Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Live: Israël en Hamas in oorlog | Egypte noemt besprekingen over staakt-het-vuren Gaza hoopgevend

De Palestijnse militante organisatie Hamas en Israël zijn met elkaar in oorlog sinds een grote aanval op Israël vanuit de Gazastrook. Dat land reageerde met aanvallen op de Gazastrook en sindsdien is het ook in de rest van het Midden-Oosten onrustig en zijn er onder andere aanvallen geweest van Israël op Iran en vice versa. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen.

Live: Israël en Hamas in oorlog | Egypte noemt besprekingen over staakt-het-vuren Gaza hoopgevend
Beeld Ismael Abu Dayyah/AP

Verder lezen: 

* Nieuws Israël slaat met hulp van bondgenoten ‘brutale en ongekende aanval’ Iran af 

* 24/7 op de hoogte Download onze mobiele app voor Android of Apple.

* Alleen voor abonnees Ook online toegang tot de Volkskrant, AD en 9 andere titels – zo werkt het

Live

  1. Egypte noemt besprekingen over staakt-het-vuren Gaza hoopgevend

    Egypte heeft goede hoop voor het voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza dat vertegenwoordigers van Hamas hebben meegenomen uit Caïro, zo meldde minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry maandagavond laat. Egyptische inlichtingenbronnen laten aan persbureau Reuters weten binnen twee dagen een respons te verwachten van de Palestijnse organisatie.

    Zondag meldde een hoge Hamas-functionaris al aan persbureau AFP dat de beweging "geen grote problemen" heeft met het laatste voorstel van Israël voor een staakt-het-vuren in Gaza. Het gaat om een plan voor een wapenstilstand van veertig dagen en de vrijlating van potentieel duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars, zo bevestigde de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, maandag.

    "We hebben goede hoop dat het voorstel rekening houdt met de positie van beide partijen en beide kanten tot matiging beweegt", aldus Shoukry. "Er zijn aan beide kanten factoren die gevolgen zullen hebben. Maar ik hoop dat iedereen dit moment aanpakt om te erkennen dat we niet verder kunnen met deze situatie die voortdurend mensenlevens kost."

    Egypte, Qatar en de Verenigde Staten treden al maanden op als bemiddelaars voor een bestand tussen Israël en Hamas. Tot dusver is het slechts één keer gelukt om een deal te sluiten. In november was een bestand van een week van kracht. In die week werden meer dan honderd gijzelaars vrijgelaten in ruil voor drie keer zo veel Palestijnse gevangenen.

  2. VS constateerden wangedrag bij vijf eenheden Israëlische strijdkrachten

    De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat vijf eenheden van het Israëlische leger verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten van Palestijnen. Het gaat om mishandelingen op de bezette Westelijke Jordaanoever voordat in oktober de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook uitbrak.

    Bij vier eenheden is 'effectief' ingegrepen en zijn 'corrigerende' maatregelen genomen. De mogelijkheid van Amerikaanse sancties is daardoor weggenomen, aldus het buitenlandministerie in Washington. Over de vijfde legereenheid, waarover Israël aanvullende informatie verstrekte, wordt verder overlegd tussen de Israëlische en Amerikaanse regering.

    Een woordvoerder van het ministerie weigerde details te geven over de schendingen die de eenheden hebben begaan en welke maatregelen er zijn genomen. Ook is niet bekendgemaakt om welke eenheden het gaat, maar aangenomen wordt dat de vijfde legereenheid het Netzah Yehuda-bataljon is. Dat bataljon is in 1999 opgericht voor ultraorthodoxe soldaten. 

  3. Von der Leyen: als Israël Rafah binnenvalt komt EU in actie

    Als Israël toch het met vluchtelingen volgepakte Rafah in de Gazastrook binnenvalt, zal de Europese Unie actie ondernemen. "Dan overleggen we met onze lidstaten en komen we in actie," zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Maar of de EU dan met sancties komt, wil ze niet zeggen.

    De linkse Europese lijsttrekker Walter Baier vroeg Von der Leyen tijdens een EU-verkiezingsdebat in Maastricht waarom de EU Israël maar laat begaan. Toen GroenLinkser Bas Eickhout, boegbeeld van de Europese Groenen, doorvroeg of na een inval in Rafah strafmaatregelen zouden volgen, haperde de commissievoorzitter. Ze zou dat 'volstrekt onaanvaardbaar' vinden, maar trekt 'nooit rode lijnen'. 'Volslagen onbevredigend', vond Baier.

    De EU-landen besluiten over sancties, maar buitenlandchef en Eurocommissaris Josep Borrell stelt ze doorgaans voor.

  4. Britse minister Cameron: wapenstilstand van 40 dagen in laatste voorstel Gaza

    In het jongste voorstel voor de oorlog in de Gazastrook staat een wapenstilstand van veertig dagen en de potentiële vrijlating van duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, maakte dat maandag bekend en spreekt van een 'zeer gul aanbod'.

    Hamas zei zaterdag het Israëlische standpunt over het nieuwe voorstel te hebben ontvangen en zou dit bestuderen. Een delegatie praat er maandag over in Egypte en zal ook reageren. Een hoge functionaris van Hamas verklaarde zondag dat de Palestijnse beweging 'geen grote problemen' heeft met het huidige voorstel.

    Onder meer Egypte, Qatar en de Verenigde Staten treden al maanden op als bemiddelaars voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Tot dusver is het slechts één keer gelukt om een deal te sluiten. In november was een bestand van een week van kracht. In die week werden meer dan honderd gijzelaars vrijgelaten in ruil voor drie keer zo veel Palestijnse gevangenen.

    Cameron heeft de hoop uitgesproken dat Hamas instemt met het huidige voorstel, net als zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken. De Amerikaanse minister vindt dat Israël Hamas een 'buitengewoon genereus' aanbod heeft gedaan.

    Beeld Getty Images via AFP
  5. Dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah opgelopen

    Het dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah maandag is opgelopen. Er zijn zeker twintig Palestijnen om het leven gekomen, melden medische bronnen. Ook zouden er vele gewonden zijn. Israël heeft drie huizen in de zuidelijke stad in de Gazastrook gebombardeerd.

    Nieuwszender Al Jazeera bericht dat vijf kinderen zijn omgekomen door de aanvallen in de nacht van zondag op maandag. Onder de twintig doden zouden negen leden van dezelfde familie zijn. Bij luchtaanvallen op Gaza-Stad zijn nog eens zeven doden gevallen, bericht Al Jazeera.

    Beeld REUTERS
  6. Blinken start bezoek aan Midden-Oosten

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is aangekomen in de Saoedische hoofdstad Riyad. De minister bezoekt het Midden-Oosten in de hoop een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen.

    Zondag maakte een Amerikaanse buitenlandwoordvoerder bekend dat de reis van Blinken was uitgebreid met bezoeken aan Jordanië en Israël. Die mededeling kwam niet lang na een verklaring van een Hamasofficial dat de Palestijnse beweging 'geen grote problemen' ziet in Israëls meest recente voorstel voor een bestand in Gaza.

    Maandag spreekt Blinken in Saoedi-Arabië naar verwachting met hoge functionarissen uit Qatar, Egypte, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië over hoe het bestuur van de Gazastrook er na de oorlog uit zou moeten zien. Ook de humanitaire hulp aan de bevolking van de Gazastrook komt daarbij aan bod, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eerder weten.

    Beeld AFP
  7. Zeven doden bij luchtaanvallen op Gaza-Stad

    Het Palestijnse persbureau Wafa bericht volgens Al Jazeera dat bij Israëlische luchtaanvallen in het noordelijke Gaza-Stad zondagavond zeven mensen zijn gedood. Vijf van hen, onder wie kinderen, kwamen om toen twee huizen in het westen van de stad werden gebombardeerd. Tientallen mensen raakten daarbij gewond.

    Bij een aanval even ten zuiden van de stad kwamen twee vrouwen om. Daar wordt onder het puin nog gezocht naar vermiste personen. 

  8. Zeker 13 Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen op Rafah

    Bij Israëlische luchtaanvallen op drie huizen in de stad Rafah, in het zuiden van Gaza, zijn zeker dertien doden en tientallen gewonden gevallen. Dat hebben artsen in het gebied maandag laten weten, meldt Reuters.

    De aanvallen op Rafah, waar meer dan een miljoen Palestijnen het afgelopen halfjaar naar zijn uitgeweken omdat die regio door Israël als veilig was aangemerkt, vonden plaats op een moment dat er een wapenstilstand aanstaande leek te zijn.

    Zondag zeiden Hamasfunctionarissen dat een delegatie onder leiding van Khalil Al-Hayya, het plaatsvervangend Gazahoofd van de groep, een voorstel voor een staakt-het-vuren zou bespreken dat door bemiddelaars uit Qatar en Egypte aan Hamas was overhandigd. Een hoge Hamasfunctionaris zou hebben gezegd dat de Palestijnse beweging 'geen grote problemen' heeft met het laatste voorstel van Israël.

    De bemiddelaars, gesteund door de Verenigde Staten, proberen met die deal een grootschalig grondoffensief in Rafah te voorkomen. Israël houdt vol dat dat nodig is om de laatste Hamasbastions te vernietigen, maar volgens critici zal zo'n aanval uitdraaien op een humanitaire ramp. 


    Beeld AFP
  9. Wapenstilstand lijkt aanstaande: Hamas ziet 'geen groot probleem' in recentste voorstel

    Ruim vijf maanden na de vorige en vooralsnog enige wapenstilstand in de oorlog tussen Israël en Hamas lijkt een nieuw staakt-het-vuren aanstaande. Een hoge Hamasfunctionaris zei zondag tegen persbureau AFP dat de Palestijnse beweging 'geen grote problemen' heeft met het laatste voorstel van Israël.

    Het Israëlische voorstel is een reactie op een voorstel van Egyptische en Qatarese bemiddelaars. "De sfeer is positief, behalve als Israël nieuwe obstakels opwerpt," zei de functionaris, die niet bij naam genoemd wilde worden.

    Wat er precies in het voorstel staat, is niet bekendgemaakt. Maar volgens de Amerikaanse nieuwssite Axios, die Israëlische verantwoordelijken citeert, bevat het bereidheid om te praten over 'het herstel van duurzame vrede' in Gaza.

    Een Hamasdelegatie onder leiding van Khalil al-Hayya, plaatsvervangend hoofd van Hamas, zou maandag het antwoord van de groep op het wapenstilstandsvoorstel geven tijdens een ontmoeting met Egyptische en Qatarese bemiddelaars in Caïro. 

  10. Biden verzekert Netanyahu van inzet VS voor veiligheid Israël

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag de Israëlische premier Benjamin Netanyahu nogmaals verzekerd van zijn 'ijzersterke inzet' (ironclad commitment) voor de veiligheid van Israël, meldt het Witte Huis. De twee leiders spraken elkaar telefonisch.

    Biden en Netanyahu evalueerden ook de lopende gesprekken over een bestand in Gaza en de uitwisseling van gevangenen tussen Israël en Hamas. Ook bespraken ze de toename van de levering van humanitaire hulp aan Gaza, onder meer door vanaf deze week nieuwe noordelijke grensovergangen te openen, aldus het Witte Huis.

    Biden herhaalde wat het Witte Huis omschreef als zijn 'duidelijke standpunt' over een Israëlische grondaanval op Rafah. Daar zijn de Amerikanen tegen vanwege de grote kans op burgerdoden in de met Palestijnse vluchtelingen overstelpte stad in het zuiden van Gaza.

    Hulpgoederen worden vanuit de lucht gedropt in de Gazastrook, 25 april.Beeld REUTERS
  11. Israëlische ministers: regering valt bij afzien van aanval Rafah

    De uiterst rechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft zondag gewaarschuwd dat hij de regering van premier Benjamin Netanyahu ten val zal brengen als een geplande militaire grondaanval op Rafah in het zuiden van de Gazastrook wordt afgeblazen.

    Er wordt momenteel in Egypte gesproken over een nieuw staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van een deel van de gijzelaars die Hamas nog vasthoudt. Een bestand is volgens Smotrich een 'vernederende capitulatie en verleent de nazi's een overwinning ten koste van honderden heldhaftige soldaten die in de strijd zijn gesneuveld,' schreef hij op sociale media. De minister noemt Hamas regelmatig nazi's.

    Mocht Netanyahu het bevel intrekken om Rafah, waar zich volgens Israël nog bataljons van Hamas bevinden, binnen te vallen, dan heeft een regering onder zijn leiding 'geen bestaansrecht meer'.

    Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir sloot zich zondag bij Smotrich aan. Op X herplaatste hij een bericht dat hij eerder in januari plaatste: 'Roekeloos akkoord = ontmanteling van de regering.'

    De Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich tijdens een persconferentie in Jeruzalem 5 februari.Beeld Getty Images
  12. Alleen de VS kunnen volgens Abbas grote aanval op Rafah voorkomen

     De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah aanvalt. Volgens Abbas staat zo'n aanval de komende dagen te gebeuren. De VS zijn er nadrukkelijk tegen, maar Israël heeft gezegd zich daar weinig van aan te trekken.

    Abbas sprak op een bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in de Saudische hoofdstad Riyad. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is daar ook aanwezig. Volgens Abbas zou het een "misdaad" zijn om Rafah binnen te vallen, en "de grootste ramp in de geschiedenis van het Palestijnse volk".

    Rafah ligt in het zuiden van de Gazastrook, nabij de grens met Egypte. Het is een cruciale stad voor de levering van hulpgoederen, zeggen internationale organisaties. Bovendien zijn er enorme aantallen vluchtelingen naartoe getrokken omdat Rafah minder gevaarlijk is dan de rest van Gaza. Israël zegt dat operaties in Rafah nodig zijn, omdat er nog Hamasstrijders zitten die het land wil uitschakelen.

    Rafah 28 april.Beeld AFP
  13. Honderden demonstranten bij Correspondents' Dinner in Washington op tot staakt-het-vuren

    Honderden actievoerders hebben zaterdag gedemonstreerd voor het Washington Hilton. In het hotel wordt het jaarlijkse diner voor Witte Huis-verslaggevers gehouden, het zogeheten Correspondents' Dinner. De demonstranten scandeerden leuzen over de dood van verslaggevers in de Gazastrook en riepen aanwezige journalisten op het evenement te boycotten.

    De Amerikaanse president Joe Biden, een van de aanwezigen bij het diner, ontweek de protesten aan de voorkant door via de achterzijde het pand te betreden. Hij werd daar opgewacht door een kleinere groep demonstranten, die opriepen tot een staakt-het-vuren in Gaza.

    Biden stak tijdens zijn speech later op de avond de draak met zijn eigen leeftijd en maakte rivaal Donald Trump bij de komende presidentsverkiezingen belachelijk. "Ja, leeftijd is een probleem. Ik ben een volwassen man die het opneemt tegen een 6-jarige," grapte hij. "Leeftijd is het enige dat we gemeen hebben. Mijn vicepresident steunt me."

    De president voorzag de pers van advies en riep hen 'oprecht' op geen partij te kiezen. "Ik vraag jullie de ernst van het moment in te zien." Journalisten moeten zich in zijn ogen niet laten leiden door bijzaken die de politiek zijn gaan domineren. "Concentreer je op wat echt op het spel staat."

    Sinds 2022 wordt het evenement, dat al honderd jaar bestaat, weer jaarlijks gehouden. Voormalig president Donald Trump liet het diner vanaf 2016 telkens aan zich voorbijgaan en daarna werd het Correspondents' Dinner meermaals door corona afgelast.

    Biden stak tijdens zijn speech later op de avond de draak met zijn eigen leeftijd bij het Correspondents' Dinner in Washington, 27 april. Beeld AFP
  14. Hezbollah zegt 'drones en raketten' op noorden van Israël te hebben afgevuurd

    Hezbollah heeft vanuit Libanon drie militaire stellingen in het noorden van Israël aangevallen, meldt de door Iran gesteunde militie. Als reden wordt 'vergelding voor vijandelijke aanvallen' aangevoerd.

    Bij Israëlische aanvallen op het zuiden van Libanon zijn, volgens Hezbollah, zaterdag drie doden en een tiental gewonden gevallen. Ook twee Hezbollah-strijders raakten gewond.

    Hezbollah vuurde tientallen raketten af op de militaire luchtmachtbasis van Meron, in het noorden van Israël, klinkt het in een in de nacht van zaterdag op zondag verstuurd persbericht. Eerder meldde de militie al een 'complexe aanval met explosieve drones en geleide raketten op het hoofdkwartier van het militaire commando al-Manara en een troepenverzameling van het 51e bataljon van de Golani-brigade'.

    Sinds de oorlog in de Gazastrook op 7 oktober begon nadat Hamas onaangekondigd Israël binnenviel, is het onrustig aan de Israëlisch-Libanese grens.

  15. Weer aanhoudingen bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

    Bijna tweehonderd actievoerders zijn zaterdag aangehouden bij nieuwe pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten, melden media in de VS. De arrestaties werden gedaan op Northeastern University in Boston, Arizona State University en Indiana University, schrijft The New York Times.

    Demonstranten hadden op het terrein van de onderwijsinstelling in Boston een tentenkamp opgezet. De directie vroeg hen te vertrekken, maar dat weigerden ze. Zaterdag heeft de politie hun tenten afgebroken en 102 activisten aangehouden. In Arizona werd een kampement op de universiteit afgebroken, 69 mensen werden meegenomen. Ook in Indiana greep de politie in. Opgebouwde tenten werden verwijderd en 23 actievoerders zijn aangehouden.

    De landelijke protestgolf begon aan Columbia University in New York, waar vorige week meer dan honderd demonstranten werden opgepakt nadat de universiteitsautoriteiten de politie hadden gebeld. Sindsdien zijn op steeds meer universiteiten in de VS soortgelijke acties gehouden en al meer dan zevenhonderd betogers gearresteerd.

    De politie heeft zaterdag op Northeastern University in Boston 102 activisten aangehouden en hun tenten afgebroken, 27 april.Beeld AP
  16. Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beraad

    Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

    "Vandaag ontving de Hamasbeweging het officiële antwoord van de zionistische bezetter op ons voorstel dat op 13 april aan de Egyptische en Qatarese bemiddelaars werd overhandigd," zei een woordvoerder van Hamas in een korte verklaring. "De beweging zal dit voorstel bestuderen en daarna haar antwoord indienen."

    Op 13 april vroeg Hamas een permanent staakt-het-vuren, wat Israël niet wil aanvaarden. Een delegatie van bemiddelaar Egypte arriveerde vrijdag in Israël in een poging de vastgelopen onderhandelingen nieuw leven in te blazen.

    Israëlische functionarissen zouden die Egyptische collega's hebben verteld dat ze bereid zijn onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen 'een laatste kans' te geven. Mochten de onderhandelingen alsnog mislukken, dan gaan de Israëli's door met hun invasie van Rafah, in het zuiden van Gaza.

    Bij een voorgaande gevechtspauze van een week, in november, werden 80 Israëlische gijzelaars geruild voor 240 Palestijnse gevangenen.

    Een demonstratie in Tel Aviv waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van de Israëlische gijzelaars, 17 april.Beeld AFP
  17. NBC News: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

    Israël voert regelmatig bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

    NBC News bericht dat tussen januari en april zeker zeven dodelijke luchtaanvallen plaatsvonden in gebieden van zuidelijk Gaza die het Israëlische leger als veilig had bestempeld. Dat deed het onder meer door strooibiljetten te verspreiden in een wijk in de zuidelijke stad Rafah op 18 december. Volgens nabestaanden zijn vijftien leden van een familie om het leven gekomen bij een luchtaanval op 9 januari. NBC was telkens ter plaatse kort na de luchtaanval.

    Ongeveer een maand later, op 12 februari, trof een aanval het Shabouravluchtelingenkamp, dat ook op een folder van het Israëlische leger als veilige zone was aangegeven. Een ploeg van NBC News filmde tientallen dode lichamen, waaronder die van enkele vrouwen en kinderen, in de nasleep van dat bombardement in Rafah.

    De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, zei tijdens een persconferentie in november dat Al-Mawasi, een kleine strook aan de kust van Gaza in Khan Younis, niet aangevallen zou worden. Sinds januari heeft het Israëlische leger burgers elf keer geadviseerd daarheen te evacueren. Toch vonden er diverse luchtaanvallen plaats, zegt NBC. Op 4 januari kwamen daarbij veertien mensen om, onder wie drie kinderen, toen hun tent werd getroffen.

    Israël gaf in december een interactieve kaart vrij waarop de Gazastrook is opgedeeld in zones die veilig zijn voor burgers en andere waar gevechten zijn met Hamas. Internationale hulporganisaties en inwoners van Gaza noemen die kaart verwarrend en moeilijk leesbaar. Regelmatige storingen met de internetverbinding maken het voor burgers moeilijk de kaart te raadplegen. De Israëlische regering en de strijdmacht doen naar eigen zeggen al het mogelijke om burgerdoden te beperken. 

    Slachtoffers van een luchtaanval in Rafah op 9 januari.Beeld Getty Images
  18. Amerikanen beginnen met bouw haven voor hulp aan Palestijnen

    Legereenheden van de Verenigde Staten zijn begonnen met de aanleg van een tijdelijke haven voor de kust van de Gazastrook, zodat de Palestijnen meer hulp kunnen krijgen. Het gaat om een platform en een pier. Het is de bedoeling dat de installatie begin mei klaar is, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie.

    Het Pentagon meldde eerder dat de aanleg mogelijk zestig dagen kan gaan duren. Zo'n duizend Amerikaanse manschappen zouden worden ingezet. President Joe Biden wil de noodlijdende Palestijnse bevolking meer humanitaire hulp leveren. Hij kondigde de maatregel begin maart aan, toen Israël hulptransporten over land tegenhield.

    De Amerikaanse militairen zullen niet op Gazaanse bodem opereren.

  19. Media: Israël zou vrijlaten van minder gegijzelden accepteren

    Volgens diverse media is Israël bereid af te zien van de oorspronkelijke eis van het vrijlaten van veertig gegijzelden door Hamas in ruil voor een tijdelijk staakt-het-vuren. Israëlische media hebben donderdag gemeld dat Israël bereid is de vrijlating van twintig gijzelaars te accepteren, zolang het vrouwen, mannen boven de vijftig en ernstig zieken zijn.

    Het oorlogskabinet heeft het Israëlische team van onderhandelaars opgedragen dit te bespreken met een Egyptische delegatie die vrijdag in Tel Aviv arriveert, aldus de berichten.

    The Times of Israel meldt dat Israël hiertoe bereid is nadat Hamas een eerder voorstel had afgeslagen dat uitging van het vrijlaten van veertig gegijzelden. Hamas beweerde dat het niet zoveel gegijzelden in die categorieën heeft die nog in leven zijn.

    Een hooggeplaatste Israëlische functionaris heeft ontkend dat het om twintig gegijzelden gaat. Het gaat volgens de functionaris om 33 mensen, het aantal vrouwen, ouderen en zieken dat nog steeds in Gaza wordt vastgehouden. Volgens Hamas ligt dat getal dichter bij de twintig, aldus The Times of Israel.

    Een demonstrant bij het ministerie van Defensie in Tel Aviv, 25 april.Beeld AFP
  20. Israël zegt veertig doelen van Hezbollah te hebben aangevallen

    Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen veertig posities van Hezbollah in het zuiden van Libanon aangevallen met gevechtsvliegtuigen en artillerie. Het gaat om doelen in de streek van het dorp Ayta al Shaab, dat een kilometer van de Israëlische grens ligt.

    De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zei eerder dat de helft van de commandanten van Hezbollah in het zuiden van Libanon is gedood en de andere helft zich schuilhoudt of wegtrekt.

    Eén van de posities na de aanval van Israël, Shebaa 26 april.Beeld AFP

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS en zet in het menu meldingen aan. Lees hier hoe je onze pushberichten aanzet

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.