Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Rabobank blokkeert inzamelingsacties voor ‘reisbureau’ dat Gazanen voor grof geld helpt vluchten

Rabobank blokkeert het geld dat zijn klanten via het crowdfundingplatform GoFundMe ophalen voor het Egyptische ‘reisbureau’ Hala. Tegen hoge betaling biedt Hala inwoners van de Gazastrook een uitweg uit het oorlogsgebied.

Webpagina van crowdfundingplatform GoFundMe.

Rabobank zegt niet te kunnen garanderen dat de geldstroom richting Hala voldoet aan de antiwitwaswetgeving. De bank heeft twijfels bij de werkwijze van Hala, dat in verband wordt gebracht met omkoping en corruptie.

Daarnaast ziet de bank dat geld dat Rabobank-klanten via inzamelingsacties hebben opgehaald vervolgens is overgemaakt naar derden in ‘andere landen dan Egypte’. Een woordvoerder spreekt van ‘individuen in buitenlanden die weinig verband houden’ met de inzamelingsacties.

Hala vraagt duizenden euro’s per persoon voor het overbrengen van inwoners van de Gazastrook naar Egypte. De praktijk van het ‘reisbureau’ riekt naar mensensmokkel, constateerde de Volkskrant vorige maand.

Omdat Hala vrijwel alle andere aanbieders heeft weggeconcurreerd, zijn Gazanen aangewezen op dit bureau. Vluchtelingen en hun familieleden staan voor een dilemma: zonder betalingen aan Hala is het vrijwel onmogelijk de Gazastrook te ontvluchten.

Over de auteur
Daan de Vries is algemeen verslaggever van de Volkskrant.

Sinds het begin van de oorlog heeft Hala de tarieven meermaals verhoogd, tot meer dan tien keer de prijs van voor 7 oktober 2023, de dag waarop Hamas met terreuraanvallen op Israël de oorlog ontketende.

Familieleden van Gazanen die willen vluchten voor het oorlogsgeweld, zetten crowdfundingsacties op om het benodigde geld op te halen, vaak tienduizenden euro’s. Wereldwijd is volgens een voorzichtige berekening van de Volkskrant via GoFundMe ruim 35 miljoen euro opgehaald. Het werkelijke bedrag is vermoedelijk veel hoger.

Ook klanten van Rabobank hebben crowdfundingsacties opgezet voor vluchtende Gazanen. Nu heeft de bank besloten die transacties tegen te houden, bevestigt een woordvoerder.

Rabobank is deze week begonnen contact op te nemen met betrokken klanten. De bank wil niets zeggen over de hoeveelheid inzamelingsacties en over de omvang van de opgehaalde bedragen.

‘Vip-reizen’ voor wanhopige Gazanen

Antiwitwaswetgeving schrijft voor dat banken zelf in de gaten houden of klanten zich schuldig maken aan witwassen en het financieren van terrorisme. Vanwege deze wetgeving zag Rabobank zich gedwongen de GoFundMe-transacties te blokkeren.

Verschillende internationale media, waaronder de Volkskrant, hebben zich de afgelopen maanden in de werkwijze van Hala verdiept. Het bedrijf verdient flink aan de ‘vip-reizen’ die het aanbiedt aan wanhopige Gazanen.

Hala’s oprichter, zakenman en krijgsheer Ibrahim al-Argany, heeft vermoedelijk nauwe banden met de Egyptische autoriteiten – die overigens elke betrokkenheid bij Hala ontkennen. Zonder contact met de autoriteiten zou Hala echter niet in staat zijn om Palestijnen uit de Gazastrook te loodsen.