Motorola Moto G24 Power review: accumonster met een fijne prijs

Wouter Nijsen
28 maart 2024, 19:12
8 min leestijd
Motorola Moto G24 Power review: accumonster met een fijne prijs

Reviewscore

7,5

Een betaalbare smartphone met een enorme accu: dat is de Motorola Moto G24 Power in een notendop. We hebben ‘m voor je getest, dus check de review!

Lees verder na de advertentie.

Lees de Motorola Moto G24 Power review

Motorola bracht geruime tijd Power-telefoons in Nederland uit, maar stopte daar een paar jaar geleden plots mee. Goed nieuws: sinds kort is de Moto G24 Power in Nederland verkrijgbaar voor 179 euro. Op papier is de smartphone een interessante en betaalbare optie als je een lange accuduur belangrijk vindt.

De vraag is natuurlijk of de Power echt een accuwonder is en hoe de smartphone verder in de praktijk bevalt. In deze review vertellen we alles over de nieuwe budgettelefoon, dus laten we snel beginnen. Wil je een specifiek onderdeel van de recensie lezen, gebruik dan de inhoudsopgave hieronder.

Het reviewmodel van de Moto G24 Power is ter beschikking gesteld door Motorola.

Design ziet er strak uit

De Motorola Moto G24 Power laat een goede eerste indruk achter. Het toestel heeft weliswaar een plastic behuizing, maar voelt stevig aan en ziet er ook nog eens netjes uit. Motorola kiest voor een minimalistisch ontwerp en dat kunnen we wel waarderen. Het toestel is er in twee kleuren: donkerblauw en ‘zilver’, dat naar lichtblauw neigt.

Motorola Moto G24 Power review

De smartphone is met 9 millimeter niet heel dik (maar ook niet dun) en niet zo zwaar als dat je zou verwachten. Ondanks de grote batterij weegt het toestel 197 gram, wat gemiddeld is. De Moto-telefoon is redelijk groot en daardoor moeilijk met één hand te bedienen. Dat raden we overigens sowieso niet aan, want de plastic achterkant is nogal glad en glipt snel uit je handen.

De achterkant ziet er netjes uit, waarbij de camera’s en een flitser in een subtiele uitstulping zitten. Aan de rechterkant zitten de knopjes: twee volumeregelaars en een aan/uit-knop met een vingerafdrukscanner. Links vinden we het simkaartslot en onderaan de usb-c-oplaadpoort en een speaker. Verder is er een koptelefoonaansluiting aanwezig.

Hd-scherm met 90Hz

Het scherm van de Motorola Moto G24 Power is 6,56 inch groot en dat is een prettig formaat. De resolutie van 1612 bij 720 pixels is daarentegen behoorlijk laag, waardoor beelden niet zo scherp ogen. Het is geen ramp en je kan nog steeds prima YouTube-filmpjes en een serie op de Moto kijken, maar als je goed tuurt zie je dat alles korrelig is.

Een (op papier) fijne eigenschap van het scherm is de ververssnelheid van 90Hz. Hierdoor zijn animaties en beelden iets vloeiender en voelt de telefoon sneller aan. Dat merk je, maar lang niet altijd – en dat heeft te maken met de snelheid van de G24 Power. De hardware is simpelweg niet krachtig genoeg om altijd een vloeiende 90Hz-ervaring te bieden.

Motorola Moto G24 Power review

Rondom het scherm zitten dikke randen, maar we hebben ons er niet aan gestoord. Houd er wel rekening mee dat het display soms moeilijk af te lezen is, zeker als de zon flink schijnt. Zit je binnen, dan voldoet de maximale helderheid wel. In de instellingen is een optie te vinden om kleuren iets verzadigder te tonen. De kijkhoeken vallen helaas tegen.

Hardware is langzaam

Van de hardware van de Motorola Moto G24 Power moet je helaas niet veel verwachten. Niet gek, want de smartphone beschikt over een simpele MediaTek Helio G85-processor. Deze chip is behoorlijk oud en zat al in de Moto G41 en Moto G31, die meer dan twee jaar geleden zijn uitgebracht.

We schreven toen in de review van de Moto G31 dat de processor niet zo krachtig was, en anno 2024 houdt het helemaal niet over. De G24 Power is niet dramatisch langzaam, maar je ziet regelmatig haperingen en het opstarten van apps en games duurt simpelweg even. Als je van een midrange of high-end toestel komt, is dit echt even wennen.

Motorola Moto G24 Power review

Opvallend is dat Motorola erg royaal is met de hoeveelheid opslagruimte en werkgeheugen die in de Moto G24 Power zit. De telefoon is uitgerust met 8GB RAM en maar liefst 256GB opslag: veel voor een budgetsmartphone. Het is daarom nogal een gemiste kans dat Motorola kiest voor een oude MediaTek-chip.

De vingerafdrukscanner, die in de aan/uit-knop zit, werkt gelukkig prima. Hij ontgrendelt de smartphone vrij vlot en is accuraat. Het is niet de snelste scanner en soms moet je je vinger een extra keer op het knopje leggen, maar hier kunnen we gezien de lage prijs wel mee leven.

Software en updates

Als je al eens eerder een Motorola-smartphone hebt gebruikt, weet je precies wat je van de software kan verwachten. De Moto G24 Power draait op een redelijk kale versie van Android 14, al levert Motorola bloatware mee. Zo staan er enkele games en een browser (Opera) op de telefoon.

Dat is jammer, al kun je de apps gelukkig allemaal verwijderen. In de instellingen zijn enkele extra functies te vinden, zoals de optie om met de G24 Power te schudden om de zaklamp te activeren. Ook kun je twee keer met je pols draaien om de camera-app te openen.

Het updatebeleid dat Motorola hanteert is redelijk. Moto G-telefoons als de G24 Power krijgen één Android-versie-upgrade en drie jaar aan beveiligingspatches. Dat klinkt mager, maar bij een telefoon van 179 euro is het wel acceptabel. Houd er echter rekening mee dat je sneller nieuwe Android-functies misloopt dan bij duurdere telefoons. Daarnaast zijn er fabrikanten, zoals Samsung, die budgettelefoons veel langer ondersteunen.

Camera’s voor simpele plaatjes

Dan de camera’s van de Motorola Moto G24 Power. De smartphone heeft er in totaal drie, al zul je met de 50 megapixel-hoofdcamera de meeste foto’s maken. De camera doet zijn werk best aardig, mits de omstandigheden juist zijn. Net als veel andere budgettoestellen komt de camera vooral tot zijn recht als er genoeg daglicht is. Het komt soms wel voor dat kiekjes overbelicht zijn.

In het donker heeft de Moto G24 Power moeite om genoeg detail vast te leggen en foto’s ogen sneller bewogen. De nachtmodus (‘Nachtzicht’) maakt plaatjes helderder, maar niet altijd beter. Dit blijft een budgettelefoon en daar zijn de cameraprestaties dan ook naar. Voor een plaatje op social media kun je de Power echter prima gebruiken.

Er zit ook een 2 megapixel-macrocamera op de Moto G24 Power, waarmee je foto’s van heel dichtbij kan maken. Veel moet je hier niet van verwachten: de resolutie is erg laag en kleuren ogen snel uitgewassen. Het is in de praktijk vaak beter om met de hoofdcamera in te zoomen, want die lens is simpelweg beter.

Accuduur als eyecatcher

De Motorola Moto G24 Power koop je natuurlijk vooral voor de accuduur. De smartphone heeft een 6000 mAh-batterij, wat fors meer is dan we tegenwoordig bij Android-telefoons gewend zijn. De vraag is dan ook of de G24 Power zijn naam weet waar te maken.

Het ligt er natuurlijk aan hoe intensief je jouw smartphone gebruikt, maar over het algemeen kun je twee dagen met de G24 Power vooruit. Bij intensief gebruik moet je de telefoon logischerwijs eerder opladen, al kom je dan alsnog makkelijk de dag door. Al met al hoef je je eigenlijk nooit zorgen te maken dat je snel met een lege telefoon komt te zitten.

Is de accu dan toch leeg, dan is ‘ie met maximaal 30 watt weer op te laden. Dat is netjes voor een budgetsmartphone: de véél duurdere Samsung Galaxy S24 haalt bijvoorbeeld maar 25 watt. Door de enorme batterij heeft de Moto echter alsnog twee uur nodig voor een hele oplaadbeurt. Wel is het prettig dat Motorola de snellader gewoon meelevert.

Conclusie Motorola Moto G24 Power review

De Motorola Moto G24 Power is een prima budgetsmartphone die vooral uitblinkt door de accuduur. Het toestel heeft een lange adem en dat is ideaal voor als je je geen zorgen wil maken over de batterij van je telefoon. Daarnaast zijn we te spreken over het ontwerp, de software en hoeveelheid opslagruimte.

Motorola moest natuurlijk concessies doen om de prijs laag te houden, en dat merk je dan ook. De hardware is gedateerd, het scherm niet geweldig en de camera’s zijn beperkt. In deze prijsklasse zijn er completere smartphones verkrijgbaar, maar dat betekent niet dat je de Moto G24 Power links moet laten liggen.

Motorola Moto G24 Power kopen

Zoek je een betaalbare smartphone met een erg goede accuduur en overweeg je de Motorola Moto G24 Power? Het toestel heeft een adviesprijs van 179 euro, maar kost op dit moment € 149,- – en is zowel los als in combinatie met een abonnement verkrijgbaar. De beste deals check je in de prijsvergelijker hieronder.

Motorola Moto G24 Power

Motorola Moto G24 Power prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 13,50 p/m

Bekijk abo

Los nieuw

€ 149,-

Bekijk prijzen

Reviews op Android Planet
Op Android Planet testen we het hele jaar door de nieuwste smartphones, van budgettoestellen tot telefoons die 1000 euro (of zelfs meer) kosten. Dit doen we met een team van redacteurs dat al jaren in de ‘smartphonewereld’ actief is en al heel wat telefoons voorbij hebben zien komen – én dus hebben getest. We beschikken over de nodige ervaring.

De reviews stellen we – net als alle andere content op de website – met veel tijd, zorg en aandacht samen. Zo weet jij als lezer precies wat je van de geteste smartphone kan verwachten en wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn.

In de reviews gaan we de diepte in, maar wel op een begrijpelijke manier. We willen immers dat iedereen het verhaal begrijpt en uiteindelijk weet hoe goed (of slecht) het geteste apparaat is. De smartphones die we testen gebruiken we minimaal een week als daily driver. Hierdoor weten we precies hoe de nieuwste telefoons in de praktijk bevallen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Moto G24 Power
Motorola Moto G24 Power

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu