Onderzoek: Koffie beschermt mogelijk tegen terugkeer van kanker

Kankerpatiënten die veel koffie dronken, leefden gemiddeld langer. De onderzoekers maken echter wel enkele voorbehouden.

coffee pot with coffee
© ktasimar/Shutterstock

Elke dag worden er wereldwijd 2 miljard kopjes koffie gedronken, en voor velen is koffie een onmisbaar onderdeel van de dagelijkse routine.

Hoewel koffie vooral zo populair is vanwege de smaak en het verkwikkende effect, komen internationale onderzoekers nu met nog een goede reden om een kopje koffie te zetten.

Een onderzoek onder 1719 Nederlandse darmkankerpatiënten duidt er namelijk op dat koffie het risico op terugkeer van de ziekte kan verlagen.

Het is echter een observationele studie, die de oorzaak niet verklaart, maar slechts een trend vaststelt.

Het is daarom te vroeg om harde conclusies te trekken, omdat het verband mogelijk ook door andere risicofactoren kan worden verklaard.

Zeker twee kopjes per dag

Toch liet het onderzoek een aantal interessante trends zien.

Patiënten die minstens twee koppen filterkoffie per dag dronken, hadden over het algemeen minder kans dat hun kanker na de behandeling terugkeerde.

En degenen die zeker vijf kopjes per dag dronken, hadden 32 procent minder kans dan degenen die één kopje of helemaal geen koffie dronken.

Verder zagen de onderzoekers ook een hogere overlevingskans bij de koffiedrinkende patiënten.

Koffie heeft een keerzijde

Beïnvloedt de hersenen

Kleine doses cafeïne verbeteren je humeur, geheugen en focus. Van een teveel word je prikkelbaar en slaap je slecht. Cafeïnemoleculen binden zich namelijk aan dezelfde receptoren als adenosine, een stof die signalen over vermoeidheid uitzendt.

1

Jaagt bloeddruk op

Hoge doses koffie geven dopamine af, de stof die je fit en actief houdt. Die vergroot de vetverbranding en verbetert je prestaties tot 12% – maar verhoogt ook je bloeddruk.

2

Regelt je eetlust

Koffie vermindert je trek en mogelijk de opname van koolhydraten in je darmen, waardoor je ervan kunt afvallen, maar geeft wel meer maagzuur.

3
© shutterstock/lotte fredslund

Ook voor dit aspect gold dat patiënten die minstens twee kopjes per dag dronken langer leefden, terwijl degenen die zeker vijf kopjes dronken het langst leefden van iedereen.

‘We hopen dat het resultaat klopt, want het lijkt afhankelijk van de dosis te zijn. Hoe meer koffie je drinkt, hoe groter het effect,’ zegt hoofdauteur Ellen Kampman, hoogleraar Nutrition and Disease aan de Wageningen Universiteit, tegen The Guardian.

Hoewel de onderzoekers niet kunnen verklaren waarom het zwarte vocht lijkt te beschermen tegen terugkerende darmkanker, hebben ze wel een vermoeden.

Hoe zit het met andere soorten koffie?

‘Koffie bevat honderden biologisch actieve verbindingen die antioxiderende eigenschappen hebben en mogelijk beschermen tegen darmkanker,’ zegt coauteur Marc Gunter, hoogleraar kankerepidemiologie aan het Imperial College London.

Het onderzoek vermeldt niet of verschillende soorten koffiebonen een ander effect hebben op het risico op terugkerende darmkanker.

Het is ook onduidelijk of koffie bereid met een cafetière, espressomachine of andere methode tot een ander resultaat zou kunnen leiden dan filterkoffie.

Eerdere onderzoeken hebben koffie in verband gebracht met lagere ontstekings- en insulineniveaus. Dat is interessant omdat hogere onstekings- en insulinewaarden in verband zijn gebracht met een grotere kans op darmkanker.

Daarnaast zijn er onderzoeken die suggereren dat koffie het risico op baarmoederkanker verlaagt.

Verder kan koffie ook de kans verminderen op onder andere diabetes type 2, de ziekte van Parkinson en trombose, zolang de consumptie beperkt blijft tot drie of vier koppen per dag.