Een poppetje met een swastika-armband in het spel 'Minecraft', heel populair bij 6- tot 12-jarigen. / Gamekenner David Verbruggen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een poppetje met een swastika-armband in het spel 'Minecraft', heel populair bij 6- tot 12-jarigen. / Gamekenner David Verbruggen. © RV / Juan Wyns

Hoe ga je om met haatspraak tijdens het gamen? Experts geven tips aan jongeren én ouders: “Rapporteer en blokkeer”

“Vieze bitch”, “vuile homo” of het ‘n-woord’ naar het hoofd geslingerd krijgen tijdens populaire schietspellen als een ‘Fortnite’ of ‘Call of Duty’. Gamers die hakenkruisen bouwen in ‘Minecraft’. Steeds meer jongeren worden het slachtoffer van online haat, toonde onze onderzoekscel gisteren aan. Maar wat moet je doen als je er zelf mee in aanraking komt? Experts David Verbruggen en Olivier Cauberghs geven concrete tips aan gamers én hun ouders. “Ga het gamen vooral niet verbieden.”

5 reacties

  • johan van Oevelen

    4 weken geleden
    dat de gameindustrie ze gewoon een dag of twee "banned" van hun account na een eerste waarschuwing via de chat (AI genoeg om dit op te volgen hoor). Ze zullen het wel leren dan ;) opvoeden he
  • johan fransaert

    1 maand geleden
    de oplossing geef gamers de mogelijkheid om chat en persoonlijke berichten uit te schakelen, in de meeste gevallen kun je wel personen blokkeren maar nooit heb je de mogelijkheid om chat gewoon uit te schakelen, in WOW vechten ze al 15/20 jaar tegen dit met heel weinig succes.
  • Tom Van Calster

    1 maand geleden
    Of nog beter ... negeer.
  • Wim Wuytack

    1 maand geleden
    Als je ze niet leest en er niet op reageert stopt dat meestal snel.
  • Christophe van Elk

    1 maand geleden
    Laat ze gewoon hun plan trekken. Ik game ook al heel mijn leven en sinds online gaming er is is dat al zo. Op den duur leert ge daar vanzelf gepast mee omgaan. Ge leert ze gepast van antwoord dienen als ze dat bij u doen. Of ge kunt ze muten.