Is het strafbaar om iets op te eten in de supermarkt vóór het afrekenen?

Samenleving
woensdag, 03 april 2024 om 15:12
anp 494060028
Is het strafbaar om een blikje cola leeg te drinken en daarna te deponeren naast het beurtbalkje, of een banaan naar binnen te werken en de lege schil aan de kassamedewerker te presenteren? In een restaurant eet je toch ook eerst, en betaal je later. Consumentenplatform Radar vroeg wat de grote supermarkten hiervan vinden.
”Als je in een winkel honger hebt en helemaal geen risico wilt lopen, reken dan eerst netjes de druiven, het sneetje brood of koekje af”, zegt Jan Pieter Verkennis van het Juridisch Loket tegen het Eindhovens Dagblad. Je eet immers iets dat (nog) niet van jou is, daarvoor moet je eerst betalen. ”Word je toch overvallen door plotselinge honger, vraag dan aan een medewerker of je alvast een hapje mag nemen voor je afrekent.”
Elke supermarkt blijkt zijn eigen huisregels te hebben. Hierin staat bijvoorbeeld dat er geen huisdieren mee naar binnen mogen, of dat je niet zomaar mag filmen. Niet eten of drinken valt vaak ook onder die huisregels. Radar vroeg supermarktwoordvoerders hoe ze deze regels toepassen.
Jumbo: “We zien dit gebeuren bij ouders met kleinere kinderen die bijvoorbeeld een banaan eten tijdens het winkelen. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling om verpakkingen te openen en deze in de winkel te laten liggen. Als een klant iets wil proeven, dan helpt een medewerker graag.”
Aldi: “Nee, je mag bij ALDI-producten niet opeten of proeven voordat ze zijn afgerekend. Dat geldt voor iedereen, zonder uitzonderingen.”
Albert Heijn: “Zolang klanten netjes aan de kassa betalen is het goed.’’
Plus: “De formele regel is dat er niet gegeten en gedronken mag worden, maar het hangt natuurlijk ook van de situatie af. Wanneer er aantoonbaar iemand met diabetes acuut suiker nodig heeft gaan we daar natuurlijk coulant mee om. Net zoals dat wanneer een kindje alvast een krentenbol uit het zakje krijgt er daar heus niet meteen een groot probleem van wordt gemaakt.”
“Wat we vaker zien is dat de losse broodjes van tevoren opgegeten worden. Het is voor de winkel dan heel moeilijk om te controleren of iemand de intentie heeft om wel te gaan betalen. Daarom is dit in de winkel niet toegestaan en kan een klant daarop aangesproken worden”, aldus de Plus-woordvoerder.
Het is dus niet aan te raden om fruit te eten en daarna pas te (laten) wegen, of aan een broodje te knabbelen in het gangpad. Maar bij de meeste supermarkten geldt: logisch nadenken en netjes afrekenen, dan is er niks aan de hand.