30 maart 2024 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Na grote thermische verschillen op zaterdag krijgt de Benelux op zondag (Eerste Paasdag) te maken met een kans op onweersbuien. Na een bewolkte start met regionaal wat mist of motregen krijgt België als eerste te maken met enkele opklaringen. De temperatuur kan dan snel oplopen tot plaatselijk zo’n 17 graden. Aan het einde van de middag en ‘s avonds kunnen er dan enkele stevige buien ontstaan met kans op onweer en windstoten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Tijdelijk warmere lucht, toename onstabiliteit

In de vroege ochtend heeft een groot deel van de Benelux nog te maken met bewolkt weer en soms ook met wat nevel of motregen. Enkel in het zuidoosten van België zijn er al wat opklaringen. Gedurende de dag schuiven die naar het noorden. In de namiddag is dan vooral in het noorden van België en de zuidelijke helft van Nederland de zon van tijd tot tijd te zien. In die regio’s kan het kwik ook stijgen naar 16 tot 18 graden.

Het noorden van Nederland en het zuidoosten van België moeten zondagmiddag juist rekening houden met meer bewolking en soms wat (mot)regen. Daar wordt het dan ook maar maximaal een graad of 9 tot 14.

De temperatuurkaart van HARMONIE voor zondag aan het begin van de namiddag. In de gebieden met opklaringen is het beduidend warmer dan in het noorden van Nederland en zuidoosten van België.

Met de oplopende temperaturen neemt ‘s middags de onstabiliteit toe. In de regio’s met opklaringen en daardoor hogere temperaturen kan de hoeveelheid CAPE oplopen naar mogelijk ruim 500 J/kg. CAPE is de hoeveelheid beschikbare energie voor convectie. In het noorden van Nederland is het minder warm en daar is maar weinig energie beschikbaar voor de formatie van (onweers)buien.

  • Lees meer over wat CAPE precies is en hoe het wordt berekend.

CAPE volgens het Franse weermodel AROME voor zondag aan het einde van de namiddag (Wetterzentrale).

Buien met onweer en windstoten

Naast de hoeveelheid beschikbare energie is ook windschering een belangrijke factor. Als de wind op verschillende hoogtes uit andere richtingen komt en/of van kracht wisselt, kunnen onweersbuien zich beter organiseren. De combinatie van de hoeveelheid CAPE en windschering kan wat zeggen over het type onweer dat te verwachten is. Zondag zijn buien met onweer van het type single-cell of multicell mogelijk.

Eventuele onweersbuien zondag kunnen van het type single-cell, maar ook multicell zijn.

De fijnmazige weermodellen verschillen nog enigszins wat betreft de buienverwachting voor zondagmiddag en -avond. Het Duitse weermodel ICON-D2 laat slechts een enkele losse onweersbui zien met op veel plekken niet meer dan zo’n 3 mm aan neerslag. HARMONIE toont op uitgebreidere schaal wat intensere buien, met plaatselijk 10 – 15 millimeter regen. Het Franse weermodel AROME laat op veel plekken buien zien, met soms 5 – 10 mm in korte tijd.

Neerslag tussen 19 en 20 uur zondagavond volgens AROME. Een zone met buien trekt van zuid naar noord over de Benelux. Daarbij is er kans op onweer en kan het even flink plenzen (WXCharts).

Naast onweer is er bij de buien ook kans op windstoten. Volgens sommige weermodellen zou het mee vallen met de windstoten, maar AROME en HARMONIE tonen plaatselijk wel windstoten van 50 tot 60 km/h, zeer lokaal nog iets meer. Mocht je de deur uit moeten, check zondag in de late namiddag of avond dan ook even de regenradar en de onweerradar.

Naast dat er kans is op onweer, kunnen de buien ook gepaard gaan met windstoten. Bij de hevigste buien zijn windstoten van zo’n 50 à 60 km/h niet uitgesloten (WXCharts).

Jelmer van der Graaff

Door Jelmer van der Graaff

Ik volg momenteel de MSc Klimaatstudies aan de Wageningen Universiteit en ben vooral geïnteresseerd in (toekomstig) extreem weer. Ik deel mijn verhalen, inzichten en analyses graag met jullie op NoodweerBenelux.


Verder lezen

Alles bekijken
8

Onweerskansen 30 april 2024

21 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen