De Russische Federale Veiligheidsdienst identificeert de VS als verdachte van de Crocus-aanval

0

Hier is het vervolg van Gilbert Doctorow op zijn interview waarover ik gisteren berichtte. https://www.paulcraigroberts.org/2024/03/27/washington-crossed-a-fatal-red-line-with-the-crocus-attack/

Doctorow is een zorgvuldige analist die de ernst van situaties niet overdrijft, schrijft Paul Craig Roberts.

De Crocus-aanval zou een keerpunt kunnen zijn in de houding van Poetin tegenover de VS. Poetin heeft zich rustig gehouden in de Russische reactie op de provocaties van Washington, om de situatie niet te laten verergeren. Het beleid van Poetin is geweest te wachten tot het Westen tot bezinning komt en de realiteit accepteert. Ik heb benadrukt dat dit een vergissing is, aangezien Poetins tolerering van provocaties resulteert in meer provocaties van toenemende ernst. Met 319 doden en gewonden Russische burgerslachtoffers in een buitenwijk van Moskou lijkt het erop dat de provocaties een rode lijn hebben overschreden. Het hoofd van de Federale Veiligheidsdienst kreeg groen licht om Washington als verdachte te identificeren bij de Russische media. Aangezien Poetin publiekelijk heeft verklaard dat alle verantwoordelijken zullen worden gestraft, ben ik het ermee eens dat Doctorows karakterisering van de situatie verwant is aan de Cubaanse rakettencrisis.

Het is mogelijk dat Poetin de situatie zal heroverwegen en de Crocus-aanval zal gebruiken om tegemoet te komen aan de politieke en media-eisen dat hij deze keer iets doet. Hij kan de schuld beperken tot Oekraïne en de aanval gebruiken om het geweld te gebruiken dat hij twee jaar geleden had moeten gebruiken om Oekraïne op één lijn te brengen en het conflict te beëindigen.

Als Poetin zichzelf er opnieuw van overtuigt, of wordt overtuigd door pro-westerse facties in Rusland, als die nog bestaan, dat het Westen uiteindelijk tot bezinning zal komen en wederom niet in actie komt, zullen de provocaties blijven verergeren. Ik zou zelfs zeggen dat nog een exemplaar van de omvang van Crocus de lont van de Derde Wereldoorlog zou aansteken.

Hier is het rapport van Doctorow:

Opmerkelijke uitspraken van gisteren aan journalisten door Alexander Bortnikov, directeur van de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB)

Gilbert Doctorow 27 maart 2024

https://gilbertdoctorow.com/2024/03/27/yesterdays-remarkable-statements-to-journalists-by-alexander-bortnikov-director-of-russias-federal-security-service-fsb/

Aan niet-ingewijden leg ik eerst uit dat de FSB de opvolger is van de bekende en gevreesde KGB van de Sovjet-Unie. De FSB van vandaag zou echter beter kunnen worden vergeleken met de FBI in de Verenigde Staten. Het gaat over allerlei soorten binnenlandse criminaliteit en over bedreigingen voor Russische burgers, zoals terrorisme. Het bureau en zijn hoofd komen zelden in het nieuws.

In dit opzicht is de FSB zowel in binnen- als buitenland minder zichtbaar dan de Buitenlandse Inlichtingendienst onder leiding van Sergei Naryshkin, een staatsfiguur die dit millennium vijf jaar lang voorzitter was van de Doema, het Russische lagerhuis van de wetgevende macht. drie jaar als hoofd van de presidentiële administratie. In beide posities werd Naryshkin heel vaak op televisie gezien terwijl hij zijn taken uitvoerde.

Daarentegen bracht Bortnikov de afgelopen vijftien jaar uit het zicht door in zijn FSB-kantoor. De spectaculaire aanval op de concertzaal Crocus City Hall heeft hem echter naar het middelpunt van de belangstelling gebracht en gisteren ontmoette hij de Russische staatstelevisiejournalist Pavel Zarubin voor een interview en liet zich vervolgens onderweg verder ondervragen door een groep andere journalisten. langs een gang. Deze spontane Q&A werd later uitgezonden op het televisiejournaal. Wat Bortnikov te zeggen had was buitengewoon en heeft rechtstreeks te maken met de vraag of jij en ik nu op zoek moeten gaan naar schuilkelders. Helaas zul je er niets van terugvinden in de hoofdverhalen van de hedendaagse mainstream media. In de Financial Times staat bijvoorbeeld een verslag van Xi’s ontmoeting met CEO’s van Amerikaanse bedrijven om de banden te herstellen: interessant, maar niet erg relevant als we aan de vooravond van WO III staan.

Bortnikov behoort per definitie tot de binnenste kring van adviseurs van Vladimir Poetin. Hij, Poetin en Naryshkin zijn allemaal ongeveer even oud. Met zijn 72 jaar is Bortnikov slechts enkele jaren ouder.

Ik werd vooral getroffen door zijn evenwichtigheid en voorzichtige, zorgvuldig afgewogen woordkeus, terwijl hij met transparantie en een ‘laat de chips vallen waar ze kunnen’, onaangetast, uiteenzette waar het onderzoek naartoe gaat.

De journalisten onderzochten allemaal de vraag wie er achter de terreuraanslag zat. Bortnikov vertelde hen… en ons: achter de terreurdaad gepleegd door islamistische extremisten staan ​​de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Oekraïne.

Bortnikov zei dat de voorlopige bevindingen erop duiden dat de vier daders van de slachting met de auto naar de grens met Oekraïne gingen, waar ze aan de andere kant werden opgewacht. Hij legde heel kalm uit dat de betrokkenheid van buitenlandse mogendheden wordt opgehelderd en dat hij nu niets uit pure emotie zal zeggen, maar zal wachten tot de feiten stevig zijn verzameld voordat deze worden gepresenteerd.

Niettemin was het volkomen nieuwswaardig dat hij de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Oekraïne noemde als de waarschijnlijke marionettenspelers van de terreurdaad. Laten we niet vergeten dat Russische functionarissen na het bombarderen van de Nord Stream-pijpleidingen, de belangrijkste aanval op kritieke civiele infrastructuur wereldwijd in de afgelopen vijftig jaar, niet rechtstreeks met de vinger naar welk land dan ook hebben gewezen. Er waren toespelingen, maar geen directe beschuldigingen zoals we gisteren van Bortnikov hoorden.

Advertisement

Intussen werden, afgezien van het gesprek van de heer Bortnikov met journalisten, gisteren veel nieuwe elementen over de terreuraanslag op het stadhuis van Crocus gepost op het nieuws- en analyseprogramma Sixty Minutes van de Russische staatstelevisie. We vernamen met name dat in de laatste dagen van februari en de eerste paar dagen van maart twee van de vier aanvallers in Istanbul waren. Het vertrek en de aankomst van iemand op een luchthaven in Moskou werden op video vastgelegd. We kregen te horen in welke hotels ze verbleven, en de selfies en andere foto’s gemaakt door iemand in Istanbul werden op het scherm getoond. Het is nog steeds niet duidelijk met wie ze elkaar in Turkije hebben ontmoet. De timing zelf is echter heel belangrijk, omdat er werd gezegd dat ze naar Moskou waren teruggekeerd om op 8 maart, Internationale Vrouwendag, een heilige datum op de Russische kalender, een terreuraanslag uit te voeren. Als ze dat die dag hadden gedaan, zou het effect catastrofaal zijn geweest voor de presidentsverkiezingen in Rusland een week later.

Volgens Sixty Minutes werd echter vastgesteld dat de Russische staatsveiligheid op 8 maart te streng was om de terroristische missie te laten slagen en de Verenigde Staten besloten de stekker uit die operatie te trekken. Merk op dat dit ongeveer het tijdstip is waarop Victoria Nuland haar ontslag indiende bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (5 maart). Het mogelijke causale verband verdient hier zeker de aandacht van mijn collega’s in de Amerikaanse ‘dissidenten’-gemeenschap.

Hoe het ook zij, het scenario dat later op de dag tijdens de talkshow Avond met Vladimir Solovjov werd onderzocht, is dat de Oekraïners een week na de Russische presidentsverkiezingen besloten door te gaan met de terreuraanslag, toen deze de grondgedachte grotendeels kwijt was. Ze deden dit ondanks de bezwaren van Washington.

Van tijd tot tijd vragen lezers waarom ik aandacht besteed aan talkshows zoals die van Vladimir Solovyov. Deze sceptici zijn geneigd te negeren dat Solovjov niet alleen de gebruikelijke onverantwoordelijke academici en journalisten uitnodigt die het publiek kunnen amuseren, maar ook enkele zeer serieuze staatslieden die dicht bij het machtscentrum in Rusland staan ​​en invloed uitoefenen op het voeren van het buitenlands en binnenlands beleid, inclusief in het bijzonder commissievoorzitters en andere sleutelfiguren uit de Doema.

Zo was het gisteravond toen we hoorden van een lid van de Commissie voor de betrekkingen met het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (voormalige Sovjet-Unie). Verwijzend naar de nooit aflatende terreuraanslagen op burgers in de Russische grensregio Belgorod vanuit het nabijgelegen Charkiv (Oekraïne), zei hij dat het tijd is om Charkov met de grond gelijk te maken: waarschuw de bevolking om in de auto te stappen en naar het westen te gaan, en blaas vervolgens alles op. Kharkiv is na Kiev trouwens de dichtstbevolkte stad van Oekraïne.

Over het algemeen is de stemming van de panelleden en van gastheer Solovjov zelf nu op een kardinale manier aan het veranderen: Oekraïne wordt gezien als een vijandige staat en hoe eerder er een einde aan komt, hoe beter. Er werd gisteravond gesproken over de noodzaak van raketaanvallen om het presidentiële paleis in Kiev en alle militaire en andere besluitvormende regeringscentra in de hoofdstad met de grond gelijk te maken.

Zoals we de afgelopen twee jaar herhaaldelijk hebben opgemerkt. President Poetin is een stem geweest voor gematigdheid en terughoudendheid, en heeft zich verzet tegen acties die de Derde Wereldoorlog zouden kunnen uitlokken. Daar komt duidelijk een einde aan wanneer zijn eigen FSB-directeur de Verenigde Staten en Groot-Brittannië aanwijst als planners van de grootste terreuraanslag in Rusland in twintig jaar.

©Gilbert Doctorow, 2024


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws direct in je mailbox te ontvangen:

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Vergeet niet de bevestigingsmail te openen om de nieuwsbrief te activeren (check je spambox als je hem niet ziet)


Israëlisch-Amerikaanse proxy claimt verantwoordelijkheid voor de terroristische aanval in Moskou

Er wordt vooraf gemodereerd dus het kan even duren voor je comment verschijnt.

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties