RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedrijven

Leegloop uit top Blokker: 'Een heel slecht voorteken'

Blokker verliest derde directeur in korte tijd. Beeld © ANP

Operationeel directeur Dennis Besems vertrekt bij winkelketen Blokker. Zijn overstap naar bouwmarkt Gamma volgt op het plotselinge afscheid van algemeen directeur Jeanine Holscher in december en het tot dusverre onopgemerkt gebleven vertrek van financieel directeur Allard Visser.

Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z. "Het vertrek is een heel slecht voorteken", zegt retail-expert Paul Moers. "Als het management in zo'n moeilijke situatie massaal opzegt, zegt mij dat eigenlijk alles. Het is niet erg loyaal dat ze een zinkend schip verlaten, en geeft ook aan dat ze er zelf geen vertrouwen meer in hebben. Het is een waardeloos signaal."

Leegloop

Eind november constateerde Blokker dat het spoedig te maken zou krijgen met een ernstige liquiditeitstekort. Daarop schakelde het de adviseurs van Ernst & Young in om naar financiering te zoeken. Sinds januari staat Blokker te koop. Maar de keten van 400 huishoudwinkels blijkt dus niet alleen te worden geplaagd door financiële problemen.

In de top van Blokker is de afgelopen maanden sprake van een opmerkelijke leegloop. Eind november maakte Jeanine Holscher, die sinds oktober 2020 algemeen directeur van de winkelketen was geweest, plotseling bekend dat zij in januari zou opstappen.

Scheidend
Lees ook:
Scheidend topvrouw hielp Blokker niet aan beloofde winst

Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt overigens dat Holscher haar taken als statutair directeur van Blokker al op 1 december neerlegde, vrijwel direct na de constatering van het verwachte liquiditeitstekort en de aankondiging van haar vertrek.

Exit financieel directeur

Uit datzelfde KvK-register blijkt dat op diezelfde dag ook de financieel directeur van Blokker Allard Visser (45) zijn taken neerlegde. Zijn vertrek bleef tot dusverre onopgemerkt.

Visser werkte sinds de herfst van 2019 voor Blokker, waar hij opklom tot de functie van chief financial officer. Eerder werkte hij voor Intertoys, Holland Casino, Action en telecombedrijven Telfort en KPN.

Vertrek Besems

Nu vertrekt dus operationeel directeur Besems bij Blokker. De voormalige supermarkt-man (Jumbo, C1000) werkte zeven jaar bij het moederbedrijf Mirage Retail Group.

Voordat hij in het voorjaar van 2021 overstapte naar Blokker was Besems vier jaar operationeel directeur bij zusterbedrijf Big Bazar. Het grootste deel van die periode werkte hij al samen met Holscher, die tot de herfst van 2020 algemeen directeur van de koopjesketen was.

Aansturing 400 winkels

Besems was de afgelopen drie jaar als chief operational officer en 'directeur winkelbedrijf' van Blokker verantwoordelijk voor de aansturing van de 350 eigen vestigingen en 50 franchisewinkels van de keten huishoudwinkels.

Besems wordt over twee weken directeur bij bouwmarktketen Gamma, onderdeel van de retailconcern Intergamma. Gamma telt 166 doe-het-zelf-winkels in Nederland. De meeste daarvan zijn franchisevestigingen, winkels in handen van zelfstandige ondernemers.

Wenst Blokker succes

In een bericht op netwerksite LinkedIn bedankt Besems 'alle collega’s bij Blokker' voor de samenwerking, en wenst hen 'veel succes in de toekomst'.

"We hebben een mooie ontwikkeling met elkaar gemaakt en de weg vooruit verder vormgegeven door het optimaliseren van bestaande processen, verbeteren van de bedrijfsresultaten en het winkelnetwerk en het opstarten van vele nieuwe initiatieven."

Topman Ynse Stapert van Mirage Retail Group en Besems reageerden nog niet op verzoeken om een toelichting op het vertrek. 

'Vertrek management slecht voorteken'

Volgens retaildeskundige Paul Moers is er onder investeerder Michiel Witteveen, die Blokker in 2019 overnam van de gelijknamige ondernemersfamilie, te weinig geïnvesteerd in de winkels van de huishoudketen. 

"Na de herpositionering uit 2017 is er eigenlijk vrij weinig meer gebeurd, terwijl de buitenwereld wel is blijven veranderen. Omdat de klant massaal online koopt, moeten winkels echt spectaculair en verrassend zijn, en daar is de afgelopen jaren te weinig aan gedaan."

Moers heeft twijfels over de inbreng van eigenaar Witteveen. "Hij is meer iemand die met de financiën speelt, dan een echte bedrijvendokter. Het vertrek van het management bij Blokker is een heel slecht voorteken. Het enige lichtpuntje is dat nu de winkelketen mogelijk wordt verkocht, een nieuwe eigenaar er een nieuw team mensen kan neerzetten die de klus misschien wel aankan."

Mirage-topman
Lees ook:
Mirage-topman Witteveen: 'Blokker en Intertoys gaan goed terechtkomen'