Erik Juffermans Erik Juffermans
31/03/2024 21:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/03/2024 15:21

Rechter bevriest miljoenen van zelfbenoemde Bitcoin bedenker

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Rechter bevriest miljoenen van zelfbenoemde Bitcoin bedenker

Foto: Szabolcs Magyar/Shutterstock

Misschien heb je weleens van Craig Wright gehoord. De Australiër beweert al jaren dat hij niemand minder dan Satoshi Nakamoto is, de bedenker van Bitcoin (BTC).

In een recente rechtszaak, aangespannen door het Crypto Open Patent Alliance (COPA), stelde de rechter vast dat Wright in feite niet Satoshi Nakamoto is. Nu heeft de rechter ook geoordeeld dat de bankrekeningen van Wright bevroren moeten worden. 

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Rechtbank neemt maatregelen tegen neppe bitcoin bedenker

Nadat de rechtbank in het nadeel van Wright oordeelde, verplaatste Wright snel geld van het Verenigd Koninkrijk naar Singapore. Deze actie leidde tot zorgen en COPA vroeg de rechter de assets van Wright te bevriezen.

“Dit leidde begrijpelijk tot serieuze zorgen van COPA dat Dr. Wright maatregelen trof om kosten en consequenties te ontlopen na zijn verlies in de rechtbank,” aldus de rechter.

Gisteren heb ik een wereldwijd bevriezingsbevel (‘WFO’) voor een bedrag van £6 miljoen uitgevaardigd op basis van een aanvraag ingediend door de COPA tegen dr. Craig Wright.”

De kosten van COPA in de rechtszaak zijn inmiddels opgelopen tot meer dan $8 miljoen. Wright lijkt deze kosten dus te willen ontlopen.

COPA werd in 2020 opgericht en bestaat uit 33 leden die de ontwikkeling van crypto technologie willen bevorderen. Leden zijn onder andere Coinbase, Meta, MicroStrategy, Uniswap en Worldcoin.

Waar is Craig “faketoshi” Wright mee bezig?

Zoals gezegd, beweert Wright al jaren Satoshi Nakamoto te zijn en zegt daarmee ook recht te hebben op het Bitcoin netwerk. Zo diende hij in 2019 zelfs een officiële aanvraag in voor de copyrights van de Bitcoin whitepaper. Dit was niet succesvol.

Hoewel vrijwel niemand hem gelooft, hield Wright niet op. Hij spande namelijk  talloze rechtszaken aan tegen mensen en organisaties die zeiden hem niet te geloven.

In april 2021 klaagde COPA Wright aan. Eerder deze maand, op 14 maart, oordeelde de rechter dat de bewijzen “overduidelijk aantonen dat Wright niet Nakamoto is”. 

Wat Wright bezielt is onduidelijk, en waarom hij zo graag de wereld wil doen geloven dat hij Satoshi Nakamoto is, is een raadsel. Met de recente uitspraak van de rechter mogen we hopen dat hij zich voorlopig gedeisd houdt.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie