NOS Voetbal

Ajax-vrouwen zien titelkansen vervagen met verlies in Heerenveen

Ajax-vrouwen verslikken zich in Friesland in Heerenveen

Van Stamford Bridge naar het Abe Lenstra Stadion bleek zondag voor Ajax een wereld van verschil. Na het verdienstelijke 1-1 gelijkspel bij Chelsea in de Champions League verspeelden de Amsterdamse vrouwen duren punten in de eredivisie.

Het werd in Friesland 2-1 voor sc Heerenveen.

Vier wedstrijden voor het einde was het verschil tussen het lang ongenaakbare maar de laatste weken worstelende FC Twente en Ajax nog maar vier punten. De jacht was geopend. Waar Twente zaterdag echter nipt won van ADO Den Haag (1-0) ging Ajax onderuit.

Met een kopbal op de lat van Romée Leuchter begon Ajax goed en Tiny Hoekstra schoot tegen haar oude club de openingsgoal binnen. Na een afgekeurde treffer van Leuchter vanwege buitenspel gingen de bezoekers met een voorsprong de rust in.

In het eerste kwartier na rust ging het helemaal mis voor Ajax en bogen Janneke Ennema en Lyanne Iedema de achterstand van Heerenveen om in een 2-1 voorsprong.

Hoekstra was daarna dicht bij de gelijkmaker, maar haar inzet werd van de lijn gehaald.

Derde zege Heerenveen

Voor de Friese vrouwen was het pas de derde overwinning van het seizoen. Thuis had Ajax, dat ondanks het gelijkspel bij Chelsea werd uitgeschakeld in de Champions League, nog met 5-1 gewonnen van Heerenveen.

Heerenveen viert de winnende goal van Lyanne Iedema

Het was voor Ajax het eerste puntenverlies na vijf overwinningen op een rij. De hoop op een inhaalslag zoals vorig jaar, toen Ajax de titel pakte, was gaan leven, maar met zeven punten achterstand en drie wedstrijden te gaan is de kans op titelprolongatie heel klein.

AZ en PSV gelijk

Eerder op zondag speelden de voetbalsters van AZ en PSV met 3-3 gelijk. Indiah-Paige Riley en Joëlle Smits zetten PSV op een 0-2 voorsprong, via Desiree van Lunteren en Daphne Stoop kwam AZ op gelijke hoogte en na de tweede goal voor Riley zorgde Floor Spaan voor de 3-3 eindstand.