Veelbesproken kunstwerk Ring Zuid wordt niet aangepast: ‘Een petitie heeft hier geen zin’

Een impressie van het kunstwerk in het Zuiderplantsoen
Een impressie van het kunstwerk in het Zuiderplantsoen © Aanpak Ring Zuid/ Studio LA
Tegenstanders van de komst van het ringweg kunstwerk in de stadswijk Oosterpoort hebben de gemeente niet op andere gedachten kunnen brengen. Het college van burgemeester en wethouders blijft erbij dat een deel van het viaduct van de zuidelijke ringweg blijft staan en een tweede leven krijgt als 'Geheugenpaviljoen'.
Dat heeft het college laten weten nadat PvdA en Stadspartij vragen stelden over de kwestie. De partijen sprongen in de bres voor omwonenden. Die dienden op hun beurt een petitie in waarmee bijna 1700 ondertekenaars lieten weten tegen de komst van het geheugenpaviljoen te zijn.
Volgens betrokken omwonenden heeft de gemeente zich niet breed genoeg georiënteerd in de wijk. Daar denkt de gemeente anders over. Die is van mening dat er draagvlak is voor het kunstwerk. De tegenstanders zijn niet tegen een kunstwerk, maar wel tegen de grootte ervan.
Lees verder onder de foto's in dit artikel
Het huidige viaduct waar straks een deel van blijft staan
Het huidige viaduct waar straks een deel van blijft staan © Robert Pastoor/ RTV Noord

Petitie indieners zouden een verkeerd beeld schetsen

In de beantwoording stelt het college dat de ingediende petitie een verkeerde werkelijkheid van het eindresultaat schetst. Dat zou komen door de afbeeldingen die de omwonenden hebben gebruikt. ‘De visualisatie uit de petitie wekt de indruk dat het geheugenpaviljoen niet groen wordt ingepast en op een hele korte afstand staat van de woningen’, zo valt te lezen in de brief die is gestuurd naar de raadsleden.
De impressie die in de petitie voorkomt en die de gemeente niet representatief vindt
De impressie die in de petitie voorkomt en die de gemeente niet representatief vindt © Petitie tegenstanders

'Antwoorden van wethouder ondermaats'

PvdA-raadslid Rita Pestman is niet te spreken over de antwoorden van de wethouder. Ze is van mening dat omwonenden worden weggezet door de gemeente. ‘Moet je dat nou zo doen?’, vraagt ze zich af. ‘Vervolgens komt de gemeente zelf met een foto die geen betere voorstelling van zaken geeft. Het lijkt alsof ze de hele stad eromheen willen wegslopen.’
Lees verder onder de foto
De impressie van de gemeente, deze zou volgens het stadsbestuur wel representatief zijn
De impressie van de gemeente, deze zou volgens het stadsbestuur wel representatief zijn © Gemeente Groningen

Gemeente zou petities niet serieus nemen

Pestman laat tevens weten dat het indienen van een petitie nutteloos is geworden omdat de gemeente die niet voor het eerst naast zich neerlegt. ‘Duizend mensen hebben een petitie getekend tegen het invoeren van betaald parkeren in de Hoornsemeer. Drieduizend mensen hebben een petitie ondertekend tegen de invoering van reclamebelasting’, somt ze op. ‘Nu hebben bijna 1700 mensen zich uitgesproken tegen het geheugenpaviljoen’, vervolgt ze.
Zowel het betaald parkeren als de reclamebelasting is ondanks de petities ingevoerd en het PvdA-raadslid verwacht ook dat het kunstwerk er gewoon zal komen.
Een petitie als middel inzetten om iets duidelijk te maken heeft geen zin in deze gemeente
Rita Pestman, PvdA-raadslid
‘Een petitie als middel inzetten om iets duidelijk te maken heeft dus geen zin in deze gemeente’, zegt ze. ‘Het participatieproces is wederom het grootste probleem geweest. Er zijn blijkbaar verkeerde verwachtingen geschept.’

Gemeente: vijf bewoners betrokken

De gemeente stelt zelf dat er al in 'een vroeg stadium' contact is gezocht met bewoners. 'De in het kunstproces betrokken bewoners kijken met een brede blik naar de belangen in hun wijk', zo valt te lezen. In totaal waren er vijf bewoners betrokken bij de totstandkoming van het kunstwerk. Het eindresultaat werd gepresenteerd in november 2023.
De PvdA is ook niet te spreken over de werkwijze van de gemeente. Zo waren de vragen nog niet beantwoord terwijl de aanvraag voor de vergunning van het kunstwerk al wel was aangevraagd door de gemeente. 'Dan is al wel duidelijk wat het antwoord wordt. Als ik dat zie dan vraag ik mij wel af hoe serieus er wordt omgegaan met het beantwoorden van de vragen.'
Karin Vrijma
Karin Vrijma © Karin Vrijma met achter haar het ringwegviaduct

'Schande'

Omwonende Karin Vrijma heeft vanuit haar woning volledig zicht op de huidige ringweg en dus straks ook op het kunstwerk. De beantwoording van de gemeente bevreemdt haar eveneens. ‘Het eerste woord wat in mij opkwam was: schande. Schande dat ik dezelfde teksten lees als wij in november al te horen kregen.’ Toen kregen de bewoners tijdens een informatiesessie te zien hoe het kunstwerk eruit komt te zien.
Vrijma weet nog niet of er vervolgstappen gezet gaan worden om de komst van het paviljoen tegen te houden. ‘Daar gaan wij ons nu op beraden.’
Luister hier naar de radioreportage met Karin Vrijma