Helft van alle bezwaarmakers gaat tot nu toe akkoord met aanbod IMG

De helft van de gedupeerden die de afgelopen maanden een aanbod kregen van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), is daar tot nu toe mee akkoord gegaan. Het gaat om 1.312 gedupeerden. In totaal krijgen zo'n 2.600 bezwaarmakers een aanbod.
Dertig bezwaarmakers hebben het aanbod afgewezen. Zo'n 1.300 bewoners moeten nog een keuze maken, laat het IMG dinsdag weten.

Bezwaar nadat schade niet is vergoed

Het gaat om bewoners die het niet eens zijn met hun schaderapport. De ene scheur wordt wel beoordeeld als bevingsschade, de andere niet, en daar zijn ze het vaak niet mee eens. Bewoners kunnen dan bezwaar maken.
Ook kan het zijn dat geen enkele schade wordt vergoed, zoals bij een gedupeerde uit Tolbert die in de buurt van de gasopslag bij Langelo woont:
Een schaderapport van een gedupeerde uit Tolbert
© Martin Drent/RTV Noord
Een bezwaarprocedure kan vele maanden duren. Het aantal bezwaren dat bij het IMG op de plank lag, was eind vorig jaar opgelopen tot 2.600. Na het vernietigende rapport van de parlementaire enquêtecommissie heeft het schadeloket besloten om de bewoners een eenmalig aanbod te doen, om de 'berg' van bezwaren sneller af te handelen.
Het aanbod houdt in dat bewoners zevenhonderd euro voor elke scheur krijgen. Daarbij maakt het niet uit of de scheur is beoordeeld als bevingsschade of niet. Daarbovenop krijgen bewoners vijfduizend euro voor de gemaakte kosten, het soms lange wachten en het ongemak.

28 miljoen euro overgemaakt

Bezwaarmakers die het aanbod accepteren, krijgen het geld volgens het IMG binnen een paar dagen op hun rekening. Tot nu toe heeft het schadeloket 28 miljoen euro overgemaakt naar gedupeerden.
Bewoners die het aanbod niet accepteren, kunnen hun bezwaar laten afhandelen volgens de reguliere bezwaarroute. Hierbij wordt nog wel gekeken naar de oorzaak van de schade. Daardoor kan de vergoeding via deze route lager uitvallen.
Het kantoor van het IMG aan het Cascadeplein in Groningen
© Martin Drent/RTV Noord

Aantal schikkingen zal nog oplopen

Het aantal gedupeerden dat akkoord gaat, zal de komende weken waarschijnlijk nog verder oplopen. De helft van de bezwaarmakers moet immers nog een keuze maken. Bewoners moeten binnen vier weken na ontvangst van het aanbod hun keuze doorgeven.
Een kleine groep bezwaarmakers heeft nog geen aanbod gekregen. Volgens het IMG kan dit komen doordat de woning van eigenaar is veranderd, er nog een opname moet plaatsvinden of doordat er sprake is van overlijden.
Alle bezwaarmakers hadden eind januari eigenlijk al een aanbod moeten krijgen, maar die deadline haalde het IMG niet. Het schadeloket liet in februari weten dat het meer tijd bleek te kosten om alle gedupeerden persoonlijk te benaderen.