Volgende maand verandert iDeal en volgend jaar verdwijnt iDeal helemaal

Economie
woensdag, 03 april 2024 om 16:41
collage 2

iDeal, de vertrouwde online betaalmethode in Nederland, gaat ingrijpende veranderingen ondergaan. De eerste wijzigingen worden doorgevoerd in april 2024, waarna iDeal uiteindelijk in 2025 zal verdwijnen.
De redenen voor de veranderingen:
  • Europese richtlijnen: De veranderingen zijn nodig om te voldoen aan de nieuwe Europese richtlijnen voor online betalingen, PSD2. Deze richtlijnen zijn bedoeld om online betalingen veiliger en efficiënter te maken.
  • Toekomstbestendig: De huidige versie van iDeal is verouderd en kan niet voldoen aan de eisen van de toekomst. De nieuwe versie van iDeal is flexibeler en kan makkelijker worden aangepast aan nieuwe technologieën.
De veranderingen in het kort:
  • Open standaard: iDeal wordt een "open standaard". Dit betekent dat meer partijen, zoals banken en betaalproviders, iDeal kunnen aanbieden. Dit kan leiden tot meer concurrentie en lagere kosten voor consumenten.
  • iDeal QR: Er komt een nieuwe "iDeal QR". Deze QR-code kan worden gescand met een smartphone om een betaling te doen. Dit maakt het eenvoudiger om online te betalen met een mobiele telefoon.
  • Verificatie via derden: Betalingen met iDeal verlopen via "verificatie via derden". Dit betekent dat de bank van de betaler de betaling moet verifiëren voordat deze wordt goedgekeurd. Dit maakt online betalingen veiliger.
De verdwijning van iDeal:
De exacte datum waarop iDeal verdwijnt is nog niet bekend, maar dit zal waarschijnlijk ergens in 2025 zijn. Na die datum zullen de nieuwe betaalmethoden, zoals iDeal QR en "verificatie via derden", de standaard worden voor online betalingen in Nederland.
De impact van de veranderingen:
De veranderingen van iDeal zullen een impact hebben op alle consumenten en bedrijven die gebruikmaken van iDeal. Consumenten zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe betaalmethoden. Bedrijven zullen hun websites en betalingssystemen moeten aanpassen om de nieuwe betaalmethoden te kunnen accepteren.
Hoe iDeal in Nederland begon
Het Nederlandse betalingssysteem iDEAL werd in 2005 geïntroduceerd omdat er in Nederland nog geen universeel geaccepteerde online betaalmethode was met lage transactiekosten. Webwinkels en internetgebruikers hadden toen de keuze uit een groot aantal onlinebetaalsystemen, waaronder Rabo Direct Betalen, de eWallet van ABN Amro, en Switchpoint van KPN.
In 2004 kondigden ABN Amro, ING Bank, Postbank, en Rabobank de komst van iDEAL aan, die aansloot bij de systemen die Nederlandse banken al hanteerden voor internetbankieren, met als doel om onzekerheid en verwarring onder online consumenten weg te nemen. Het systeem werd in 2006 overgedragen aan Currence en in 2023 overgenomen door het European Payments Initiative.