RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Druk op asielopvang blijft: komend jaar meer asielzoekers verwacht

Opbouw van een noodopvang voor asielzoekers in Leeuwarden. Beeld © ANP

Het kabinet verwacht dat er in 2025 iets meer asielzoekers naar Nederland komen dan dit jaar. Het aantal asielzoekers dat volgend jaar wordt verwacht ligt in het hoogste scenario op 78.500. De druk op het asielsysteem neemt hierdoor verder toe. Dat blijkt uit cijfers in handen van de politieke redactie van het RTL Nieuws.

Volgens de laagste inschatting komt de instroom van asielzoekers volgend jaar uit op 49.800, in het hoogste scenario zijn dat er dus 78.500. Daarbij gaat het om iedereen die hier voor de eerste keer asiel aanvraagt, maar ook bijvoorbeeld om mensen die opnieuw asiel aanvragen en nareizigers door gezinshereniging. Dat blijkt uit de jaarlijkse prognose van de betrokken ministeries en organisaties in de migratieketen. Deze Meerjaren Productie Prognose (MPP) wordt vrijdag in de ministerraad besproken.

Voor 2024 was de prognose iets lager, namelijk tussen de 48.800 en 75.700.

Dit
Lees ook:
Dit jaar ruim 70.000 asielzoekers naar Nederland, instroom kost miljarden extra

Eerder maakte staatssecretaris van der Burg van Asiel al bekend dat vanuit de spreidingswet is vastgesteld dat er in totaal 96.000 opvangplekken beschikbaar moeten zijn per 1 juli volgend jaar.

De spreidingswet moet asielzoekers beter over het land gaan verspreiden. In het uiterste geval kunnen gemeenten gedwongen worden asielzoekers op te nemen, als ze dat niet vrijwillig doen. 

Hoogleraren:
Lees ook:
Hoogleraren: Nederland alleen kan instroom asielzoekers niet stoppen

In de prognose voor volgend jaar staat ook dat de verwachting is dat er tussen de 32.000 en 63.000 nieuwe asielzoekers komen.

Het kabinet viel vorig jaar jaar over onenigheid over het asielbeleid. VVD, D66, CDA en de ChristenUnie konden het niet eens worden over maatregelen om de instroom van asielzoekers te beperken. De opvang loopt al jaren vast, opvangcentra zitten overvol en in het aanmeldcentrum in Ter Apel zitten regelmatig meer dan 2000 asielzoekers. Daardoor moet het COA inmiddels al meer dan 4 ton boete betalen aan de gemeente. 

Zo
Lees ook:
Zo veel asielzoekers moet jouw gemeente opvangen volgens de spreidingswet

De vier formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB willen dat het aantal asielzoekers dat naar ons land komt flink omlaag gaat.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS