Deze 5 Noord-Hollanders winnen wedstrijd Toekomstversnellers

Adoptie van een stukje Texel, de Boerderijschool, de Mineralen Centrale, het Amsterdams Voedselbosplan en bloemrijke oevers in Ankeveen. Dat zijn de 5 Topideeën die de wedstrijd Toekomstversnellers hebben gewonnen.

Jelle Beemsterboer met de 5 winnaars

In totaal 51 creatieve Noord-Hollanders bedachten ieder een groen initiatief voor het landelijk gebied. In het provinciehuis in Haarlem koos de jury uiteindelijk 5 Topideeën. Juryvoorzitter Jelle Beemsterboer (gedeputeerde Wonen, Landbouw en Visserij, Stikstofbanken en het PPLG) beloonde de winnaars ieder met € 5000. Daarnaast krijgen ze ondersteuning bij promotie en een netwerk om het idee verder tot uitvoering te brengen. 

Over de winnaars

Uit elke Noord-Hollandse regio is 1 winnend initiatief gekozen.

Wadden, Kop van Noord-Holland, West-Friesland 

Winnaar Texel

Adopteer het Texelse landschap van Tuinderij Texel in Den Hoorn. Help de biodiversiteit en adopteer vierkante meters inheemse Texelse bloemen.

Noord-Kennemerland

Winnaars Noord-Kennemerland

De Boerderijschool in Bergen. De school wordt producent en consument: leerlingen kweken hun eigen lunch voor de kantine: gezond, vers én lokaal geproduceerd voedsel.

Laag Holland

Winnaars Laag Holland

De Mineralen Centrale uit Warder. In een HUB wordt rundveedrijfmest van 15 melkveehouders centraal vergist, waarbij groengas wordt geproduceerd en op het net geleverd. Het restproduct (digestaat) wordt gebruikt voor bemesting.

Zuid-Kennemerland/ Amstelland-Meerlanden

Winnaars Zuid-Kennemerland/Amstelland-Meerlanden

Het Amsterdamse Voedselbosplan, bedacht en geschreven door leerlingen van Amsterdamse basis- en middelbare scholen en met de ‘Amsterdammertjes van het jaar’. Op verschillende plekken in Amsterdam moeten voedselbossen komen voor minderbedeelde gezinnen. Op de Dam komt een verrijdbaar bos. 

Gooi en Vechtstreek

Winnaars Gooi en Vechtstreek

Bloemrijke en natuurrijke oevers in Ankeveen. Samen met de inwoners worden de oevers van het dorp in de oorspronkelijke staat teruggebracht met natuurlijke bloemen en planten.

Toekomstversnellers en het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) 

Met de wedstrijd ‘Toekomstversnellers’ wil netwerkplatform Groen Kapitaal (Provincie Noord-Holland) inwoners op een creatieve manier bij de thema's uit het PPLG betrekken.

In het Noord-Hollandse PPLG staat wat de provincie wil bereiken om het landelijk gebied mooi, leefbaar en gezond te houden. Het PPLG gaat over natuur, water en bodem, klimaat, landbouw, landschap en erfgoed en recreatie.
 
Uit heel Noord-Holland zijn voor de wedstrijd 51 groene initiatieven ingestuurd. De jury selecteerde 15 Topideeën, die vervolgens op 3 april een pitch hielden. Uit elke regio is 1 winnaar gekozen. Op de website van Groen Kapitaal worden de winnaars van  Toekomstversnellers en hun plannen nauw gevolgd.