Terug naar de krant

Eerste Kamer stelt behandeling wetsvoorstel over sluiting gasveld Groningen uit

Leeslijst Nieuws
Gaswinning Groningen Een meerderheid van de senatoren is er nog niet van overtuigd dat de leveringszekerheid van gas ook zonder het Groninger gasveld is veiliggesteld. Zij willen daar eerst meer informatie over.
Leeslijst

De Eerste Kamer stelt de behandeling van het wetsvoorstel over de definitieve sluiting van het Groninger gasveld uit. Dat schrijft persbureau ANP. De behandeling stond volgende week op de agenda, maar een meerderheid van de senatoren is er nog niet van overtuigd dat de leveringszekerheid van gas ook zonder het Groninger gasveld is veiliggesteld. De senatoren willen onder meer een commissiedebat woensdag in de Tweede Kamer over dit onderwerp afwachten

Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer steunde begin maart juist het wetsvoorstel van demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) om het Groningerveld per 1 oktober definitief te sluiten. Een aantal partijen wilde dat moment zelfs naar voren halen en al per 1 mei de gasputten volstorten met beton. Daarop volgde het verzoek aan de Eerste en Tweede Kamer om het voorstel zo snel mogelijk te behandelen. Een woordvoerder van Vijlbrief zegt tegen ANP dat de staatssecretaris „onaangenaam verrast” is dat de Eerste Kamer daar geen gehoor aan geeft.

VVD-senator Caspar van den Berg diende het verzoek tot uitstel in. Volgens hem is er meer dan genoeg tijd om tot een besluit te komen, omdat het komende ‘gasjaar’ pas over een paar maanden begint. Door de behandeling van het wetsvoorstel uit te stellen komt het vraagstuk van wel of niet boren in het komende gasjaar dus nog lang niet aan de orde, stelt hij. Hij krijgt bijval van BBB, PVV, JA21, SGP, FVD en 50PLUS, die ook zeggen meer informatie over de leveringszekerheid te willen voordat ze kunnen stemmen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in