RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Voor de 28ste keer een dode kat gevonden in water bij Lelystad

De katten worden telkens in hetzelfde kanaal gevonden. Beeld © Politie

Het is opnieuw raak in het Gelderse Diep, het water in Lelystad waar de afgelopen jaren al meer dan 20 dode katten zijn gevonden. Gisteren vond een buurtbewoner naast een dode kat ook voor het eerst een dode hond. Heeft een dierenbeul weer toegeslagen?

De dieren bleken al in verre staat van ontbinding, schrijft Omroep Flevoland. Waarschijnlijk lagen ze dus al langere tijd in het water. De dieren waren niet gechipt en lagen zo'n honderd meter van elkaar in het water. 

De buurtbewoner zag afgelopen maandag ook al een kat. Het dier leefde nog en wist zelfstandig uit het water te komen. Vorig jaar kwam ook een kat levend uit het kanaal.

28ste dode kat

Volgens buurtbewoner Henk Timmerman kan er geen twijfel over bestaan dat een dierenbeul weer heeft toegeslagen, zegt hij tegen RTL Nieuws. "Dit is de 28ste keer dat er een dode kat wordt gevonden. In twee jaar tijd." In die jaren daarvoor gebeurde dit zelden. 

De politie laat weten dat nog niet honderd procent vastgesteld kan worden dat inderdaad een dierenbeul actief is. "Die vraag is vaker gesteld, maar dat kunnen wij niet zo zeggen." Uit het onderzoek dat de politie heeft gedaan bij de dode katten, zijn geen duidelijke sporen van geweld te zien.

Timmerman heeft zelf al twee katten verloren, vertelde hij eerder tegen RTL Nieuws:

Na 20 dode katten vrezen bewoners Lelystad voor dierenbeul

02:53
Bewoners in Lelystad vrezen dat een dierenbeul actief is.

Enige oplossing

"Iedereen vraagt om cameratoezicht", zegt Timmerman. "Ik denk dat dat de enige oplossing is, maar dat weigert de politie. We hebben wel wat wildcamera's geplaatst, maar dat heeft nog niks opgeleverd." Wat het ingewikkeld maakt is dat katten worden gevonden over een lengte van meer dan een kilometer.

Het is onduidelijk hoe de dieren in het water terechtkomen. Feit is dat ze er alleen met grote moeite zelf weer uit kunnen komen, zegt Timmerman, omdat de kade voor de beestjes erg hoog is. "Die kade is überhaupt gevaarlijk, ook voor mensen. Als een kind hier in het water valt, dan verdrinkt dat kind gelijk."

Bron: RTL Nieuws