen niet meer te gebruiken. De eerste lading goederen werd via een geïmproviseerde steiger van puin aan wal gebracht en daarna door hulporganisaties verspreid.

Hulporganisaties waarschuwen dat meer hulp nodig is en dan vooral over land. Boven Gaza zijn ook hulpgoederen afgeworpen aan parachutes, maar dat wordt beschouwd als een druppel op de gloeiende plaat.

Hoe ziet zo'n voedseldropping eruit? Correspondent Daisy Mohr mocht een maand geleden mee met zo'n vlucht:

Mee op voedseldropping boven Gaza, 'druppel op een gloeiende plaat'

Dit is er over van het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza

Persbureau Reuters heeft vanochtend kunnen filmen in het al-Shifa-ziekenhuis. Er ligt veel puin op de grond en er zijn grote brandplekken op de muren te zien:

Dit is er over van het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza

Gewonde correspondent Al Jazeera: 'Er zijn geen buitenlandse ogen meer in Gaza'

In de eerste drie maanden van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn er meer journalisten gedood dan ooit in een enkel land in een heel jaar. Sinds de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober 2023 zijn er volgens het Comité ter bescherming van Journalisten (CPJ) 95 journalisten en medewerkers van mediabedrijven omgekomen in Gaza, Israël en Libanon. Van hen zijn er 90 Palestijns, 2 Israëlisch en 3 Libanees. NRC telde vorige week nog meer doden: 103.

Symbool voor de penibele situatie van journalisten in Gaza op dit moment staat Wael Dahdouh. De correspondent van Al Jazeera verloor zijn vrouw, twee kinderen en een kleinkind bij een bombardement op een vluchtelingenkamp in oktober vorig jaar. De vaste cameraman van Dahdouh, Samer Abu Daqqa, werd gedood in december. Ook raakte hij zelf gewond.

Correspondent Daisy Mohr sprak met Wael Dahdouh tijdens zijn revalidatie in Qatar:

Gewonde correspondent Al Jazeera: 'Er zijn geen buitenlandse ogen meer in Gaza'

Lees hier meer over het hoge aantal slachtoffers onder journalisten:

'Totale verwoesting' zichtbaar in en rond al-Shifa-ziekenhuis

Ooggetuigen en journalisten die bij het al-Shifa-ziekenhuis staan, spreken van "totale verwoesting". Honderden Palestijnen zijn in de loop van de ochtend teruggekeerd naar het gebied. Mohammed Mahdi zegt tegen het Amerikaanse persbureau AP dat meerdere gebouwen zijn afgebrand en dat hij zeker zes lichamen op de grond heeft zien liggen.

Een andere man, Yahia Abu Auf, zegt dat bulldozers van het Israëlische leger over een provisorische begraafplaats op de binnenplaats van het ziekenhuis zijn gereden. "De situatie is onbeschrijfelijk." Een anonieme arts laat aan Al Jazeera weten dat het ziekenhuispersoneel tijdens de inval niet de mogelijkheid had om patiënten te behandelen. "We konden hen niet verzorgen of begraven", zegt ze. "De geur van lijken was in het hele gebouw te ruiken."

"Op elke afdeling van het ziekenhuis hebben gebouwen in brand gestaan", zegt een verslaggever van Al Jazeera. "Het complex is van binnenuit beschadigd." Trappen, deuren en muren zijn verwoest, voegt hij eraan toe. Mensen proberen nog spullen tussen het puin te redden. "Er is hier geen leven meer." Het ziekenhuis, dat al sinds 1946 bestaat, lijkt volgens hem onherstelbaar beschadigd.

Een overzicht van het al-Shifa ziekenhuis

Sinds het begin van de inval, twee weken geleden, zijn er zeker 21 patiënten om het leven gekomen, liet WHO-baas Ghebreyesus gisteravond weten. Hij zei dat er nog meer dan honderd patiënten in het gebouw waren, onder wie vier kinderen en 28 mensen die er slecht aan toe zijn. Ook waren er weinig middelen om ze te verzorgen, aldus de WHO. Het is onduidelijk hoe het vanochtend met die patiënten gaat.

Israël zei eind vorig jaar dat het Hamas grotendeels had uitgeschakeld in het noorden van Gaza, waarna het de militaire operatie verplaatste naar het zuiden. Toch zijn er sindsdien op meerdere momenten gevechten geweest met militanten. Het feit dat er twee weken lang intensief is gevochten in en rond al-Shifa, toont volgens persbureau AP de veerkracht van de militante groeperingen in de regio.

Zo ziet het verwoeste al-Shifa-ziekenhuis er nu uit

Twee weken lang kwamen er vanwege de Israëlische inval nauwelijks beelden uit de omgeving van het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. Nu de soldaten zich hebben teruggetrokken, hebben internationale persbureaus foto's kunnen maken van de verwoesting:

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Israëlisch leger na twee weken weg uit al-Shifa-ziekenhuis

Israëlische troepen hebben het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad bij zonsopgang verlaten, meldt het Israëlische leger.

De operatie in het grootste ziekenhuis van de Gazastrook heeft zo'n twee weken geduurd. Op 18 maart vielen troepen het complex binnen. Het leger zei dat het ging om een gerichte inval met als doel om leiders van terreurgroepen op te pakken. Volgens het leger zijn er de afgelopen twee weken zo'n 200 leden van meerdere terreurgroepen gedood en zijn er meer dan 500 andere gearresteerd. Het is niet na te gaan of het inderdaad allemaal militanten zijn.

Rook boven het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad (foto 28 maart)

Ooggetuigen zeggen tegen Arabische media dat Israëlische militairen het gebouw hebben verlaten, terwijl er ondersteunende luchtaanvallen werden uitgevoerd en artillerie werd afgevuurd. Medische bronnen zeggen tegen Al Jazeera dat er tientallen, mogelijk zelfs honderden lichamen zijn gevonden in het ziekenhuis en in de straten eromheen. De verwoesting in het pand is groot, aldus de Arabische zender. Ook zijn alle afdelingen buiten werking gesteld als gevolg van de gevechten.

In een eerder stadium van de operatie werden zo'n 350 patiënten en medewerkers geëvacueerd naar een speciale zone in een deel van het complex, waar hun volgens het Israëlische leger humanitaire hulp is aangeboden.

Al-Shifa was een van de weinige zorglocaties in het noorden van de Gazastrook die nog deels operationeel waren. Behalve patiënten waren er ook ontheemde Palestijnen ondergebracht in het ziekenhuis. Israël zegt dat Hamas het ziekenhuis heeft gebruikt als basis voor terreurdoeleinden, wat de militante beweging ontkent.

Tienduizenden bij grootste antiregeringsprotest Jeruzalem sinds begin oorlog

In Jeruzalem zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de regering van premier Netanyahu. De demonstranten eisen dat de premier opstapt en willen dat er een deal tot stand komt voor het vrijlaten van gijzelaars.

De kritiek op de regering is de afgelopen tijd toegenomen, onder meer omdat het Netanyahu niet lukt om alle gijzelaars vrij te krijgen. Bij de demonstratie vanavond roepen sommigen ook op om ultraorthodoxe joden niet langer vrij te stellen van dienstplicht. Discussies daarover brengen veel spanning teweeg in het oorlogskabinet.

Er ontstonden ook confrontaties:

Confrontaties in Jeruzalem bij grootste protest sinds uitbreken oorlog

Gisteravond waren er ook betogingen in Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa. In Tel Aviv kwam het tot een confrontatie tussen demonstranten en de politie, waarna zestien mensen werden opgepakt.

Nieuw liveblog

Welkom in dit nieuwe liveblog over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Het blog van vorige week is hier terug te vinden.