RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Eerste man met varkensnier ontslagen uit ziekenhuis: 'Jaren van gedroomd'

De Amerikaan kreeg de varkensnier twee weken geleden. Beeld © ANP / Massachusetts General Hospital / AFP

Een 62-jarige Amerikaan die twee weken geleden een varkensnier ontving, is ontslagen uit het ziekenhuis. Hij is de eerste levende patiënt ooit die na de 'baanbrekende ingreep' naar huis mag. "Dit is waar ik jaren van gedroomd heb."

De orgaantransplantatie was vorige maand groot nieuws. De 62-jarige Rick Slayman kreeg de genetisch gemanipuleerde varkensnier in het ziekenhuis van Massachusetts. Eerder werden wel varkensnieren in hersendode patiënten geplaatst, maar nooit eerder was een levend persoon proefpatiënt. 

Functionerende nier

Omdat Slayman goed herstelt, mag hij naar huis. Zijn artsen lieten gisteren in een verklaring aan The New York Times weten dat de nier urine produceert, afvalstoffen uit het bloed filtert en de lichaamsvloeistoffen in balans brengt. De nier doet kortom exact wat deze moet doen. "Alle belangrijke functies worden uitgevoerd", stellen de artsen. 

Man
Lees ook:
Man ontvangt als eerste levende persoon varkensnier: 'Absolute mijlpaal'

Slayman zelf is dolblij. "Dit moment – dat ik het ziekenhuis mag verlaten in goede gezondheid – is waar ik jarenlang van gedroomd heb", zei hij volgens de verklaring van het ziekenhuis. "Dat is nu werkelijkheid geworden." 

Meteen na de ingreep waren de dokters al positief verrast. "Het is de mooiste nier die ik ooit heb gezien", zei de arts van Slayman tijdens een persconferentie. 

Veelbelovend

Het is mogelijk dat het lichaam de nier in een later stadium alsnog afstoot. David Klassen, in de VS verantwoordelijk voor orgaandonaties, noemt de resultaten tot nu toe in The New York Times veelbelovend. "Hoewel er nog veel werk moet worden verricht, denk ik dat een groot aantal patiënten hier baat bij zal hebben", zegt hij. 

Eerder werd ook geëxperimenteerd met een harttransplantatie met een varkenshart. Twee Amerikanen durfden het aan. De meest recente, de 58-jarige Lawrence Faucette, overleed zes weken na de operatie. De eerste patiënt overleefde twee maanden met een varkenshart.

Bekijk ook: machine laat hart weer kloppen

01:43
Met een nieuwe techniek kan een hart blijven kloppen, ook buiten het lichaam.