Man Rens Kroes direct de cel in na hoger beroep verkrachting: “Arrogante houding”

Samenleving
donderdag, 28 maart 2024 om 16:34
anp 494712156
Sidick S., de echtgenoot van influencer en schrijver van kookboeken Rens Kroes, heeft vandaag vier jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen zich horen eisen bij het gerechtshof in Amsterdam. In 2019 werd hij al veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf wegens verkrachting, maar tot nu toe liep hij vrij rond. Nu is hij meteen na de zitting opgesloten, omdat de vrees leeft dat hij anders zal vluchten.
Echtgenoot van Rens Kroes
De officier van Justitie had gevraagd om S. direct vast te zetten, omdat de schoonbroer van Doutzen niet meer in Nederland staat ingeschreven en aangeeft in Ivoorkust te wonen, een land waarmee ons land geen uitleveringsverdrag heeft. Bovendien vindt de officier het belachelijk dat de man al bijna acht jaar vrij rondloopt, terwijl het slachtoffer nog steeds veel last heeft van de verkrachting. Sowieso is een strengere straf op zijn plaats vanwege het lange rekken van de zaak, aldus de OvJ.
Direct naar de gevangenis
Het verzoek tot onmiddellijke gevangenneming is dus gehonoreerd. Pas 7,5 jaar na de feiten wordt de zaak nu eindelijk behandeld. De verdachte wisselde ettelijke malen van advocaat en had in de rechtszaal geen raadsman bij zich. Die werd pas gisteravond benaderd en vroeg om de zaak wederom uit te stellen. Dit gebeurde niet, omdat het al zo vaak is aangehouden. Hoe ongebruikelijk ook, de verdachte moest het dan maar zonder advocaat stellen, oordeelde het hof.
Zeer ernstige feiten
Sidick S. zou op 9 september 2016 in Amsterdam een vrouw bij de keel hebben gegrepen en haar hebben gedwongen hem oraal te bevredigen en seks met hem te hebben. Hij zou dingen gezegd hebben als 'ik breek je nek als je je beweegt', 'ik vermoord je serieus' en 'ik wil diep in je komen.' Zelf beweert hij dat de seks vrijwillig en prettig was voor beide partijen.
Buitengewoon arrogante houding
S. noemt zichzelf slachtoffer van het systeem. Op vrijwel alle vragen - zelfs op de vraag of hij bij het uitspreken van zijn vonnis wilde zijn - antwoordt S. toch echt een advocaat nodig te hebben. Hij zou zelf niets van de zaak begrijpen en het dossier nooit hebben ingezien. “U beroept zich dus op uw zwijgrecht”, concludeert het hof. De officier van justitie laakte de ’buitengewoon arrogante’ houding van S. om geen vragen te willen beantwoorden en steeds te klagen over het gebrek aan advocaat.
Het slachtoffer is nog altijd bang voor hem. En ook voor zijn vrouw, Rens Kroes, die haar nog eens aangesproken zou hebben op een festival en zelfs een vriendschapsverzoek via sociale media zou hebben gestuurd. De zus van het slachtoffer barstte in tranen uit toen S. uiteindelijk door agenten de zaal uit werd geleid.
De uitspraak volgt op 11 april, over 14 dagen, schrijft De Telegraaf.