RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Beurs

Goudprijs bereikt nieuw record

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

De prijs van goud blijft maar stijgen en daardoor bereikte de goudprijs vandaag het hoogste niveau ooit. Een kilo goud kost nu zo'n 67.000 euro.

Op de goudmarkt steeg de prijs van goud vanochtend met bijna 1,5 procent ten opzichte van de slotkoers van donderdag naar meer dan 2265 dollar per troy ounce (31,1 gram).

Daarmee zette de opmars van de voorgaande weken door. Vorige maand steeg de goudprijs al voor het eerst naar meer dan 2200 dollar per troy ounce.

120
Lees ook:
120 gevonden goudstaven gaan na vier jaar toch naar Rode Kruis

Rente

De goudprijs stijgt door een aantal zaken. Belangrijk is dat de vraag groeit doordat beleggers denken dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, in juni de officiële rente zal verlagen.

Goud levert, in tegenstelling tot bijvoorbeeld geld op de bank, geen rendement op. Als de rente hoog staat, dan is het bedrag dat je mist aan rente doordat je goud koopt een stuk hoger dan wanneer de rente daalt.

Verder zal een lagere rente in de VS de dollar goedkoper maken ten opzichte van andere valuta's. En daardoor wordt het voor beleggers van buiten de VS relatief goedkoper om goud te kopen. De goudprijs is in dollars.

Veilige haven

Daarnaast zorgt de geopolitieke onrust in de wereld ervoor dat beleggers meer goud willen hebben. Goud wordt namelijk gezien als een veilige haven.

Ook vanuit China er meer vraag naar goud, zowel van de kant van de Chinese centrale bank, als van Chinese huishoudens.

Voor tien miljard euro aan goud in diepste geheim vervoerd naar Zeist

01:02
Bron: RTL Z / ANP