Directe promotie ADO haast onhaalbaar na nieuwe dreun tegen FC Groningen

© Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag lijkt directe promotie naar de eredivisie te kunnen vergeten. Voor eigen publiek verloor ADO met 0-2 van FC Groningen, waardoor het is gezakt naar de vijfde plaats op de ranglijst. Al vier wedstrijden op rij lukte het ADO niet om te winnen.
Het weekend van de Haagse wederopstanding, het had ADO Den Haag-trainer Darije Kalezic vooraf waarschijnlijk als muziek in de oren geklonken. Maar in plaats daarvan hoorde hij in het tot de nok gevulde ADO-stadion vrijdagavond vooral het gezang van vijfhonderd meegereisde Groningers. Wat niet gek was, aangezien die wat te vieren hadden: een overwinning.
Op voorhand waren ze al de grote favoriet tegen een ADO dat drie wedstrijden op rij niet had gewonnen. Na de gelijke spelen tegen Roda JC en FC Dordrecht en de pijnlijke 3-1 nederlaag tegen Telstar, hoopte nummer vier ADO de goede vorm weer een beetje te vinden. Maar helaas voor Kalezic leek het er voor rust eerder op alsof zijn spelers vroeg waren begonnen met het zoeken van paaseitjes op het veld.

Kansen schaars

ADO had weinig in te brengen tegen de ploeg die van de laatste achttien wedstrijden slechts één keer puntloos van het veld stapte. Lang duurde het dan ook niet voordat de Haagse vijfmans-verdediging werd geklopt. Na ruim een kwartier rondde Romano Postema met een beheerst wipje over doelman Nick Marsman een uitstekende aanval af. Het was de eerste echte kans van de wedstrijd, nadat de Groningers alleen een afstandsschot hadden geproduceerd.
Kansen van Haagse zijde waren in de eerste helft schaars. ADO had amper de bal en leek overal een stapje te laat. Pas op slag van rust toonde de thuisploeg het eerste teken van leven. Een lage voorzet vanaf rechts belandde voor de voeten van de inlopende Lasse Vigen, die de bal naast het doel schoof.

Op jacht naar gelijkmaker

Henk Veerman maakte zich in de povere eerste helft zichtbaar boos. ‘De Haagse Paling’, die voor de aftrap de prijs voor beste speler van de derde periode in ontvangst nam, werd amper in het spel betrokken. Pas na vijftig minuten werd hij voor het eerst gevaarlijk, in een fase waarin ADO op zoek ging naar de gelijkmaker. Een hard schot ging maar net voor het doel langs.
Het geloof op de gelijkmaker keerde met de inbreng van Jort van der Sande terug bij het publiek. Amper een minuut stond de aanvallende middenvelder in het veld toen hij bijna een uitstekende voorzet van Henri Koudossou binnengleed. ADO had zich op karakter terug in de wedstrijd geknokt.

Geen Haagse wederopstanding

Precies op het moment dat ADO aanspraak leek te maken op de gelijkmaker, was het Groningen dat de voorsprong uitbouwde. Met een prachtige steekpass werd de Haagse steekpass te kakken gezet. Thom van Bergen maakte er vervolgens 0-2 van en de wedstrijd was gespeeld. ADO was geslagen en gaf steeds meer ruimte weg. De Haagse wederopstanding na rust bleek van korte duur.
Door deze nederlaag is ADO gezakt naar de vijfde plaats op de ranglijst en lijkt het directe promotie uit het hoofd te moeten zetten. Volgende week vrijdag staat een uitwedstrijd tegen SC Cambuur op het programma.

ADO Den Haag - FC Groningen: 0-2 (0-1)

1. 18. 0-1 Postema
  2. 66. 0-2 Van Bergen
Opstelling ADO Den Haag: Marsman; Koudossou, Waem, Derijck, Absalem; Vigen, Sürmeli, Vlak; Van Mieghem (59. Van der Sande), Veerman, Schalk
Opstelling FC Groningen: Jurjus; Rente, Duarte, Hove, Bacuna, Schreuders, Määttä, Van Bergen, Postema, Valente, Peersman
Scheidsrechter: Marc Nagtegaal
Gele kaart: Waem (ADO Den Haag) Van Bergen (FC Groningen)
Rode kaart: -
Lees hier de wedstrijd terug:
90. Net als in de eerste helft bedraagt de extra tijd vier minuten.
66. In een fase waarin ADO op zoek is naar de gelijkmaker, maakt FC Groningen er 0-2 van. Tom van Bergen rondt een goede aanval af. Met een slimme steekpass werd de Haagse verdediging te kakken gezet.
59. Amper een minuut staat Jort van der Sande in het veld als hij een goede voorzet van Henri Koudossou net niet binnen kan schuiven.
55. Amir Absalem komt naar binnen en haalt uit. Zijn schot wordt geblokt.
54. Henk Veerman krijgt de grootste Haagse kans van de wedstrijd, nadat Alex Schalk de bal verovert. In eerste instantie neemt Veerman de bal verkeerd mee, maar vanuit de draai schiet hij alsnog hard richting het doel. De bal gaat voorlangs.
53. Johan Hove haalt van grote afstand uit namens FC Groningen. Zijn inzet gaat net naast het doel.
50. Een steekpasje van Henk Veerman komt net niet aan. ADO heeft iets meer aanvallende intenties na rust.
48. FC Groningen komt er gevaarlijk uit. Een lage voorzet komt net niet aan.
46. ADO Den Haag is begonnen aan de tweede helft.
Rust: 0-1.
45. De extra tijd bedraagt vier minuten.
42. Lasse Vigen krijgt een kansje voor ADO. Een lage voorzet belandt voor de voeten van de inlopende middenvelder, die de bal naast het doel schuift. ADO laat op slag van rust even een teken van leven zien.
39. Timothy Derijck ligt op de grond, nadat Thom van Bergen op de verdediger doorloopt. Derijck lijkt door te kunnen, maar de schrik zat er even in. Van Bergen krijgt een gele kaart.
36. ADO heeft het in verdedigend opzicht klein staan, maar creëert letterlijk niks. Het is wachten op de 0-2 van de bezoekers.
33. Een indraaiende voorzet komt net niet aan bij doelpuntenmaker Romano Postema.
25. Opnieuw is Groningen gevaarlijk. Een identieke steekbal als bij de 0-1 wordt dit keer wel door de Haagse verdediging over de achterlijn gewerkt.
24. Matteo Waem krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd. Hij maakte een overtreding ter hoogte van de middenlijn.
19. Het spel wordt na het doelpunt even stilgelegd. Er is een beker op het veld gegooid.
18. FC Groningen komt op een terechte voorsprong. Via een uitstekende combinatie komt Romano Postema oog-in-oog met doelman Nick Marsman te staan. Beheerst wipt de Groninger de bal over de doelman. ADO moet in de achtervolging.
15. ADO zakt in tegen FC Groningen, dat de bal heeft. Grote uitgespeelde kansen hebben beide ploegen nog niet gecreëerd.
6. Een Gronings schot van afstand is geen probleem voor doelman Nick Marsman
5. Nick Marsman schiet de bal zo in de voeten van een Groninger, die de bezoekers bijna op voorsprong schiet. De doelman tikt de bal vanaf de grond weg. Groningen schreeuwt om een strafschop.
3. Daryl van Mieghem kan net niet bij een te korte terugspeelbal. Doelman Hidde Jurjus schiet de bal lang.
1. De wedstrijd is begonnen. ADO moét vanavond winnen.
0. Henk Veerman heeft het Bronzen Schild in ontvangst genomen. Dit is de prijs voor beste speler van de derde periode.
0. Bart van Hintum heeft zojuist een foto in ontvangst genomen, omdat hij tegen Telstar zijn 500e wedstrijd in het profvoetbal speelde. Echter, dat was zijn 501e wedstrijden, omdat de wedstrijd Oss - Haarlem in 2009 ongeldig werd verklaard. De Haarlemmers gingen dat seizoen failliet.
0. ADO Den Haag staat na 31 wedstrijden op de vierde plaats. FC Groningen staat een plaats hoger, zij zijn de nummer drie van de ranglijst.
0. ADO speelt met een gemankeerde verdediging tegen de Groningers. Bart van Hintum, Tyrese Asante en Justin Ché zijn geblesseerd. Gylermo Siereveld is de enige verdediger die nog op de bank zit.