Vier op een rij! Lorena Wiebes opnieuw de snelste in Scheldeprijs
foto: Cor Vos
woensdag 3 april 2024 om 14:59

Vier op een rij! Lorena Wiebes opnieuw de snelste in Scheldeprijs

Er staat geen maat op Lorena Wiebes in de Scheldeprijs. De pijlsnelle Nederlandse van SD Worx-Protime snelde woensdag in Schoten naar een vierde opeenvolgende zege in het ‘WK voor sprinters’. Charlotte Kool moest genoegen nemen met plaats twee, Martina Fidanza werd derde.

Vandaag stond met de Scheldeprijs 2024 het officieuze wereldkampioenschap voor sprinters op het programma. Niet alleen voor de mannen, want ook de vrouwen kwamen vandaag in actie in de omgeving van start- en finishplaats Schoten. Na zeges in 2021, 2022 én 2023 waren ook dit jaar weer alle ogen gericht op Lorena Wiebes. De snelste vrouw op twee wielen kon vandaag naar een vierde opeenvolgende zege snellen in de Scheldeprijs, maar moest dan wel eerst zien af te rekenen met onder meer Charlotte Kool, Elisa Balsamo en Chiara Consonni.

Anneke Dijkstra begint aan dappere solo
Zonder beklimmingen op het parcours leek het wachten op een sprint, al kon het slechte weer (regen van start tot finish en een zuidwestenwind aan windkracht vijf) vandaag zeker een rol gaan spelen. De natte omstandigheden zorgen voor een voorzichtige start van de wedstrijd. De eerste aanval liet even op zich wachten, maar met nog goed honderd kilometer voor de boeg gooide de Italiaanse Vittoria Grassi als eerste de knuppel in het hoenderhok.

De rensters werden onderweg niet gespaard door de weergoden – foto: Cor Vos

De renster van Bepink-Bongioanni slaagde er echter niet in om weg te blijven en ook de vluchtpoging van de Oostenrijkse Leila Gschwentner (Liv-AlUla Jayco) werd al snel weer in de kiem gesmoord. Een daaropvolgende aanval van Anneke Dijkstra had meer om het lijf. De 26-jarige Nederlandse van VolkerWessels – eerder dit jaar al vijfde in Le Samyn – reed in haar eentje een voorsprong bijeen van zo’n anderhalve minuut. Een dappere poging, maar het leek een gevecht tegen de bierkaai.

Jonge Finse gaat in de tegenaanval, meerdere valpartijen
In het peloton leek de sprintersploegen de situatie onder controle te hebben, al was het in de regenachtige omstandigheden wel oppassen voor eventuele calamiteiten. Meerdere rensters maakten onderweg kennis met het natte asfalt. Zo werd het peloton op goed dertig kilometer van de finish opgeschrikt door een grote valpartij, maar de schade leek al bij al nog mee te vallen. Wilma Aintila trok zich er weinig van aan en was daarvoor al in de tegenaanval gegaan op de eenzame Dijkstra.

De nog altijd maar 19-jarige Aintila slaagde er in haar eentje in om de sprong te maken, en zo begonnen we met twee koplopers aan de laatste twintig kilometer. Het verschil met het peloton bedroeg nog altijd een minuut, maar was dit ook genoeg om een sprint te ontlopen? Daar leek het niet op, maar Aintila en Dijkstra hielden in de laatste tien kilometer verbazingwekkend goed stand. Het verschil bleef lange tijd schommelen rond de 35, 40 seconden. Was er een stunt van jewelste in de maak?

De jonge Finse renster Aintila wist de sprinters nog bijna te verrassen – foto: Cor Vos

Vier op vier voor ongenaakbare Wiebes
De sprintersteams beschikten blijkbaar over stalen zenuwen, want op 1,5 kilometer van de finish werden de twee aanvalsters dan toch bij de lurven gegrepen. En dus gingen we toch gewoon sprinten om de bloemen. Wiebes moest het in de laatste kilometer doen zonder echte lead out, maar de topfavoriete wist zich – via het wiel van haar grote uitdaagster Kool – alsnog in een uitstekende positie te manoeuvreren. De concurrentie bleek vervolgens niet bij machte om haar bij te houden in de sprint.

Voor de 25-jarige Wiebes is het dus haar vierde zege in de Scheldeprijs, en haar zesde overwinning van 2024.

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
3 april 2024 15:06
Wiebes blijft toch wel fenomenaal goed. Haar verbetering bergop is niet (echt) ten koste gegaan van haar eindschot. Ik blijf het jammer vinden dat ze bij SD Worx rijdt, waardoor ze heel regelmatig tactisch gevangen zit binnen haar eigen ploeg.
3 april 2024 15:14
Mooie solo van Dijkstra.

Reacties zijn gesloten.