Jarenlange zoektocht naar manier om roeken te verjagen eindigt in de bouwmarkt: ‘Supersimpel’

Een eigenwijze roek blijft achter in de Gaykingastraat in Ten Boer
© Tristan Braakman/RTV Noord
Op meerdere plekken in onze provincie zorgt de roek voor overlast. En er is al van alles geprobeerd om de slimme vogel te verjagen: dagelijks nesten verwijderen, verjagers en cd’tjes ophangen. In Ten Boer lijkt een oplossing te zijn gevonden.
Tevreden kijkt ecoloog Nynke Osinga door haar verrekijker naar boven. Er zitten nog maar drie roekennesten hoog in de toppen van de bomen aan de Gaykingastraat in Ten Boer. De rest van de kolonie is verdwenen.
‘Deze drie paartjes zijn wel echt heel erg gemotiveerd om hier te blijven, we proberen nu of we deze ook kunnen laten verhuizen. We hopen dat ze eieren voor hun geld kiezen en aansluiten bij de rest van de kolonie.’

‘Blokje om en schone was binnen’

Hoe anders was het beeld in deze straat een jaar geleden. Tientallen nesten en honderden vogels zorgden voor overlast in de buurt. Buurtbewoners liepen soms liever een blokje om en durfden hun was niet meer buiten te hangen. ‘Alles was wit van de poep’, vertelt Ten Boerster Regina van der Zee. Om nog maar niet te spreken van de herrie. ‘Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat maakten ze lawaai. Het was echt heel erg.’

Gemeente probeerde al van alles

De gemeente Groningen zocht vergeefs naar oplossingen. Alleen vorig jaar werd er al 50.000 euro uitgegeven in die zoektocht. De roek werd verjaagd met geluid, het verwijderen van nesten en met cd’tjes - in de hoop dat de lichtreflecties de vogel zouden afschrikken. Ook het afzagen van de takken waar de roek nestelt en het laten overvliegen van natuurlijke vijanden door een valkenier zijn overwogen.

Bouwmarkttrechter

Maar ecoloog Nynke Osinga heeft met haar collega de oplossing gevonden: een trechter. ‘Hij komt gewoon uit de bouwmarkt!’, zegt Osinga zichtbaar enthousiast. Ze kocht er 150 en verdeelde die over de 50 bomen van de kolonie in Ten Boer.
Lees verder onder de foto
Ecoloog Nynke Osinga met haar bouwmarktvondst
© Tristan Braakman/RTV Noord
De bouwmarkt-trechter wordt met een hoogwerker op plekken in de boom bevestigd waar de roek wil nestelen. ‘Maar doordat die trechter er zit, blijven de takken van nestjes niet goed liggen’, legt Osinga uit.

‘Hele slimme vogel’

‘Het zijn hele slimme vogels, met een eigen cultuur en bouwwijze en daar houden ze sterk aan vast. De truc is om te begrijpen hoe de roek denkt, daarin mee te gaan en een alternatief te bieden’, vertelt de ecoloog.
Lees verder onder de video
Trechters verjagen overlastgevende roeken in Ten Boer
De kolonie is dit jaar verhuisd en heeft de nesten net buiten Ten Boer gebouwd. ‘Dat is een mooie plek in de weilanden. Daar kan de roek alle energie richten op het bouwen van de nesten en de jongen. En de bewoners hebben geen overlast meer.’
Lees verder onder de foto
De trechters zijn geplaats op 'drievorken', de plek waar de roek nestelt
© Tristan Braakman/RTV Noord
Van Leek tot Ter Apel hebben buurtbewoners regelmatig overlast van de roek. Maar de bouwmarkt-trechter lijkt daar een einde aan te maken.
Osinga: ‘In principe kun je dit overal gebruiken, zolang je maar zorgt dat er een alternatief is waar de roek heen kan, want het is een beschermde vogel.’