Israël wil maandag met VS praten over offensief Rafah

Samenleving
door anp
zaterdag, 30 maart 2024 om 5:03
bijgewerkt om zaterdag, 30 maart 2024 om 6:34
anp300324029 1
Israël heeft de Verenigde Staten voorgesteld maandag in gesprek te gaan over het geplande offensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Dat melden Amerikaanse functionarissen aan CNN.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegde vorige week het bezoek van een delegatie aan Washington af, door de weigering van de VS een VN-resolutie te blokkeren waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Gaza. In plaats van een veto uit te spreken onthielden de VS zich van stemmen, waardoor de VN-Veiligheidsraad voor het eerst kon oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.
Later in de week zei Netanyahu toch een delegatie naar Washington te sturen voor het Gazaberaad. Daarin zullen de twee landen spreken over een gepland Israëlisch offensief in Rafah. De VS willen uit angst voor een humanitaire ramp niet dat Israël dat offensief begint en zouden alternatieven willen bespreken.
In Rafah verblijven zo'n 1,5 miljoen Palestijnen, velen van hen zijn naar de grensstad gevlucht door de Israëlische aanvallen op de rest van de Gazastrook.