main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 4 april 2024 — 09:12

Vakbond slaat alarm: prijzen in supermarkt explosief gestegen, middeninkomens onder druk

De prijzen in de supermarkt zijn de afgelopen vijf jaar explosief gestegen, zegt vakbond De Unie. We betalen een hogere prijs voor kleinere producten. Voorzitter Reinier Castelein trekt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 aan de bel. Volgens hem komen middeninkomen steeds verder in de knel. Om het leven betaalbaar te houden, moet de overheid krimpen, zegt hij. 

De Unie legde een bonnetje van supermarktketen Vomar naast een bonnetje uit een folder van vijf jaar geleden, waarin Vomar de eigen prijzen vergeleek met die van Albert Heijn. “We hebben op exact dezelfde datum de boodschappen gekocht. Als je dezelfde boodschappen doet en de producten die er niet meer zijn vervangt door het huismerk, dan kom je op een prijsstijging van meer dan dertig procent uit”, vertelt Castelein.

Maar niet alleen de zichtbare kosten stegen, verpakkingen werden ook kleiner. “Het meest extreme voorbeeld is vaatwaspoeder van het merk Sun. Een pak van drie kilo kostte bij Vomar 7,49 euro. Inmiddels is dat pak nog maar 1,3 kilo, maar de prijs is 8,49 euro geworden. Als je dat omrekent, dan betaal je voor diezelfde drie kilo inmiddels meer dan 21 euro. Dat is krimpflatie.”

Na het vergelijken van de prijzen met die van een paar jaar eerder, komt De Unie bij de Vomar uit op een prijsstijging van 55,4 procent. Bij Albert Heijn, de supermarkt waarmee Vomar de prijzen vijf jaar geleden zelf vergeleek, stegen de prijzen met 43 procent, zegt Castelein. “Albert Heijn is overigens nog steeds de duurdere supermarkt.”

Middeninkomen in de knel

Volgens de vakbondsvoorzitter kunnen veel gezinnen de kosten amper dragen. “Als vakbonden hebben wij de afgelopen jaren best leuke loonsverhogingen kunnen afspreken. Over de afgelopen vijf jaar kom ik uit op een loonstijging van 18 procent. Maar mensen hebben hogere lasten.” Dan gaat het niet alleen om de prijzen aan de kassa, maar ook over lastenverzwaring vanuit de overheid, zegt Castelein.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Die kosten komen vooral op het bordje van de middeninkomen terecht, zegt Castelein. “De middengroepen dragen heel veel belasting af, om vervolgens mensen die wat minder verdienen bij te kunnen staan vanuit de overheid. Die middengroepen zijn traditioneel de groepen die alles in dit land betalen. Het probleem is dat de lasten steeds hoger worden en dat de groep steeds breder getrokken wordt.”

‘Overheid moet krimpen’

Om het leven betaalbaar te houden, pleit Castelein voor een kleinere overheid. “Supermarkten maken geen woekerwinsten, zoals tijdens corona. De fusie van Plus en Coop maakt verlies, Jumbo houdt amper geld over. Daar blijft het geld niet hangen”, zegt hij. “Ik denk dat de overheid te groot gegroeid is. De overheid moet absoluut krimpen. Dan kunnen ook de lasten voor ondernemers omlaag. Maar de politiek is al jaren stokdoof voor dit geluid.”

Sterker nog, de overheid wordt alleen maar groter, verzucht Castelein. “Den Haag maakt continu nieuwe wetten, waar dan weer ambtenaren voor moeten worden aangenomen. Daardoor wordt de overheid zelf hartstikke duur. Ik zeg: de overheid moet krimpen. Dan kunnen de lasten omlaag en houden mensen geld over om die dure boodschappen te betalen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start. 

Castelein vreest dat de formerende partijen hiervoor niet gaan zorgen. “Absoluut niet. Wat je ziet is dat ook PVV en BBB de lasten willen verhogen, omdat ze bijvoorbeeld het minimumloon willen verhogen. Dat is gisteren een beetje gedraaid, maar dat soort uitspraken worden wel gedaan”, zegt de vakbondsvoorzitter. “De nu formerende partijen laten de overheid alleen maar groeien. Er zal de komende jaren geen kleinere overheid komen.”

Lees ook: 

Prijs van je boodschappen minder hard gestegen in februari

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer