Paul vertrekt naar China, op de fiets

Paul vertrekt naar China, op de fiets. "Ik hoop voor Kerst terug te zijn."
© Frank Moonen (L1)
De meeste fietsliefhebbers maken een toer door Limburg, of misschien net daarbuiten. Maar Paul van Mullekom (63) uit Steyl gaat dat niet ver genoeg. Hij stapt op de fiets voor een reis naar China en Thailand.
Van Mullekom is er al maanden mee bezig. Deze week is het zover, want dinsdag vertrekt hij voor een tocht van zeven maanden met als einddoel Thailand. Helemaal in zijn eentje, al ziet hij dat zelf totaal anders. We gingen op bezoek bij Paul en kregen antwoord op vijf prangende vragen over een immense tocht.

Waar komt dit idee vandaan?

"Ik fiets al mijn hele leven: ik heb bijvoorbeeld al twee keer de reis naar Santiago de Compostela gemaakt. Een keer alleen en een keer met mijn vrouw. En samen zijn we ook al naar onder meer Parijs en Wenen gefietst. Een jaar of tien geleden kwam ik op het idee deze reis te maken en nu ik met pre-pensioen ben, is het zover. Ik heb altijd bij de brandweer gewerkt, dus dan heb je al veel meegemaakt en ben je al op heel veel voorbereid. En ik dacht, als je het nu niet doet, wordt het niets meer."

Hoe gaat de reis van meer dan 10.000 kilometer eruit zien?

"De eerste etappes gaan door Duitsland. Eerst naar Keulen en Koblenz en dan overnachten bij een vriend in de buurt van Frankfurt. Die locaties heb ik geregeld en daarna zie ik het wel. Via Duitsland ga ik naar Wenen via een bekende fietsroute. Dan naar Istanbul in Turkije waar ik de Sultansroute ga volgen. Na zes weken komt mijn vrouw vier dagen langs. Dan kan ik ook kleren en andere zaken wisselen. Na Istanbul door Turkije naar Tbilisi in Georgië en vervolgens is het even de vraag of ik Azerbeidzjan in kan. Mogelijk is de grens dicht, in dat geval moet ik een stuk vliegen naar Kazachstan. Daarna volg ik de beruchte Pamir Highway, ook wel het dak van de wereld genoemd, en dan fiets je over bergtoppen van 4500 meter. Daarna kom ik in de Gabi-woestijn, daar is fietsen onmogelijk, waardoor ik met de bus naar Zuid-China reis. Vandaar door naar Laos en Thailand, waar een zwager woont. Dat is het einddoel."

Hoe regel je eten en overnachtingen?

"Eigenlijk is dat helemaal niet zo ingewikkeld. Ik slaap in jeugdherbergen of regel onderdak via een app, bijvoorbeeld 'Warm Showers'. Daar zitten heel veel mensen in, die hetzelfde doen als ik en allerlei tips en adressen hebben voor onderweg. Ik wil per dag maximaal 80 kilometer afleggen, maar vooruit plannen gaat niet. Je weet niet wat je gaat tegenkomen, je kunt een keer een slechte dag hebben of heel slecht weer. Maar vrijwel overal is internet en dan kom je al een heel eind."

Wat neem je mee?

"Niet heel erg veel. Dat kan op de fiets ook niet. In elk geval moet je je op alles kunnen kleden, het zal warm worden maar op sommige plekken kan het 's nachts ook vriezen. Het voordeel is dat ik de zomer in fiets. Ik fiets op een Koga Miyata, uiteraard niet elektrisch want een accu opladen zal niet overal lukken. Mijn vrouw komt een paar keer langs en kan dan schone spullen meenemen. En verder kun je altijd iets onderweg nog kopen. Er zal ook wel eens iets kapot gaan, maar ik heb in principe banden die niet lek kunnen gaan."

Wanneer ben je terug?

"De planning is voor Kerst. Mijn vrouw komt dan naar Thailand en dan vliegen we samen terug. Maar er kan natuurlijk altijd onderweg iets gebeuren, al ga ik daar niet vanuit."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!