Brandstof aan pomp steeds duurder door oplopende olieprijs

Nieuws
De prijzen aan de pomp zijn de afgelopen maanden behoorlijk gestegen, in navolging van de hogere olieprijzen. Sinds begin dit jaar is de adviesprijs voor een liter benzine volgens consumentencollectief UnitedConsumers al met bijna 20 cent gestegen. De adviesprijs voor diesel ging in die periode met circa 10 cent per liter omhoog.
anp
dinsdag 2 april 2024 om 10:49 aangepast 11:40
Afbeelding
beeld anp

De adviesprijs voor een liter Euro95 staat nu op 2,235 euro en die van diesel is 1,97 euro per liter. Die adviesprijzen worden doorgaans alleen gevraagd bij pompstations langs snelwegen. Pomphouders kunnen namelijk afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen.

De olieprijzen liggen inmiddels op het hoogste niveau in ongeveer vijf maanden. Dat komt mede door de verder oplopende spanningen in het Midden-Oosten nadat Israël maandag een luchtaanval uitvoerde op het consulaire gebouw van de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus. Daarbij zijn twee generaals van de Iraanse Revolutionaire Garde omgekomen. Ook vijf andere leden van de Garde overleefden de aanval niet.

Serieuze reactie

Teheran heeft gezegd met een serieuze reactie te komen. Iran is bondgenoot van de Houthi-rebellen in Jemen. Die voeren geregeld aanvallen uit op schepen in de Rode Zee, waaronder op olietankers. Mogelijk kunnen de Houthi's die aanvallen verder opvoeren of kan Iran tankers in de Perzische Golf aanvallen.

Ook de productiebeperkingen door de OPEC+ spelen een rol bij de hogere olieprijzen. De groep van grote olieproducerende landen, waaronder Saudi-Arabië en Rusland, vergadert woensdag weer over de productie. Naar verwachting wordt dan de productiebeperking van meer dan 2 miljoen vaten per dag doorgezet tot het einde van het tweede kwartaal.

Chinese industrie

Verder spelen ook andere factoren een rol, waaronder een tijdelijk verlaagde olie-export uit Mexico. Ook zijn er cijfers gekomen over een groeiende Chinese industrie. China is 's werelds grootste importeur van ruwe olie. Bij een aantrekkende productie in China zal naar alle waarschijnlijkheid de olievraag toenemen, wat dus zorgt voor hogere prijzen.

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie staat nu op bijna 85 dollar en Brentolie kost meer dan 88 dollar per vat (van 159 liter).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag.

Afbeelding

Universiteit VS schorst studenten om pro-Palestijns protest

Columbia University in New York is maandag begonnen met het schorsen van studenten die weigeren hun tenten op de campus af te breken. Studenten hadden een tentenkamp opgezet van waaruit ze protesteerden tegen de aanvallen van Israël in de Gazastrook.

Afbeelding

Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag.

Afbeelding

Bewoners geëvacueerd bij grote brand in Ede

Bij een grote brand in een appartementencomplex aan de Louise Henriettelaan in het Gelderse Ede zijn bewoners geëvacueerd. Dat meldt de brandweer Gelderland-Midden op X.

Afbeelding

Egypte noemt besprekingen over staakt-het-vuren Gaza hoopgevend

Egypte heeft goede hoop voor het voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza dat vertegenwoordigers van Hamas hebben meegenomen uit Caïro, zo meldde minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry maandagavond laat.

Afbeelding

Aardbeving met een kracht van 2.2 in Groningen

Bij het Groningse Kommerzijl heeft maandagavond tegen 23:00 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. De beving had een kracht van 2.2 en werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer.