NOS VoetbalAangepast

Utrecht boekt vijfde thuiszege op rij, clubicoon Van der Maarel bejubeld

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - PEC Zwolle

FC Utrecht heeft voor de vijfde keer op rij een thuiswedstrijd gewonnen in de eredivisie. De ploeg van trainer Ron Jans creëerde thuis tegen PEC Zwolle in de eerste helft weinig kansen, maar sloeg direct na rust toe: 5-1.

Bij Utrecht was het niet een van de doelpuntenmakers, maar Mark van der Maarel die het middelpunt van de feestvreugde was. Het clubicoon, dat zijn afscheid heeft aangekondigd en na dit seizoen stopt, werd in de rust in het veld gebracht en verzorgde al binnen twee minuten de voorzet die tot de 1-0 leidde.

"Hij is helemaal vrij in zijn hoofd", verklaarde Jans de goede invalbeurt van Van der Maarel. De verdediger was voordat hij een maand geleden de knoop doorhakte om te stoppen wat stilletjes, volgens Jans. "Hij was aan het piekeren. Nu is hij helemaal los."

Van der Maarel wil 'gewoon genieten', Jans vindt het 'geweldig' voor clubicoon

"Het heeft voor een bepaalde rust gezorgd", bevestigde Van der Maarel, die naar eigen zeggen best wel een denker is. "Soms denk ik, het smaakt naar meer", lachte hij. "Maar nee, het is goed zo. Ik kan nu hopelijk gewoon genieten."

Utrecht weer achtste

Dankzij de zege klimt Utrecht weer naar de achtste plaats. PEC Zwolle had de punten goed kunnen gebruiken, want de ploeg van trainer Johnny Jansen bivakkeert vlak boven de nacompetitiegrens.

De wedstrijd begon rommelig. Aan beide kanten werden er regelmatig ballen zomaar ingeleverd, maar zowel Utrecht als PEC wist daar niet van te profiteren. Er werd geen enkel schot op doel gelost in het eerste half uur.

De grootste kans voor rust was voor Victor Jensen. De Deen kreeg de bal in de zestien voor zijn voeten, maar raakte hem compleet verkeerd. Zijn schot belandde wel op de paal. Even later kwam Souffian El Karouani gevaarlijk door aan de linkerkant. Hij schoot hard in het zijnet. PEC creëerde geen enkele kans voor rust.

Beide trainers grepen in de rust in. Bij Zwolle werd aanvoerder Bram van Polen, die al even was gaan zitten en niet fit leek te zijn, uit het veld gehaald. Utrecht-trainer Jans voerde liefst drie wissels door.

Van der Maarel direct belangrijk

Hij bracht onder anderen Van der Maarel in het veld en die drukte direct zijn stempel op de wedstrijd. De 34-jarige verdediger zette voor naar Isac Lidberg, een van de andere invallers, maar de Zweed kopte de bal op de paal. De rebound was vervolgens een prooi voor Sam Lammers, die voor de vierde wedstrijd op rij het net vond.

Nog geen twee minuten later zorgde Jens Toornstra voor de 2-0. Hij schoot de bal van buiten de zestien keihard buiten bereik van doelman Jasper Schendelaar binnen.

Jens Toornstra viert zijn doelpunt tegen PEC Zwolle

Lennart Thy maakte de wedstrijd in de zestigste minuut toch weer spannend. De aanvaller van Zwolle wipte de bal behendig over keeper Vasilis Barkas heen.

Lidberg twee keer trefzeker

Maar de drie punten bleven in de Galgenwaard. Lidberg, die afgelopen weekend tegen Feyenoord zijn rentree maakte na een lange periode van blessureleed, maakte aan alle twijfel een eind.

Hij scoorde binnen twee minuten bijna twee identieke doelpunten. Vanaf de linkerkant van het strafschopgebied schoot hij de bal tot twee keer toe met rechts langs Schendelaar.

Maar daar bleef het niet bij, via Adrian Blake werd het ook nog 5-1.