RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Vrachtwagen met zalm crasht in VS, deel vissen redt het tot rivier

Niet alle zalm redde het tot de rivier. Beeld © Autoriteiten Oregon

Een verkeersongeval in de Verenigde Staten kreeg een wel heel opmerkelijke wending. Een vrachtwagen met 100.000 zalmen raakte van de weg en belandde op zijn kant naast een rivier. Een groot deel van de vissen wist te overleven.

In de Amerikaanse staat Oregon raakte vorige week een vrachtwagen van het ministerie van Landbouw van de weg. In de tanker zaten 100.000 levende zalmen. De dieren werden vervoerd naar een rivier verderop om de populatie op peil te houden. 

25.525 dode zalmen

Het ongeluk gebeurde kort nadat de tanker was weggereden bij de zalmkwekerij op een stuk weg langs de rivier. De bestuurder van de vrachtwagen verloor de macht over het stuur in een scherpe bocht. 

De vrachtwagen kantelde en belandde langs de rivier. Daardoor wist een groot deel van de jonge zalm die in de tanker zat het water te bereiken. 

Ambtenaren van het ministerie kwamen naar de plek van het ongeluk en telden 25.525 slachtoffers. Er zaten nog zalmen in de tanker en een deel van de vissen langs de rivier was gestorven voordat zij het water konden bereiken. 

"Wat mij bijblijft, is dat 77.000 vissen het gered hebben", zegt Andrew Gibbs, die in Oregon verantwoordelijk is voor het kweken van de zalm. 

Terug naar zee

Gibbs denkt dat de 77.000 jonge zalmen terug naar de oceaan zullen zwemmen, waar ze op volwassen leeftijd paaien. The New York Times schrijft dat in Oregon al sinds 1982 zalm wordt gekweekt om de populatie zalm in de rivieren gezond te houden na de bouw van verschillende dammen op een belangrijke rivier. 

De jonge vissen worden na de kweek per tanker vervoerd. "Het is een soort taxi, maar dan voor vis", zegt Gibbs. 

Zeeluis
Lees ook:
Zeeluis vreet zalmhoofden aan tot schedel: hoe moeten viskwekerijen veranderen?